Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η ΕΕ για το Sputnik V - «Αντάρτικο» στην Ιταλία, σε άλλο μήκος κύματος Γερμανία, Γαλλία

Διχασμένη η ΕΕ για το Sputnik V - «Αντάρτικο» στην Ιταλία, σε άλλο μήκος κύματος Γερμανία, Γαλλία
Η ΕΕ επιμένει ότι είναι εφικτός ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού έως τον Σεπτέμβριο, χωρίς τη χρήση του ρωσικού εμβολίου
Σχετικά Άρθρα

Διχασμένες παραμένουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Όπως μεταδίδει το Euractiv, στην Ιταλία κάποιες περιφέρειες θέλουν να προχωρήσουν στην παραγγελία εμβολίων από τη Μόσχα, την ώρα που Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι είναι εφικτός ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού έως τον Σεπτέμβριο, χωρίς τη χρήση του ρωσικού εμβολίου.

Αντάρτικο από περιφέρειες της Ιταλίας

Στην Ιταλία, οι περιφέρειες της Ούμπρια, του Λάτσιο και της Σαρδηνίας, εξέφρασαν πρόσφατα την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν ή να πειραματιστούν με το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος της Καμπανίας Vincenzo De Luca του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι «ολοκλήρωσε τη συμφωνία» για την αγορά δόσεων Sputnik για 4,5 εκατομμύρια πολίτες, επιτρέποντας την έναρξη της διάθεσης μόλις τα Ευρωπαϊκά Φάρμακα Ο οργανισμός (EMA) και ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων (AIFA) το εγκρίνουν.
«Καμία ιταλική περιφέρεια δεν μπορεί να αγοράσει εμβόλια από μόνη της, όπως ισχύουν σήμερα οι κανόνες», δήλωσε ο Stefano Bonaccini, πρόεδρος της περιφέρειες Εμίλια Ρομάνα και επικεφαλής της διάσκεψης των ιταλικών περιφερειών σε τηλεοπτική συνέντευξη το Σάββατο ως απάντηση στην ανακοίνωση της De Luca.
«Αν οι κανόνες αλλάξουν, θα δούμε. Σίγουρα, καμία περιοχή δεν μπορεί να αγοράσει εμβόλια χωρίς την άδεια των ρυθμιστικών φορέων που παρακολουθούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα », πρόσθεσε ο Bonaccini.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Mario Draghi κάλεσε τις ιταλικές περιφέρειες να «αναζητούν πάντα ευρωπαϊκό συντονισμό».

Θετική η Γερμανία, επιφυλάξεις από τη Γαλλία

Το Sputnik V βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση υπό τον EMA, αλλά δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα για έγκριση αγοράς.
Σε επίπεδο ΕΕ, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν παραγγείλει το ρωσικό εμβόλιο.
Η Γερμανία είναι επίσης ανοιχτή στη χρήση του, ενώ η Γαλλία εμφανίζεται επιφυλακτική.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εμβόλιο έχει εγκριθεί από τον EMA. Το Βερολίνο υπαινίχθηκε επίσης ότι θα μπορούσε να προπαραγγείλει μονομερώς το Sputnik, εάν άλλα κράτη μέλη δεν ενδιαφέρονται να καθιερώσουν μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση.
Τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να υποβάλουν επίσημο αίτημα στην Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες για την παραγγελία εμβολίου.
«Η έγκριση του EMA, την οποία δεν έχει ακόμη το Sputnik V, θα έδινε την ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο σε εκστρατείες εμβολιασμού στην Ευρώπη και στη συνέχεια αξίζει επίσης να εξεταστεί για τη Γερμανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Merkel, Steffen Seibert.
Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Drian κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το εμβόλιο της ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
«Όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισής του, το ρωσικό εμβόλιο είναι περισσότερο μέσο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας παρά μέσο αλληλεγγύης και βοήθειας για την υγεία », δήλωσε ο Le Drian στο ραδιόφωνο France Info.
Ωστόσο, το γαλλικό υπουργείο Υγείας φαίνεται πιο ανοιχτό στην ιδέα του εμβολίου της Ρωσίας.
«Όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής κάλυψης εμβολιασμού του πληθυσμού αξίζει να εξεταστούν. Όπως με όλα τα εμβόλια, το Sputnik V υπόκειται σε διαδικασία αδειοδότησης από τον EMA.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πρόσφατα στο EURACTIV.com ότι προς το παρόν, το Sputnik «δεν βρίσκεται στο ραντάρ της ΕΕ» και επέμεινε ότι το μπλοκ θα μπορούσε να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού έως τον Σεπτέμβριο με τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson).

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης