Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγριεύει ο πόλεμος των εμβολίων - Lockdown σε Ευρώπη, συναγερμός λόγω Covid σε ΗΠΑ

Αγριεύει ο πόλεμος των εμβολίων - Lockdown σε Ευρώπη, συναγερμός λόγω Covid σε ΗΠΑ

Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αύξηση μολύνσεων

Σχετικά Άρθρα

Σκληραίνει τη στάση της σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εμβολίων η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Το ισχύον καθεστώς εγγυάται ότι δεν θα διακοπεί ο εφοδιασμός σε περίπου 90 χώρες, προσφέρoντας προστασία σε εταιρείες όπως η Pfizer Inc. και η Moderna Inc. που έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους στην Ευρώπη.
Ωστόσο, πλέον, καταρτίζονται αυστηρότεροι περιορισμοί, με τις δύο προαναφερθείσες εξαιρέσεις να καταργούνται.
Παράλληλα, σε παράταση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown τουλάχιστον έως τα μέσα Απριλίου οδεύουν πολλά κράτη της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, τη στιγμή που αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε ακόμα και στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και αφού είχαν προηγηθεί 9 συνεχόμενες εβδομάδες με μείωση μολύνσεων.
Στην Ευρώπη, η Γερμανία ανακοίνωσε παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 18 Απριλίου, κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο που βλέπει «λουκέτα» και χρεοκοπίες ενώ στη Γαλλία γίνεται λόγος για σημαντική επιδείνωση λόγω της επιδημίας, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση του lockdown.
Την ίδια στιγμή συναγερμός έχει σημάνει και στις ΗΠΑ όπου για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21/3, επιβεβαιώνοντας έτσι τους επιστήμονες που επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα ώρα για χαλάρωση των περιορισμών και πως πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον ένας μήνας υπομονή ακόμα προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω οι εμβολιασμοί.
Πάντως, το σενάριο ενός νέου κύματος και αναζωπύρωσης της επιδημίας στις ΗΠΑ δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, μια και όπως αναφέρεται ήδη το 55% των Αμερικάνων έχει αποκτήσει ανοσία απέναντι στον ιό. 

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 123.968.736 και οι νεκροί 2.728.332
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.899.000 κρούσματα και 543.477 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 295.425 και σε κρούσματα με 12.047.526
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 198.239 και τέταρτη η Ινδία με 160.166
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.424.595
• Πέμπτη η Γαλλία με 4.373.588 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.320.983
• Έβδομη η Ιταλία με 3.408.772 και όγδοη η Ισπανία με 3.234.319
• Ένατη η Τουρκία με 3.061.520 και δέκατη η Γερμανία με 2.688.204
φδσσδδσ.JPG
ΕΕ: Σε εφαρμογή σκληρός έλεγχος για τις εξαγωγές

Σκληραίνει τη στάση της σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εμβολίων η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Το ισχύον καθεστώς εγγυάται ότι δεν θα διακοπεί ο εφοδιασμός σε περίπου 90 χώρες, προσφέρoντας προστασία σε εταιρείες όπως η Pfizer Inc. και η Moderna Inc. που έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους στην Ευρώπη.
Ωστόσο, πλέον, καταρτίζονται αυστηρότεροι περιορισμοί, με τις δύο προαναφερθείσες εξαιρέσεις να καταργούνται.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει τις χώρες του Κόλπου και τον Καναδάμ, καθώς η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων κορωνοϊού στον κόσμο.
Η κίνηση σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση στον πόλεμο των εμβολίων.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα μπορούσε να αποκλείσει όλες τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες, με πρωταρχικό στόχο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην AstraZeneca Plc, η οποία απέτυχε να προσφέρει περισσότερες από τις μισές δόσεις που υποσχέθηκε για το πρώτο τρίμηνο.
Το μπλοκ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία για το πώς θα διανεμηθεί η παραγωγή της AstraZeneca από ένα νέο εργοστάσιο που πρόκειται να στις Κάτω Χώρες τις επόμενες εβδομάδες, με την ΕΕ να επιμένει ότι θα πρέπει να πάρει τη μερίδα του λέοντος.
Η ΕΕ απειλεί ήδη να εμποδίσει την αποστολή εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν καταλήξει σε συμφωνία με τους Βρετανούς.
Σημειώνεται πως υπάρχει ανησυχία στην ΕΕ για ένα άλλο κύμα μολύνσεων και θανάτων λόγω της πανδημίας που θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν νέα περιοριστικά μέτρα, με ολέθριες συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα.
Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς.
Οι νέοι έλεγχοι αποσκοπούν στο να διευκολύνουν τη διακοπή αποστολών από την ΕΕ εάν οι κατασκευαστές δεν εκπληρώνουν τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τους.

Νέα ερωτηματικά για το εμβόλιο της AstraZeneca

Νέα ερωτηματικά διατυπώνονται για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, μια μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας ότι το εμβόλιο αυτό είναι κατά 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης και κατά 100% στην πρόληψη των σοβαρών μορφών της covid-19 και της νοσηλείας, ενώ δεν προκαλεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων.
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «η AstraZeneca ενδέχεται να χρησιμοποίησε μια παρωχημένη πληροφορία στις δοκιμές αυτές, κάτι που πιθανόν να οδήγησε σε μη ολοκληρωμένη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου».
«Καλούμε την εταιρεία να συνεργαστεί με την Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB) για να ελέγξει τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα (του εμβολίου) και να διασφαλίσει ότι τα πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα και ακριβή στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό» υποστηρίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) των ΗΠΑ.

Αισιοδοξία από τη Roche

Αισιοδοξία πάντως έρχεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα κάποια πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών της επί ενός κοκτέιλ φαρμάκων κατά των παραλλάξεων του κορωνοϊού.
Το κοκτέιλ αυτό το αναπτύσσει σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Regeneron.
Όπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι ένας συνδυασμός των αντισωμάτων casirivimab και imdevimab «μείωσαν τις εισαγωγές ασθενών ή θανάτων κατά 79% στους ασθενείς με covid που δεν νοσηλεύτηκαν».
Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες αναπτύσσουν θεραπείες αντισωμάτων, οι οποίες στοχεύουν στο να εμποδίσουν την αναπαραγωγή του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν να βρουν μια αποτελεσματική θεραπεία κατά του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει η Roche, η εν λόγω θεραπεία είναι ο μόνος συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων που παραμένει αποτελεσματικός απέναντι στις διάφορες παραλλάξεις του ιού.

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Αύξηση κρουσμάτων covid για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο

Αύξηση κρουσμάτων covid για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και ύστερα από 9 συνεχείς εβδομάδες μείωσης κατέγραψαν οι ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21/3.
Αν και κάποια ανησυχητικά «σημάδια» είχαν ήδη φανεί από την προηγουμένη εβδομάδα όταν και περίπου 19 Πολιτείες είχαν αναφέρει μια αύξηση της τάξης του 10% - με εξαίρεση την Πολιτεία του Μίσιγκαν που είχε κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 77% σε σχέση με τα μέσα Φεβρουαρίου -, πλέον 30 από 50 Πολιτείες ανακοίνωσαν αύξηση μολύνσεων.
Ωστόσο, σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι νοσηλευόμενοι, αν και καταγράφεται αύξηση στον αριθμό τους σε 18 Πολιτείες ενώ και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 15%.
Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν τις Πολιτείες που προχωρούσαν στην άρση περιοριστικών μέτρων ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για τέτοιες κινήσεις και συνέστηναν στους πολίτες να κάνουν υπομονή για ένα μήνα έως 6 εβδομάδες ακόμα, έως ότου προχωρήσουν περαιτέρω οι εμβολιασμοί και υποχωρήσουν τα κρούσματα.
Μάλιστα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη και την κυριαρχία της βρετανικής παράλλαξης του ιού, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα.

Ιταλία: Μεγάλη αύξηση θανάτων τις τελευταίες 24 ώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό.
Έχασαν την ζωή τους 551 άνθρωποι και καταγράφηκαν 18.765 νέα κρούσματα.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 335.189 διαγνωστικά τεστ, το 5,6% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες τα περιστατικά ήταν 13.846 (αλλά με πολύ μικρότερο αριθμό τεστ), με 386 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας της Covid 19, στην χώρα μολύνθηκαν 3.419.616 άνθρωποι, και οι νεκροί είναι 105.879.
Σε σχέση με το περασμένο εικοσιτετράωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας ασθενείς είναι 36 περισσότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 379 περισσότεροι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi, πριν λίγο είχε νέα συνάντηση με τον υπουργό Yγείας Roberto Speranza και με μέλη της ειδικής επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Ρώμης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τρέχουν οι εμβολιασμοί

Ωστόσο, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σενάριο ενός νέου κύματος κορωνοϊού στις ΗΠΑ δεν είναι πιθανό καθώς εκτιμάται ότι το 55% του πληθυσμού έχει αναπτύξει ήδη κάποιο βαθμό ανοσίας απέναντι στον ιό.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την φυσική ανοσία όσων έχουν νοσήσει και αναρρώσει, απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης του ιού.
Μάλιστα εκτιμάται ότι το 55% των Αμερικάνων έχει ήδη αναπτύξει κάποιας μορφής προστασία ή ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων, εκτιμάται πως 81 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ άλλοι 29 εκατομμύρια πολίτες έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και έχουν αναρρώσει.
Παράλληλα, δεν προσμετρώνται και τα δεκάδες εκατομμύρια πολιτών που ήταν ασυμπτωματικοί στον ιό και έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μετρούν περίπου 543.000 νεκρούς και περίπου 30 εκατομμύρια μολύνσεις.
Ο πρόεδρος Joe Biden έχει ήδη δεσμευτεί ότι έως την 1η Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους και ότι έως τις 4 Ιουλίου η χώρα θα έχει επιστρέψει στην ομαλότητα.
5898998904523453452524525.JPG
958990490235802354523.JPG
Lockdown έως 18/4 στη Γερμανία, προς αυστηροποίηση και στη Γαλλία

Την παράταση του lockdown έως τις 18 Απριλίου ανακοίνωσε η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Βάσει των μέτρων αυτών, κλειστά θα είναι τα μη απαραίτητα καταστήματα καθώς και ξενοδοχεία, εστιατόρια, γυμναστήρια και πολιτιστικοί χώροι.
Σε αυστηρότερο lockdown φαίνεται να οδεύει και η Γαλλία, καθώς οι ειδικοί κάνουν λόγο για ιλιγγιώδη αύξηση των κρουσμάτων και προειδοποιούν πως αν δεν βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση τότε, η χώρα οδεύει προς αυστηρότερο lockdown.
Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει το τρίτο εθνικό lockdown – αν και είναι πιο ευέλικτο και λιγότερο περιοριστικό - από την έναρξη της επιδημίας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα σε 21 εκατομμύρια Γάλλους, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι κάτοικοι του Παρισιού
Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες καραντίνες, αυτή τη φορά οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς κανέναν περιορισμό στην χρονική διάρκεια της εξόδου τους, αλλά θα μπορούν να κινούνται σε ακτίνα 10 χιλιόμετρα.
Επίσης ανοιχτό θα είναι μεγάλο μέρος των καταστημάτων.
Την ίδια στιγμή, η Πολωνία προχώρησε από τις 20/3 σε μερική καραντίνα για τρεις εβδομάδες, με τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων να καθίσταται αναγκαία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, ενώ σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα εισήλθε από τις 15/3 και η Ιταλία.
Τα μέτρα θα διατηρηθούν έως τις 6 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα περάσει ολόκληρη στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία προβλέπει και το μέγιστο επίπεδο περιορισμών, από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως.

Έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία – Πάνω από 48 εκατ. οι εμβολιασμένοι

Αναζωπύρωση κρουσμάτων καταγράφεται στην Ινδία όπου τις τελευταίες ημέρες αναφέρονται διαδοχικά ολοένα και μεγαλύτεροι αριθμοί μολύνσεων.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 199 ασθενείς με την COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν 40.715 επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία μετρά 160.166 νεκρούς επί συνόλου 11.686.796 μολύνσεων.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 345.377 (+10.731 σε σύγκριση με την προηγουμένη), με τα περισσότερα (5.124) να εντοπίζονται στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα (νοτιοδυτικά), που αποτελεί και το επίκεντρο του β’ κύματος της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής στην Ινδία έχουν εμβολιαστεί 48 εκατ. άνθρωποι με τουλάχιστον μία δόση με τις Αρχές να έχουν θέσει ως στόχο να εμβολιαστούν 300 εκατ. από το 1,35 δισεκ. των πολιτών ως τον Αύγουστο.

Στο κόκκινο λόγω covid με 300.000 νεκρούς και πάνω από 12 εκατ. κρούσματα η Βραζιλία

Στο κόκκινο παραμένει λόγω του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού η Βραζιλία, η οποία βρίσκεται μια ανάσα από τους 300.000 νεκρούς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 49.293 κρούσματα του SARS-CoV-2 καθώς και ότι υπέκυψαν 1.383 ασθενείς με την COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 295.425 νεκρούς επί συνόλου 12.047.526 μολύνσεων.
Η Βραζιλία είναι η πλέον πληττόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής και η δεύτερη παγκοσμίως – μετά τις ΗΠΑ – σε θανάτους και μολύνσεις.
Το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν σχεδόν 511.000 μολύνσεις και 15.650 θάνατοι, καθώς καθημερινά αναφέρονταν ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων.

Δοκιμές εμβολίων στην Κούβα

Την ίδια στιγμή στην Κούβα, η οποία θεωρείται ως η χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει αντιμετωπίσει καλύτερα την επιδημία, οι αρχές κάνουν λόγο για 397 νεκρούς επί συνόλου 67.476 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 718 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα κρούσματα (441) εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Αβάνα, που παραμένει και το επίκεντρο της επιδημίας.
Εν τω μεταξύ, στην Κούβα άρχισε ο εθελοντικός εμβολιασμός 150.000 μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με το εμβόλιο Soberana 2 και η δοκιμή με τη συμμετοχή 48.000 εθελοντών με το εμβόλιο Abdala.
Τα δύο υποψήφια εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί και παραχθεί στη Λατινική Αμερική, βρίσκονται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, την τελευταία πριν λάβουν έγκριση.
Ο οργανισμός φαρμάκων της Κούβας ενέκρινε τη δοκιμή για να «εκτιμηθούν τα άμεσα αποτελέσματα και οι παρενέργειες» του Soberana 2 σε 150.000 μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, που διατρέχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.
Η μελέτη αυτή προστίθεται στη δοκιμή τρίτης φάσης με τη συμμετοχή 44.000 εθελοντών του Soberana 2.
Και οι δύο μελέτες γίνονται στην Αβάνα.
Οι κλινικές δοκιμές του Abdala γίνονται στις επαρχίες Γκράνμα, Σαντιάγο δε Κούμπα και Γουαντάναμο (ανατολικά).
Σημειώνεται πως περίπου το 80% των εμβολίων που αξιοποιούνται στα προγράμματα ανοσοποίησης στην Κούβα, παράγεται εγχωρίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης