Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικεφαλής CDC (ΗΠΑ): Φοβάμαι επικείμενη καταστροφή, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

Επικεφαλής CDC (ΗΠΑ): Φοβάμαι επικείμενη καταστροφή, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

Παρά τη επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών η επικεφαλής των CDC δρ Rochelle Walensky εξέφρασε το φόβο της για την αύξηση των κρουσμάτων

Με «επικείμενη καταστροφή» βρίσκονται αντιμέτωπες οι ΗΠΑ καθώς τα καθημερινά νέα κρούσματα Covid-19 αρχίζουν να ανακάμπτουν εκ νέου, απειλώντας να αυξήσουν τκατακόρυφα τον αριθμό των νοσηλειών, ακόμη και την ώρα που οι εμβολιασμοί επιταχύνονται σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC.

Η αλήθεια

«Όταν ανέλαβα επικεφαλής των CDC πριν από περίπου δύο μήνες, έδωσα μια υπόσχεση: Θα σας έλεγα την αλήθεια, ακόμα κι αν δεν ήταν η είδηση δεν είναι ευχάριστη.
Τώρα είναι μια από αυτές τις στιγμές που πρέπει να μοιραστώ την αλήθεια και ελπίζω ότι θα ακούσετε», δήλωσε ο διευθυντής του CDC Dr. Rochelle Walensky κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Φόβος

«Θα αναφέρω το συναίσθημα που με διακατέχει για επικείμενη καταστροφή», είπε η Walensky.
«Έχουμε τόσα πολλά θετικά στοιχεία και ελπίδες στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, αλλά τώρα φοβάμαι...», σημείωσε.

Στοιχεία

Οι ΗΠΑ καταγράφουν εβδομαδιαίο μέσο όρο 63.239 νέων κρουσμάτων Covid-19 την ημέρα, αύξηση 16% σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, σύμφωνα με την ανάλυση CNBC των δεδομένων από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Οι καθημερινές περιπτώσεις αυξάνονται τώρα κατά τουλάχιστον 5% σε 30 πολιτείες.
Οι νοσηλείες αυξάνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC, οι ΗΠΑ αναφέρουν μέσο όρο επτά ημερών 4.816 εισαγωγών στο νοσοκομείο Covid-19, αύξηση 4,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία τωμ CDC.
Ο Walensky προέτρεψε τους Αμερικανούς να «κάνουν λίγη ακόμη υπομονή» και να εμβολιαστούν κατά του ιού μόλις έρθει η σειρά τους.
Όταν τα νέα κρούσματα αυξάνονται, όπως την τελευταία εβδομάδα, είπε η Walensky, συχνά «η αυξηση αυτή γίνεται εκθετική» λίγο αργότερα.
 
Μεταλλάξεις

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου ότι θα μπορούσε να υπάρχει επιστροφή στην άνοδική φάση των νέων κρουσμάτων εξαιτίας τις επικράτησης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που σαρώνουν στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη.
Μία από αυτές τις μεταλλάξεις που ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστή ως Β.1.1.7, έχει πλέον εντοπιστεί σε κάθε πολιτεία εκτός από την Οκλαχόμα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του CDC.
Το CDC παρακολουθεί επίσης προσεκτικά μια άλλη παραλλαγή που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, γνωστή ως B.1.526, η οποία πιστεύεται επίσης ότι είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη, δήλωσε ο Walensky την περασμένη εβδομάδα.

Χαλάρωση

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ Anthony Fauci, δήλωσε την Κυριακή 18 Μαρτίου, ωστόσο, ότι οι μεταλλάξεις δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο αυξάνονται τα νέα κρούσματα.
Περισσότεροι Αμερικανοί, κουρασμένοι από πανδημικούς περιορισμούς και καθησυχασμένοι από τα σωτήρια εμβόλια, ταξιδεύουν για διακοπές την άνοιξη.
Ορισμένοι ηγέτες του κράτους αποφεύγουν να υιοθετούν περιριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Εμβολιαστικό πρόγραμμα

Η προειδοποίηση από της Walensky ακολουθήθηκε από μία κατά τα άλλα αισιόδοξη ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των εμβολιασμών.
Οι ΗΠΑ χορηγούν κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο 2,7 εκατ. δόσεις εμβολίων την ημέρα, κάτι που αποτελεί «σημαντική πρόοδο» προς τον νέο στόχο του Προέδρου Joe Biden να έχουν χορηγηθεί 200 εκατομμύρια πυροβολισμούς τις πρώτες 100 ημέρες της προρδρίας του, δήλωσε ο Andy Slavitt, ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την απάντηση του Covid .

Πάνω από το 1/3

«Αυτά είναι καλά νέα.
Προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούμε να επιβραδύνουμε.
Εκατομμύρια παραμένουν μη εμβολιασμένοι και κινδυνεύουν », είπε ο Slavitt.
Πάνω από το 72% των Αμερικανών ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ σχεδόν το ήμισυ αυτής της ηλικιακής ομάδας θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο.
Περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των ενηλίκων Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης