Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Veto από το κόμμα του Macron στην επιβολή φόρου για χρηματοδότηση του χρέους

Γαλλία: Veto από το κόμμα του Macron στην επιβολή φόρου για χρηματοδότηση του χρέους
Οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να υιοθετηθεί διακριτός φόρος για την αντιμετώπιση του χρέους που θα κατευθυνθεί για τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης καθώς το μεγαλύτερο μέρος το έχει αγοράσει η ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
=

Εσωκομματικές αναταράξεις φέρνει ο χειρισμός της οικονομίας την επόμενη ημέρα της πανδημίας καθώς οι βουλευτές προ προέρχονται από το κόμμα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron άσκησαν veto στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire για απομείωση του χρέους το οποίο συνδέεται με τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021.
Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ανήλθε σχεδόν στο 120% του ΑΕΠ πέρυσι, με την υγειονομική κρίση να προσθέτει 210 δισ. ευρώ (255,9 δισ. δολάρια) - 10% του ΑΕΠ - στην επιβάρυνση του χρέους.

Ελέω ΕΚΤ

Ενώ το κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή το 2021 για παράταση ενός ισχύοντος φόρου για τη χρηματοδότηση του μέρους του χρέους που βαρύνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι θέλει να αφιερώσει συγκεκριμένα έναν φόρο για τη χρηματοδότηση των 140 δισεκατομμυρίων ευρώ που βαρύνει το κράτος όσον αφορά τη χρηματοδότηση του συστήματος.
Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές στο κόμμα του Macron λένε ότι δεν υφίσταται σοβαρός λόγος για κάτι τέτοιο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους έχει αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει.
.
Μελέτη

«Δεν βλέπουμε κανένα συγκεκριμένο λόγο ο οποίος να δικαιολογεί την αποπληρωμή (του χρέος) με φορολογική επιβάρυνση (που να συνδέεται με αυτήν) όταν ο κύριος πιστωτής είναι η ΕΚΤ και κανείς δεν αναμένει ότι η ΕΚΤ δεν θα είναι συνεργάσιμη με τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ», επισήμανε ο βουλευτης Pascal Ο Canfin ο οποίος δήλωσε ότι θα παρουσιάσει μια μελέτη του κόμματος σχετικά με τον τρόπο χειρισμού του δημόσιου χρέους
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με τους βουλευτές ώστε να τους πείσουν για το σχέδιό τους. 

Η στρατηγική

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με τους βουλευτές
Η μελέτη για την αντιμετώπιση του χρέους του κόμματος του Macron θα συμπέσει με την παρουσιάση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Jean Arthuis της στρατηγικής για τη μείωση του δημοσίου χρέους σε χαμηλότερα επίπεδα που του έχει ανατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Αποταμιεύσεις

Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα δεν συναίνεσε στα σχέδια του Le Maire για διευκόλυνση των οικογενειακών δωρεών μεταξύ ατόμων διαφορετικής γενεάς, κάτι που ελπίζει ότι θα βοηθήσει στη μείωση των εξαιρετικά υψηλών αποταμιεύσεων που έχουν δημιουργήσει τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Το κόστος για να απελευθερώσουμε 1 ή 2 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μεγάλο και δίνει ένα μήνυμα ανισότητας, τηρούμε σημαντικές επιφυλάξεις.
Αλλά νομίζω ότι έλαβαν το μήνυμα », είπε ο βουλευτής Roland Lescure.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης