Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca και στο Ψευδοκράτος

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca και στο Ψευδοκράτος
Συναγερμός για το εμβόλιο της AstraZeneca
Σχετικά Άρθρα

Σταμάτησαν οι εμβολιασμοί με Astrazeneca και στο ψευδοκράτος, σύμφωνα με τον Ünal Üstel.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα (16/3) είπε πως μετά την ενημέρωση από την ΕΕ σταματούν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σημείωσε δε ότι μέχρι τώρα στα κατεχόμενα 1500 άτομα εμβολιάστηκαν με Astrazeneca.
«Η παρτίδα εμβολίων που λάβαμε δεν είναι αυτά που πιστεύεται ότι είναι προβληματικά.
Γι `αυτό μας είπαν να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, μας πήραν χθες το βράδυ και μας ζήτησαν να το σταματήσουμε, οπότε το σταματήσαμε», ανέφερε ο ίδιος.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί» αναφέρει ότι έχει γίνει πληρωμή €274.000 για διαγνωστικά τεστ 100.000 μοριακού και 10.000 αντιγόνου από την Τουρκία.

Ποιοι αναστέλλουν

Η απόφαση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να αναστείλουν για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca προκάλεσε όπως αναμενόταν, σεισμό στην ΕΕ, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.
Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου «μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων» σε εμβολιασθέντες.
Την ίδια ημέρα ακολούθησε και η Νορβηγία, ενώ χθες 15/3 ανακοινώθηκε ο θάνατος μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.
Η 50χρονη διακομίσθηκε σε νοσοκομείο περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου.
Σημειώνεται ότι μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την περασμένη Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.
Τη Νορβηγία και τη Δανία ακολούθησαν στις 12 Μαρτίου η Ισλανδία και η Βουλγαρία (και εδώ διερευνάται περιστατικό θανάτου γυναίκας που είχε εμβολιαστεί αν και η κυβέρνηση αναφέρει πως δεν έχει εντοπιστεί κάποιος συσχετισμός μια και η γυναίκα ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλά bypass) και στις 13 Μαρτίου ήταν η σειρά της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας.
Χθες Δευτέρα 15/3 στο «μπλοκ» αυτό εντάχθηκαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λετονία αλλά και η Κύπρος.
Η Ισπανία ανακοίνωσε πως αναστέλλει το εμβόλιο για 15 ημέρες, η Γερμανία έκανε λόγο για καθαρά προληπτικό μέτρο, όπως και η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες ανακοίνωσαν πως περιμένουν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας που θα συνεδριάσει την Πέμπτη 18/3 για το θέμα.
Εν τω μεταξύ, σήμερα 16/3 η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει και αυτή προληπτικά τους εμβολιασμούς με εμβόλιο της AstraZeneca έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα του ΕΜΑ επί των πιθανών παρενεργειών του σκευάσματος.

Αναστολή χρήσης πατρίδας εμβολίων

Σημειώνεται πως η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από «σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε.
Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες - Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο - επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα ενώ και η Ρουμανία είχε σταματήσει τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής.
Η ιταλική επαρχία Πιεμόντε σταμάτησε την Κυριακή να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο ενός υγειονομικού, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τους εμβολιασμούς, αποκλείοντας ωστόσο για προληπτικούς λόγους την παρτίδα ABV5811 ενώ σε αντίστοιχη ενέργεια είχε προχωρήσει και η Σικελία.

www.bankingnews.gr 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης