Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca
«Η επιτροπή κατέληξε σε συμπέρασμα: πρόκειται για ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Emer Cooke.
Σχετικά Άρθρα
Ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο.
Aυτό τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο πόρισμά του μετά την εξέταση ενός μικρού αριθμού αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε.

Όπως ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου που είναι σε εξέλιξη, οι επιστήμονες του οργανισμού αναφέρουν ότι οι εμβολιασμοί που είχαν παγώσει μπορούν να ξαναρχίσουν.
Υποστήριξαν δε ότι το εμβόλιο θεωρείται βέβαιο ότι δεν σχετίζεται με τα περιστατικά θρομβώσεων που είχαν παρατηρηθεί μετά τους εμβολιασμούς.

«Aσφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο

«Η επιτροπή κατέληξε σε συμπέρασμα: πρόκειται για ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Emer Cooke.
«Τα οφέλη για την προστασία των πολιτών από κορωνοϊό με τους σχετικούς κινδύνους θανάτου και νοσηλείας υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», πρόσθεσε.
H διευθύντρια του Οργανισμού, πρόσθεσε πως ο EMA επιδιώκει να κάνει κι άλλες μελέτες παρατήρησης για να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα.
Επιπλέον, ζητά από άτομα που εμφανίζουν παρενέργειες να το αναφέρουν.
Ωστόσο, επαναλαμβάνει τη θέση του EMA ότι «αυτό το εμβόλιο είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των πολιτών από την Covid-19»
και ότι οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca έδειξαν τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού.

«Πάνω από 2.500 άτομα πέθαναν από την Covid σε μία ημέρα»

Σημείωσε ακόμα ότι πάνω από 2.500 άτομα πέθαναν από την Covid μέσα σε μόνο μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα, και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη αναθεώρηση έγινε η υψηλότερη προτεραιότητα του EMA.
Είπε, ακόμη, ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες κινητοποιήθηκαν για την αναθεώρηση και ότι τα κράτη μέλη έχουν, πλέον, περισσότερες πληροφορίες για να χαράξουν τις πολιτικές εμβολιασμών - αφού ορισμένες χώρες «πάγωσαν» τις εκστρατείες τους.
Η Cook σημείωσε πως θα προστεθεί ειδική προειδοποίηση στο φυλλάδιο ασθενών για το συγκεκριμένο εμβόλιο, με περιγραφή αυτών των περιπτώσεων. «Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας και στο κοινό, ώστε να μπορεί να ληφθεί έγκαιρη δράση για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων». 

Mεμονωμένες περιπτώσεις

Από την πλευρά της, η γιατρός Sabine Straus, πρόεδρος της επιτροπής ασφάλειας εμβολίων του EMA, ανέφερε ότι μεμονωμένες περιπτώσεις από όλη την Ευρώπη θρομβοεμβολικών επεισοδίων διερευνήθηκαν και πως δεν υπάρχει, βάσει συμπερασμάτων, υψηλότερος συνολικός κίνδυνος να προκύψουν τέτοια επεισόδια μετά τον εμβολιασμό.
Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, ότι πιθανώς και να μειώνει την πιθανότητα αυτών των γεγονότων.
Ωστόσο, «σε μερικές περιπτώσεις, μικροσκοπικοί θρόμβοι αναπτύχθηκαν σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία τις πρώτες 7-14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό...
Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις είδαμε θρόμβους να αναπτύσσονται σε αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο...
Αυτές οι καταστάσεις συνδέονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.
Προς το παρόν, τα στοιχεία που έχουμε δεν επαρκούν για να συμπεράνουμε με βεβαιότητα εάν αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούνται πράγματι από το εμβόλιο ή όχι».
Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες και τόνισε ότι αυτά τα συμβάντα είναι εξαιρετικά σπάνια μεταξύ περίπου 20 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων (τα 11 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης