Τελευταία Νέα
Διεθνή

Amazon: Ολοκληρώνεται η ιστορική ψηφοφορία για το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων

Amazon: Ολοκληρώνεται η ιστορική ψηφοφορία για το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων
“Ο χειρότερος φόβος της Amazon έχει ήδη γίνει πραγματικότητα: 3.000 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες”
Σχετικά Άρθρα

Η ψηφοφορία υπέρ ή κατά της ίδρυσης εργατικού συνδικάτου σε αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα, για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ολοκληρώνεται σήμερα (29/3) έπειτα από πέντε μήνες εκστρατείας, σε μια μάχη που θεωρείται ήδη ιστορική, όποιο κι να είναι το αποτέλεσμα.
“Είμαστε εξαντλημένοι.
Οι προσωπικές μας σχέσεις είναι στα πρόθυρα καταστροφής.
Όμως είμαι υπερήφανος για την ομάδα και τους εργαζόμενους στην Amazon που κινητοποιήθηκαν”, δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του RWDSU, του συνδικάτου διανομέων που θα εκπροσωπεί τους 5.800 εργαζόμενους στην αποθήκη του Μπέσεμερ, αν το επιλέξουν με την ψήφο τους.
“Ο χειρότερος φόβος της Amazon έχει ήδη γίνει πραγματικότητα: 3.000 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες”, πρόσθεσε.
Από το φθινόπωρο τα μέλη του συνδικάτου βρίσκονταν μέρα- νύκτα στην είσοδο του τεράστιου κτιρίου της αποθήκης προκειμένου να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές προκειμένου να μπορέσει να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ένταξη των εργαζομένων στο RWDSU.
Η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη 30/3.
“Θέλουμε να μας αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια”, δήλωσε μία από τις υπαλλήλους που συμμετείχε στο κίνημα. “Αυτό σημαίνει ασφαλείς συνθήκες εργασίας, εξασφάλιση της εργασίας και αντίστοιχους μισθούς”.
Ο κολοσσός του διαδικτύου προχώρησε στη διάρκεια του 2020 σε πολλές προσλήψεις εργαζομένων, ενώ σχεδόν διπλασίασε τα καθαρά του κέρδη, φτάνοντας τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην ραγδαία άνοδο των αγορών μέσω του ίντερνετ τον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όμως ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ (800.000 υπάλληλοι) ξεκίνησε μια σφοδρή επικοινωνιακή μάχη προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους στην αποθήκη στο Μπέσεμερ να μην ψηφίσουν υπέρ της ένταξής τους σε εργατικό συνδικάτο.
Οι εκπρόσωποι της Amazon επιτέθηκαν πρόσφατα μέσω του Twitter στους Αμερικανούς βουλευτές που στηρίζουν το συνδικάτο.
Αρνήθηκαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία αναγκάζονται να ουρούν σε δοχεία διότι δεν έχουν αρκετό χρόνο να πάνε στην τουαλέτα, αντίθετα με τις καταγγελίες και τις φωτογραφίες που μετέδωσαν διάφορα μέσα ενημέρωσης.
Στην αποθήκη η Amazon χρησιμοποίησε διάφορες τακτικές αποτροπής, από μηνύματα στα κινητά των εργαζομένων ως αφίσες στις τουαλέτες.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στη διάρκεια “συσκέψεων ενημέρωσης”, εκπρόσωποι της Amazon αναφέρθηκαν στο μεγάλος κόστος συμμετοχής σε συνδικάτο (σχεδόν 500 δολάρια ετησίως για κάθε εργαζόμενο) και υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι στην αποθήκη στο Μπέσεμερ κερδίζουν τουλάχιστον 15 δολάρια την ώρα, ποσό διπλάσιο από τον κατώτατο μισθό στην Αλαμπάμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης