Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές λόγω Fed και ομολόγων - Απώλειες για Dow Jones - S&P 500, ανοδικά ο Nasdaq

Νευρικότητα στις αγορές λόγω Fed και ομολόγων - Απώλειες για Dow Jones - S&P 500, ανοδικά ο Nasdaq

Απώλειες στην Wall μετά την απόφαση Fed για τους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών

(Συνεχές upd) Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 19/3 οι αμερικανικοί δείκτες  στη Wall Street μετά την απόφαση - έκπληξη της Fed να μην παρατείνει την προσωρινή αλλαγή στο συμπληρωματικό δείκτη μόχλευσης, ή SLR, μέτρο το οποίο είχε ληφθεί για την στήριξη των τραπεζών εν μέσω πανδημίας.

Η Fed ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η χαλάρωση των απαιτούμενων επιπέδων κεφαλαιακών δεικτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία λήγει στο τέλος του τρέχοντος μήνα, δεν πρόκειται να ανανεωθεί.
Η ρύθμιση, η οποία επέτρεπε στις τράπεζες να διατηρούν λιγότερα κεφάλαια έναντι των κρατικών ομολόγων και άλλων assets τα οποία κατέχουν είχε ως στόχο την καταπράυνση των ανησυχιών της αγοράς ομολόγων κατά τη διάρκεια της κρίσης και την ενθάρρυνση των τραπεζών να προβαίνουν σε δανεισμό.
Οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν την ανιούσα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ να κινείται στο +1,74%, κοντά στο υψηλό 14 μηνών του 1,75%, στο οποίο κινήθηκε χθες.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,71% στις 32.627 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -0,12% στις 3.910 μονάδες.
Στις 13.215 μονάδες με άνοδο +0,76% έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

Fed: Λήγει 31/3 η υποχρέωση SLR για τις επενδυτικές τράπεζες της Wall Street

Η προσωρινή αλλαγή στο συμπληρωματικό δείκτη μόχλευσης, ή SLR, για τις εταιρείες χαρτοφυλακίου θα λήξει όπως έχει προγραμματιστεί στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με νέα απόφαση της Federal Reserve.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ζητήσει σύντομα σχόλια για τα μέτρα προσαρμογής της SLR.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τυχόν αλλαγές στην SLR δεν διαβρώνουν τη συνολική ισχύ των απαιτήσεων τραπεζικού κεφαλαίου.

Στήριξη του δανεισμού

Για να διευκολύνει τις πιέσεις στην αγορά του Δημοσίου που προκύπτουν από την πανδημία COVID-19 και να προωθήσει το δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της Federal Reserve τροποποίησε προσωρινά το SLR πέρυσι για να αποκλείσει τους τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και τους τίτλους της κεντρικής τράπεζας.
Από τότε, η αγορά του Δημοσίου έχει σταθεροποιηθεί.
Ωστόσο, λόγω της πρόσφατης αύξησης της προσφοράς τίτλων της κεντρικής τράπεζας και της έκδοσης τίτλων του Δημοσίου, το Διοικητικό Συμβούλιο ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσει τον τρέχοντα σχεδιασμό και τη βαθμονόμηση του SLR με την πάροδο του χρόνου για να αποτρέψει την ανάπτυξη καταλυτών που θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη και να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα.

Οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος εταιρειών οι οποίες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αξιώνοντας να αποσυρθούν από το γερμανορωσικό έργο.
Το State Department: «επαναλαμβάνει την προειδοποίησή του ότι οποιαδήποτε οντότητα εμπλέκεται στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 διακινδυνεύει να της επιβληθούν κυρώσεις των ΗΠΑ και θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως το έργο», τονίζεται σε ανακοίνωση του που υπογράφεται από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken
Στο κείμενο τονίζεται ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την κατασκευή του αγωγού και «αποτιμά πληροφορίες σχετικά με οντότητες που μοιάζουν να συμμετέχουν» στο έργο.

Restart των εμβολίων AstraZeneca και νέα lockdown στην Ευρώπη – Πιάνουν τους 100 εκατ. εμβολιασμούς οι ΗΠΑ

Στην επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca έστω και με επιφυλάξεις αλλά και με διαφορετικές ταχύτητες προχωρά από σήμερα Παρασκευή 19/3 η Ευρώπη, η οποία ωστόσο βλέπει την επιδημία να αναζωπυρώνεται, γεγονός που αναγκάζει ολοένα και περισσότερα κράτη όχι μόνο να διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα αλλά και να τα επεκτείνει, προσφεύγοντας ακόμα και σε lockdown.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία, η οποία αν και προσπάθησε να αποφύγει ένα τρίτο εθνικό lockdown έτσι ώστε η οικονομία να μείνει ανοιχτή και να βρει το ρυθμό της, τελικά δεν τα κατάφερε μια και καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων, κάτι που ανάγκασε την κυβέρνηση να αποφασίσει την επιβολή ενός lockdown στο Παρίσι αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Και ενώ η Ευρώπη μετά και την θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, επανεκκινεί τους εμβολιασμούς με την AstraZeneca, προσπαθώντας να βρει το βηματισμό της με την ανοσοποίηση του πληθυσμού, οι ΗΠΑ πραγματικά «τρέχουν» στο θέμα αυτό, πραγματοποιώντας 2,4 με 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα και «πιάνοντας» το στόχο των 100 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων πολιτών.
Απόρροια αυτής της επιτυχίας είναι ολοένα και περισσότερες Πολιτείες να ανακοινώνουν σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και περαιτέρω ανοίγματα της κοινωνίας και της οικονομίας τους, αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να συνιστούν υπομονή και τήρηση των μέτρων, έτσι ώστε να μην επιτραπεί στις μεταλλάξεις να χαλάσουν τη θετική εικόνα που τείνει να δημιουργηθεί.

Στο κόκκινο η Ευρώπη - Ανησυχία για την πανδημία

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με την ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη να κυριαρχεί, την ώρα που ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς.
Στο μέτωπο της πανδημίας, στην επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca έστω και με επιφυλάξεις αλλά και με διαφορετικές ταχύτητες προχωρά από σήμερα Παρασκευή 19/3 η Ευρώπη, η οποία ωστόσο βλέπει την επιδημία να αναζωπυρώνεται, γεγονός που αναγκάζει ολοένα και περισσότερα κράτη όχι μόνο να διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα αλλά και να τα επεκτείνει, προσφεύγοντας ακόμα και σε lockdown.
Δύσκολη είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Γερμανία, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι εκθετική και η χώρα οδεύει προς την επιβολή νέων περιορισμών, αναβάλλοντας τη χαλάρωση των μέτρων.
Την αύξηση του δανεισμού για το 2021 κατά 70 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες οι οποίες απορρέουν από την παράταση των περιοριστικών μέτρων εξετάζει η Γερμανία, σύμφωνα με πηγές από το γερμανικό οικονομικό επιτελείο τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2021.
Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz εξετάζει αυτό το ποσόν του πρόσθετου δανεισμού, επειδή το lockdown για την αντιμετώπιση ενός τρίτου κύματος πανδημίας διαρκεί περισσότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο το ακριβές ύψος του επιπλέον ποσού δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.
Το νέο χρέος της Γερμανίας για αυτό το έτος θα ανέλθει στα 250 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, σε ρεπορτάζ για τις επιπλέον δημοσιονομικές δαπάνες που θα χρειαστεί να αποφασιστούν για την στήριξη της οικονομίας.

Πτώση στην Ασία

Με πτώση διαπραγματεύτηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, μετά τις απώλειες στη Wall Street.
Μεικτά ήταν τα πρόσημα στο χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς ο Topix κατέγραψε υψηλό 30ετίας, χάρη στην απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αγοράσει αξιόγραφα που συνδέονται με αυτόν, αλλά τον Nikkei να υποχωρεί εξαιτίας της ανησυχίας για την άνοδο του κόστους δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1,41% στις 29.792 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε αντίθετα με άνοδο +0,18%, στις 2.012 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1991.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,6% στις 4.113 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -1,4% στις 28.990 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -1,7% στις 3.404 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,7% στις 49.577 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης