Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρεί η JP Morgan μπροστά στον κανόνα Volcker

Υποχωρεί η JP Morgan μπροστά στον κανόνα Volcker
Κλείνει το παράρτημα του proprietary trading για την αγορά αγαθών η JP Morgan, όπως ενημέρωσε τους χρηματιστές και τους επενδυτές της, προκειμένου να συμμορφωθεί με τον κανόνα Volcker.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο του Κονγκρέσου, που υιοθέτησε το σχέδιο του πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαχειρίζονται ιδιωτικές καταθέσεις αλλά και εκμεταλλεύονται τις βοηθητικές πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών -της Fed δηλαδή εν προκειμένω- δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα εξοικονομημένα αυτά κεφάλαια για να παίζουν στις αγορές. Ο τραπεζικός κολοσσός της JP Morgan έκανε το πρώτο βήμα με το κλείσιμο της αγοράς αγαθών. Πρόκειται για κίνηση που θα κοστίσει κάτι παραπάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια διαφυγόντα κέρδη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Jason Goldberg, αναλυτή της Barclays Capital.
“Μειώνεται το ρίσκο των επενδύσεων των τραπεζών μ' αυτή την πρακτική”, δηλώνει περιχαρής ο Christopher Whalen, πρώην διοικητής της περιφερειακής Fed της Νέας Υόρκης. Οι τράπεζες αναζητούν φόρμουλα για να συμμμορφωθούν με τον κανόνα Volcker χωρίς να χρειαστεί να μειώσουν τις επενδυτικές τους θέσεις και τη συμμετοχή τους στις αγορές. Ο χρηματιστής Chan Bhima, βέβαια, δήλωσε κυνικά, ότι η JP Morgan έχασε 250 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά των παραγώγων άνθρακα και πετρελαίου. Οπότε η άποψή του είναι ότι η απαγόρευση αυτή ίσως βγει και σε καλό στα ιδρύματα. Διάφορες λύσεις εξετάζονται με την πιθανότερη να είναι αυτή που είναι έτοιμη να υιοθετήσει η Citigroup, να μεταφέρει δηλαδή τον τομέα του proprietary trading στο θυγατρικό της hedge fund.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης