Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (Επίτροπος ΕΕ): Αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων με έμφαση σε ανάπτυξη και επενδύσεις

Gentiloni (Επίτροπος ΕΕ): Αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων με έμφαση σε ανάπτυξη και επενδύσεις

«Κατά τη γνώμη μου, οι νέοι δημοσιονομικοί μας κανόνες πρέπει να προβλέπουν μια ειδική μεταχείριση για τις επενδύσεις», σημείωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Οικονομία Paolo Gentiloni και πρόσθεσε ότι η επιβολή δραστικών δημοσιονομικών προσαρμογών στη φάση ανάκαμψης θα ήταν αντιπαραγωγική αν όχι επικίνδυνη

Υπέρ μιας εις βάθος μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη μετά την κρίση της πανδημίας, τάχθηκε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Οικονομία Paolo Gentiloni, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021
«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι δημοσιονομικοί μας κανόνες να υποστηρίζουν την ανάπτυξη.
Πρέπει ιδίως να επιτρέψουμε σημαντικά επίπεδα δημόσιων επενδύσεων στα χρόνια που έρχονται.

Επενδύσεις

Κατά τη γνώμη μου, οι νέοι δημοσιονομικοί μας κανόνες πρέπει να προβλέπουν μια ειδική μεταχείριση για τις επενδύσεις», είπε ο Gentiloni στη διάρκεια ακρόασης κεκλεισμένων των θυρών στο Ελεγκτικό Συνέδριο στο Παρίσι, σύμφωνα με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Οι διαφωνίες

Αφότου ξεκίνησε η οικονομική κατάρρευση που προκάλεσε η πανδημία πριν από έναν χρόνο, οι χώρες της Eυρωζώνης παρέβησαν προσωρινά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που περιορίζει το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60% του ΑΕΠ.
Ορισμένοι από αυτούς τους κανόνες, που θεωρούνται ξεπερασμένοι από χώρες μέλη όπως η Γαλλία, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο μιας συζήτησης, μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να υπάρξει μια ενδεχόμενη μεταρρύθμιση.
Όμως διατυπώνονται διαφωνίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης κυρίως η εναντίωση των λεγόμενων "φειδωλών" χωρών της βόρειας Ευρώπης.
«Δεδομένων των επιπέδων δημόσιου χρέους που θα έχουμε φθάσει κατά την έξοδο από αυτήν την κρίση και της ανάγκης να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη και η οικολογική μετάβαση, μια εις βάθος αναθεώρηση αυτών των κανόνων μοιάζει να είναι πιο απαραίτητη από ποτέ», υπογράμμισε ο Paolo Gentiloni.

Κανόνας χρέους

Ο Ιταλός Επίτροπος εκτιμά πως πρέπει να «σκεφθούμε πιο σταδιακά, ρεαλιστικά και διαφοροποιημένα σενάρια μείωσης του δημόσιου χρέους, ανάλογα με τα κράτη μέλη, από εκείνα που θα υπαγόρευε μια μηχανική εφαρμογή του 'κανόνα χρέους' που ισχύει σήμερα».
Φοβάται πως μια υπερβολικά σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή θα 'φρενάρει' την ευρωπαϊκή οικονομία εμποδίζοντας την απορρόφηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις πιο αδύναμες χώρες, όπως έγινε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
"Η επιβολή δραστικών δημοσιονομικών προσαρμογών στη φάση ανάκαμψης θα ήταν αντιπαραγωγική αν όχι επικίνδυνη.
Θα επιδείνωνε τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και θα υπονόμευε την ανάκαμψη, θέτοντας επίσης σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών (...)

Βιωσιμότητα χρέους

Βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να διασφαλιστεί παρά μόνο από την ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα", πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Ο Gentiloni βλέπει στην παρούσα κρίση «μια ιστορική ευκαιρία αναθεώρησης εις βάθος των κανόνων
»Είναι χωρίς αμφιβολία πιθανό να επιφέρουμε αλλαγές χάρη σε ερμηνευτικές τροποποιήσεις.
Αλλά αν θέλουμε να είμαστε πιο φιλόδοξοι πρέπει να οραματιστούμε νομοθετικές τροποποιήσεις», εκτίμησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης