Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Αγριεύει ο πόλεμος των εμβολίων - Σε εφαρμογή σκληρός έλεγχος για τις εξαγωγές

ΕΕ: Αγριεύει ο πόλεμος των εμβολίων - Σε εφαρμογή σκληρός έλεγχος για τις εξαγωγές
Νέα κλιμάκωση στο πόλεμο των εμβολίων από την ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Σκληραίνει τη στάση της σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εμβολίων η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Το ισχύον καθεστώς εγγυάται ότι δεν θα διακοπεί ο εφοδιασμός σε περίπου 90 χώρες, προσφέρoντας προστασία σε εταιρείες όπως η Pfizer Inc. και η Moderna Inc. που έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους στην Ευρώπη.
Ωστόσο, πλέον, καταρτίζονται αυστηρότεροι περιορισμοί, με τις δύο προαναφερθείσες εξαιρέσεις να καταργούνται.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει τις χώρες του Κόλπου και τον Καναδάμ, καθώς η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων κορωνοϊού στον κόσμο.
Η κίνηση σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση στον πόλεμο των εμβολίων.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα μπορούσε να αποκλείσει όλες τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες, με πρωταρχικό στόχο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην AstraZeneca Plc, η οποία απέτυχε να προσφέρει περισσότερες από τις μισές δόσεις που υποσχέθηκε για το πρώτο τρίμηνο.

Το εργοστάσιο στην Ολλανδία

Το μπλοκ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία για το πώς θα διανεμηθεί η παραγωγή της AstraZeneca από ένα νέο εργοστάσιο που πρόκειται να στις Κάτω Χώρες τις επόμενες εβδομάδες, με την ΕΕ να επιμένει ότι θα πρέπει να πάρει τη μερίδα του λέοντος.
Η ΕΕ απειλεί ήδη να εμποδίσει την αποστολή εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν καταλήξει σε συμφωνία με τους Βρετανούς.
Σημειώνεται πως υπάρχει ανησυχία στην ΕΕ για ένα άλλο κύμα μολύνσεων και θανάτων λόγω της πανδημίας που θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν νέα περιοριστικά μέτρα, με ολέθριες συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα.
Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς.
Οι νέοι έλεγχοι αποσκοπούν στο να διευκολύνουν τη διακοπή αποστολών από την ΕΕ εάν οι κατασκευαστές δεν εκπληρώνουν τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τους.

«Απογοητευμένη» δηλώνει η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τους περιορισμούς της ΕΕ

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε σήμερα απογοητευμένη από το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άδειες εξαγωγής εμβολίων κατά της Covid-19, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το ευρωπαϊκό μπλοκ σχετικά με αυτό το μέτρο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου την παράταση έως τα τέλη Ιουνίου του μηχανισμού που δημιουργήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου ως αντίδραση στις ανακοινώσεις των παρασκευάστριων εταιρειών εμβολίων σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις στην ΕΕ.
«Ενώ καταλαβαίνουμε την πολιτική που κάνουν - έχω δηλώσει ανοιχτά ότι είμαι απογοητευμένη, ιδίως για το γεγονός ότι επέκτειναν το μέτρο πέραν του Μαρτίου», δήλωσε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΠΟΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές πρέπει να είναι προσωρινής διάρκειας.
«Βρίσκομαι σε συνομιλίες μαζί τους για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα, οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν άδεια πριν από εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 και ενδέχεται να απορρίπτονται αιτήματα εξαγωγών εάν οι εταιρείες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους με την ΕΕ για εφοδιασμό εμβολίων.
Η Νιγηριανή Οκόντζο-Ιουεάλα έχει καταστήσει την καταπολέμηση της πανδημίας προτεραιότητα από τότε που ανέλαβε τα ηνία του ΠΟΕ την 1η Μαρτίου.
Ερωτηθείσα για τη θέση της σχετικά με τις παγωμένες συνομιλίες στον Οργανισμό σχετικά με την παραίτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για φάρμακα κατά της Covid-19, που προτάθηκε από την Ινδία και τη Νότια Αφρική, απάντησε πως δεν είναι αντίθετη σε αυτό.
Ωστόσο, είπε ότι είναι σημαντικό η παράλληλη επιδίωξη της ενίσχυσης της παραγωγής μέσω άλλων οδών, επειδή οι συνομιλίες «απαιτούν χρόνο».
«Αυτό που πρότεινα είναι ένας τρίτος δρόμος επειδή άνθρωποι πεθαίνουν», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει τη μείωση των εμποδίων στις εξαγωγές και τη χρήση της υπάρχουσας ικανότητας για αύξηση της παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης