Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστέλλουν το εμβόλιο AstraZeneca, 15 χώρες λόγω παρενεργειών με θρομβώσεις - Τι απαντάει η εταιρία;

Αναστέλλουν το εμβόλιο AstraZeneca, 15 χώρες λόγω παρενεργειών με θρομβώσεις - Τι απαντάει η εταιρία;
Την απόφαση να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχουν λάβει μέχρι τώρα 15 χώρες

Την απόφαση να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχουν λάβει μέχρι τώρα 15 χώρες, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα, έπειτα από περιστατικά θρομβώσεων, τα κράτη θεώρησαν αναγκαίο να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της βρετανικής φαρμακευτικής.
Στη Γερμανία, μετά και από σύσταση του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ, ο υπουργός Υγείας της χώρας τόνισε ότι το «φρένο» στη χορήγησή του μπήκε λόγω ανησυχητικών περιστατικών θρομβώσεων.
Η Γαλλία αποφάσισε να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αύριο Τρίτη 16 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Emmanuel Macron, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού». 
Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων, Aifa, σε ανακοινωθέν του τονίζει ότι αποφάσισε «προσωρινά και προληπτικά, εν αναμονή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), να απαγορεύσει την χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca κατά της covid 19, σε όλη την επικράτεια της χώρας».
Προσθέτει, δε, ότι «η απόφαση ελήφθη, τηρώντας την ίδια γραμμή με ανάλογες αποφάσεις που ελήφθησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». 
Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, αποφασίστηκε η προσωρινή αναβολή και στην Κύπρο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη 18 Μαρτίου, όπως αναφέρει ο κυπριακός ιστότοπος sigmalive.
Συγκεκριμένα το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν αναστείλει οι εξής χώρες:
Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Ισπανία, αλλά και η Ταϊλάνδη που δεν ανήκει στην Ευρώπη. 

Κανονικά στην Ελλάδα

Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως την Πέμπτη 18 Μαρτίου, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματίσει διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη 16 Μαρτίου.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίασή τους το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και το ντόμινο των αναστολών χορήγησής τους από σειρά ευρωπαϊκών χωρών.
Πάντως, έως αυτή τη στιγμή κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παραπέμπουν στη, ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά και θυμίζουν παράλληλα ότι στη Μ. Βρετανία έχουν γίνει ήδη 24,3 εκατ. εμβόλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με εκείνα της AstraZeneca.

EMA: Συνεδριάζει εκτάκτως στις 18 Μαρτίου για το εμβόλιο της AstraZeneca

Συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προκειμένου να εξετάσει εκ νέου κατά πόσο τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται σχετίζονται με το εμβόλιο της Astra Zeneca, μετά την αναστολή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αρκετές αρχές που είναι υπεύθυνες για εθνικές εκστρατείες εμβολίων σε χώρες της ΕΕ έχουν προσωρινά παύσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Αυτή είναι μια προφύλαξη που λαμβάνεται, ενώ ο EMA διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρομβώσεων σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.
Συμβάντα που αφορούσαν θρομβώσεις, μερικά με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, έχουν συμβεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο. 

Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca την Τρίτη 16/3

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.
"Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι", δήλωσε ο Tentros Antanom Gebregesous σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟ Υγείας σχεδιάζει να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν σήμερα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αφού αρκετές χώρες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.
Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.
Μπορεί μερικές χώρες να ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όμως άλλες συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και άλλοι οργανισμοί λένε πως τα οφέλη υπερέχουν οποιωνδήποτε κινδύνων.
Η Βρετανία, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεταιρισμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι δεν ανησυχεί, ενώ η φαρμακοβιομηχανία είπε πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας έδειξε πως δεν υπάρχει απόδειξη για αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Τι απαντά η AstraZeneca 

Από την πλευρά της πάντως η AstraZeneca, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αρχικές δεσμεύσεις της για 90 εκατ. δόσεις στην ΕΕ και ότι τελικά θα παραδώσει το ένα τρίτο αυτών, ανακοίνωσε πως μετά από ελέγχους σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.

«Πολύ καθησυχαστικά στοιχεία» για την ασφάλειά του, διαβεβαιώνει ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group

Το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές, διαβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν στην αναστολή της χρήσης του σε διάφορες χώρες. 
Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca. 
Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του λοκντάουν σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης