Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Erdogan απέλυσε και τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας - Φόβοι για capital controls

O Erdogan απέλυσε και τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας - Φόβοι για capital controls
Tο τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε 0,7% στις 8,28 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση
Σχετικά Άρθρα

Στην απόλυση και του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, δέκα ημέρες μετά την καρατόμηση του επικεφαλής της, η οποία προκάλεσε κύμα πωλήσεων στις αγορές, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά τη νέα έκκληση που απηύθυνε στους πολίτες για στήριξη της λίρας, την ώρα που γιγαντώνεται η ανησυχία για επιβολή capital controls.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Murat Çetinkaya,  ο οποίος είχε εργασθεί στο παρελθόν σε τουρκικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, απολύθηκε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Πτώση στην τουρκική λίρα

Νέες απώλειες κατέγραψε η τουρκική λίρα μετά την απόλυση του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε 0,7% στις 8,28 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και πλησιάζοντας περισσότερο στο ιστορικά χαμηλό των 8,58 λιρών.
Η λίρα έχασε περίπου το 10% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο διορισμός του Sahap Kavcioglu, ενός επικριτή των υψηλών επιτοκίων, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε φόβους ότι θα αντέστρεφε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

Νέα έκκληση Erdogan στους πολίτες να στηρίξουν τη λίρα

Επανέλαβε την έκκληση προς τους Τούρκους πολίτες για στήριξη της λίρας o Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021.
Τους κάλεσε να μετατρέψουν τα χαρτοφυλάκια σε συναλλάγμα και χρυσό μέσω των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε λίρες ως «win-win» στρατηγική για τη χώρα για τους ίδιους καθώς μετά τις εξελίξεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας η λίρα έχασε 12% σε μια εβδομάδα.
Η αντικατάσταση του πρώην επικεφαλής Naci Agbal από τον Sahap Kavcioglu, ο οποίος υποστηρίζει την άποψη του προέδρου ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε υψηλό πληθωρισμό, οδήγησαν σε αναταραχή της αγοράς εν μέσω ανησυχιών ότι η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει σε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων για την προστασία του νομίσματός της.

Δεν καθησύχασε τις αγορές ο νέος διοικητής

Ο Sahap Kavcioglu υποβάθμισε τη Δευτέρα τις προσδοκίες μίας μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες, αλλά οι δηλώσεις του δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τη λίρα καθώς δεν αποτελούσαν ένα κατηγορηματικό «όχι» στις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank.

Ανησυχία για capital controls

Η αναταραχή στην αγορά προκάλεσε επίσης ανησυχίες για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), αν και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Erdogan δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν εξετάζονται τέτοιες κινήσεις.
Ο Çetinkaya πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Mustafa Duman, ο οποίος ήταν επόπτης (normal supervisor) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη θυγατρική της Morgan Stanley στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης