Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο τις SEC οι SPAC - Τι κρύβει η αποτίμηση των 170 δισ.

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο τις SEC οι SPAC - Τι κρύβει η αποτίμηση των 170 δισ.
Έρευνα SEC για τα SPAC
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη φρενήρη απόκτηση εταιρειών ειδικού σκοπού της Wall Street και αναζητά πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων από τους διαχειριστές.
Αυτό έχει διαρρεύσει στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες η SEC έστειλε επιστολές σε τράπεζες της Wall Street ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές στις εταιρείες ειδικού σκοπού ή SPAC.
Οι SPAC είναι εισηγμένες εταιρείες - κέλυφος που συγκεντρώνουν κεφάλαια για την απόκτηση ιδιωτικών εταιρειών με σκοπό την εισαγωγή στις αγορές, επιτρέποντας έτσι να παρακάμπτουν την παραδοσιακή διαδικασία της δημόσιας προσφοράς.
Οι επιστολές της SEC ζήτησαν από τις τράπεζες να παράσχουν τις πληροφορίες εθελοντικά και, ως εκ τούτου, δεν φτάνουν ακόμη στο επίπεδο μιας επίσημης έρευνας.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να είναι πρόδρομος μιας επίσημης έρευνας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η SEC ζήτησε στοιχεία σχετικά με τα τέλη συναλλαγών SPAC, τους όγκους και τι ελέγχουν οι τράπεζες στις συμφωνίες εσωτερικά.
Επίσης η SEC έθεσε ερωτήσεις σχετικά με τη συμμόρφωση, την αναφορά και τους εσωτερικούς ελέγχους.

Τι είναι τα SPAC;

Τα τελευταία χρόνια, τα SPAC αύξησαν την αποτίμησή τους στα 170 δισ. δολάρια φέτος, ξεπερνώντας τα συνολικά 157 δισ. δολάρια του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Η έκρηξη τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τις εύκολες νομισματικές συνθήκες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει μετρητά σε οικονομίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ η δομή των SPAC παρέχει στις επιχειρήσεις μια ευκολότερη πορεία για την ένταξη στις αγορές με λιγότερο ρυθμιστικό έλεγχο από την παραδοσιακή διαδρομή των IPO.
Αλλά η φρενίτιδα άρχισε να συναντά τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό των επενδυτών και έχει επίσης τραβήξει το βλέμμα των ρυθμιστικών αρχών.
Αυτό το μήνα, η SEC προειδοποίησε τους επενδυτές να μην αγοράσουν SPAC ενώ ανέφερε ότι παρακολουθούσε στενά τις αποκαλύψεις SPAC και άλλα «διαρθρωτικά» ζητήματα SPAC.
Οι επενδυτές μήνυσαν οκτώ εταιρείες που σχετίζονται με SPAC το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ορισμένες από τις αγωγές ισχυρίζονται ότι οι SPAC και οι χορηγοί τους, που αποκομίζουν τεράστιες αμοιβές όταν επιτευχθεί ο στόχος, έκρυβαν τις αδυναμίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης