Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ακτίνα ηλιοφάνειας η Ελλάδα για την Ευρώπη

Bloomberg: Ακτίνα ηλιοφάνειας η Ελλάδα για την Ευρώπη
Οι διεθνείς επενδυτές έχουν μια ολοένα και πιο ευνοϊκή άποψη για την Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Μέσα στα κυρίαρχα πρωτοσέλιδα της παράτασης των lockdown και ενός προβληματικού προγράμματος εμβολιασμού, είναι εύκολο να είμαστε απαισιόδοξοι για την Ευρώπη της πανδημίας.
Αλλά από την προοπτική των αγορών, τουλάχιστον υπάρχουν κάποιες ηλιαχτίδες, αναφέρει το Bloomberg.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές

Η Ελλάδα δυσκολεύτηκε πρόσφατα από την άποψη της καταπολέμησης του κορωνοϊού, με τα νοσοκομεία της υπό πίεση και τα μέτρα περιορισμού να προκαλούν βίαιες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.
Παρ 'όλα αυτά, οι διεθνείς επενδυτές έχουν μια ολοένα και πιο ευνοϊκή άποψη για τη χώρα που επλήγη περισσότερο από την κρίση του ευρώ πριν από μια δεκαετία.
greblo.JPG

Η επιτυχής έκδοση ομολόγου

Η Αθήνα κατάφερε να ολοκληρώσει μια έκδοση 30 ετών ομολόγων αυτήν την εβδομάδα, ένα επίτευγμα ορόσημο στην αποκατάσταση της αγοράς.
Τίποτα δεν είναι πιο χαρακτηριστική απόδειξη πλήρους πρόσβασης στις χρηματοοικονομικές αγορές, όπως η έκδοση μακροχρόνιου χρέους.
Με ένα βιβλίο προσφορών 10 φορές το μέγεθος της έκδοσης των 2,5 δισ. ευρώ, φάνηκε η ευρεία ζήτηση για αυτό που εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη απόδοση της ζώνης του ευρώ - παρόλο που η απόδοση κάτω του 2% στο 30ετές ομόλογο είναι πολύ μακριά από ό,τι η Ελλάδα είχε να προσφέρει στους επενδυτές, αναφέρει το Bloomberg.
Και όλα αυτά την ώρα που το άλμα στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων, που πυροδοτήθηκε στις ΗΠΑ, είχε προκαλέσει ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους πολιτικούς ηγέτες της ηπείρου, οι οποίοι πρέπει να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό.
Η ελληνική επιτυχία συμβάλει στην ηρεμία αυτών των φόβων.
greblo2.JPG
Η συμβολή της ΕΚΤ

Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου από την Ελλάδα βοηθήθηκε και από το γεγονός ότι η χώρα είναι πλέον επιλέξιμη τόσο για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ όσο και για το πρόγραμμα επαναγορών.
Αυτό αυξάνει τη ρευστότητα και ενισχύει τη ζήτηση.
Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να καταλήξει να αγοράσει το ήμισυ του ελληνικού 30ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.

Η ανάδυση του τραπεζικού κλάδου

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος ενδέχεται να αναδύεται αργά από την κρίση.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε αξιοπρεπή αποτελέσματα την Τρίτη και ετοιμάζεται να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο έως και 1 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο της συγκέντρωσης κεφαλαίων 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης