Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αναβάθμιση της Κίνας σε διεθνή παίκτη ανησυχεί τις ΗΠΑ

tags :
Η αναβάθμιση της Κίνας σε διεθνή παίκτη ανησυχεί τις ΗΠΑ

Για να κερδίσει την γεωπολιτική αντιπαράθεση η Ουάσιγκτον ψάχνει στήριξη και χτυπά την πόρτα συμμάχων

H προσοχή της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι στραμμένη προς την Ασία.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν με την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας όπως προκύπτει και από τις πρώτες επαφές κορυφαίων Αμερικανών υπουργών. Αμέσως μετά τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής χωρών του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού ακολουθεί αυτή την εβδομάδα η κοινή επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών A. Blinken και Άμυνας L. Ostin στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μετά την αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον.
Οι επαφές αυτές στέλνουν πολλαπλά μηνύματα σε έναν και μοναδικό αποδέκτη: το Πεκίνο.
«Ασυνήθιστο» χαρακτηρίζει η B. Glazer, ειδική σε ζητήματα Ασίας στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης CSIS, το γεγονός ότι δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Biden πήγαν από κοινού σε Τόκιο και Νότια Κορέα.
Θεωρεί, ωστόσο, το ταξίδι ενδεικτικό για τη γεωστρατηγική σημασία που αποδίδει ο πρόεδρος Biden στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού.
Η Αμερικανίδα ειδικός εκτιμά ότι με τις επαφές αυτές η Ουάσιγκτον καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι επιδιώκει τις συμμαχίες με τις χώρες της περιοχής και πως δεν προτίθεται να αποσυρθεί ως παίκτης από την ευρύτερη περιοχή.

Αρκετά τα σημεία τριβής ΗΠΑ-Κίνας - Διεθνείς συμμαχίες επιδιώκει ο πρόεδρος Biden

Σύμφωνα με τη σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα ασφαλείας J. Salivan, η βιντεοδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας, Ινδίας, Αυστραλίας και Κίνας την Παρασκευή ήταν «ιστορική».
Ποια όμως είναι η αμερικανική στρατηγική;
Οι Αμερικανοί συζητούν πρώτα με τους σημαντικότερους εταίρους τους στην ευρύτερη περιοχή, για να συνομιλήσουν στη συνέχεια με την Κίνα, με στόχο να εμφανίζονται ως φωνή που εκπροσωπεί μία σειρά χωρών και όχι μόνο ως μια μεμονωμένη φωνή.

Μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου υπάρχουν αρκετά σημεία τριβής

Οι ΗΠΑ επικρίνουν τις αθέμιτες κινεζικές οικονομικές πρακτικές, τη στάση της Κίνας έναντι του Χονγκ Κονγκ, τις κινεζικές προκλήσεις απέναντι σε χώρες της περιοχής, όπως για παράδειγμα την Ταϊβάν.
Από την πλευρά του το Πεκίνο θεωρεί ότι το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις και αρνείται κάθε έξωθεν παρέμβαση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται τους Ευρωπαίους έναντι της Κίνας

Ο σύμβουλος Salivan αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τις επαφές με την Κίνα «από θέση ισχύος», παραπέμποντας στην αναβίωση των διατλαντικών σχέσεων με εταίρους στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό, έχουν ήδη λάβει χώρα συνομιλίες με Ευρωπαίους εταίρους για τις κοινές ανησυχίες έναντι της Κίνας, αλλά και τη γεφύρωση διαφορών της εμπορικής διένεξης.
Έτσι οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία να αναστείλουν προς το παρόν ισχύοντες δασμούς.
Σε γενικές γραμμές πάντως ο νέος πρόεδρος Biden αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιείκεια τους Ευρωπαίους.
Στη διένεξη για την κατασκευή του αγωγού North Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής, δεν προχώρησε σε επιβολή κυρώσεων κατά της Γερμανίας.
Παράλληλα αξιολόγησε θετικά ότι οι Ευρωπαίοι αυξάνουν σταδιακά τις αμυντικές τους δαπάνες με στόχο το 2% του ΑΕΠ.
Ποιο όμως είναι το ζητούμενο για τον Biden;
Θέλει απλά να χτίσει γέφυρες που κατέστρεψε ο προκάτοχός του Trump ή ελπίζει έτσι να κερδίσει τους Ευρωπαίους στην κόντρα με την Κίνα;

Οι ΗΠΑ δίνουν το παρών σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό

Στην αξιολόγηση των σχέσεων με τη Κίνα η κυβέρνηση Trump και η κυβέρνηση Biden δεν απέχουν στην ουσία.
Διαφορές ωστόσο υπάρχουν στον τρόπο αντιμετώπισης του Πεκίνου.
Η νέα αμερικανική κυβέρνηση προωθεί, σε αντίθεση με την προηγούμενη, τη συνεννόηση και την εξεύρεση κοινού παρονομαστή με εταίρους σε Ευρώπη και Ασία.
Η Glazer από τη δεξαμενή σκέψης CSIS διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση Biden επιδιώκει συμμαχίες για να αντιμετωπιστούν από κοινού συγκεκριμένα προβλήματα με την Κίνα.
Η Glazer θεωρεί πάντως ότι η πιθανότητα ένοπλης σύρραξης ΗΠΑ-Κίνα τα επόμενα χρόνια είναι ελάχιστη: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί οι ΗΠΑ και η Κίνα να ξεκινήσουν ένα πόλεμο».
Εκτός κι αν το Πεκίνο επιτεθεί στην Ταϊβάν, το οποίο επίσης είναι μάλλον απίθανο, προσθέτει η αμερικανίδα ειδικός.
Και ο ίδιος ο Biden δήλωσε πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με την Κίνα, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι θα υπάρξει ένας «σκληρός ανταγωνισμός» σε διάφορα επίπεδα. Και όπως υπογραμμίζει με σαφήνεια ο σύμβουλος ασφαλείας Salivan, «στόχος μας είναι βέβαια να επιβληθούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης