Τελευταία Νέα
Διεθνή

Donohoe (Eurogroup): Ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης, αλλά με μεγαλύτερη ευελιξία

Donohoe (Eurogroup): Ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης, αλλά με μεγαλύτερη ευελιξία

Σημαντικός κίνδυνος από την άρση πρόωρη των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων είναι να διαμορφωθεί ένα κύμα αφερέγγυου χρέους, εκτόξευση των κόκκινων δανείων και της ανεργίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe

Σχετικά Άρθρα

Θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να διατηρήσουν την έκτακτη υποστήριξη για τις οικονομίες τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια της αποκλιμάκωσης των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας στις οικονομίες της ΕΥρωζώνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe, όπως μεταδίδει το Bloomberg τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021.

Ανάκαμψη

Μιλώντας πριν από τη σύνοδο των υποργών οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Donohoe προειδοποίησε ότι στην Ευρωζώνη θα απαιτηθεί επέκταση των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων στήριξης καθώς η οικονομία της περιοχής ανακτά το χαμένο έδαφος προκειμένου να επιστρέψει στα επίπεδα ανάπτυξης προ της πανδημίας.

Ο κίνδυνος

«Οι υπουργοι Οικονομικών θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν νέα έτρα στήριξης πέραν αυτών που ελήφθησαν το 2020 και στην αρχή του φετινού έτους.
«Ο κίνδυνος και οι συνέπειες από την πρώιμη και απότομη μείωση της υποστήριξης στις οικονομίες είναι μεγαλύτερος από αυτόν της διατήρησης των ενισχύσεων για μεγαλύτερο διάστημα»

Σταδιακή απόσυρση

Ο Donohoe, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, έκανε τις ανωτέρο δηλώσεις πριν από τη σύνοδο του Eurogoup στο οποίο αναμένεται να ανανεωθεί η δέσμευση για τη διατήρηση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας έως και το επόμενο έτος και να αποφασιστεί η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Μια τέτοια δέσμευση ενδεχομένως να οδηγήσει στην αύξηση των μέτρων τόνωσης τα οποία έχουν είχε ήδη φτάσει το 8% ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2020, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα διάφορα προγράμματα έκτακτης παροχής ρευστότητας που εκπροσωπούν περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ.
Για να επιτρέψει αυτήν την υποστήριξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό το μήνα ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων έως το επόμενο έτος.

Στοχευμένα μέτρα

Ενώ διατηρούν τη δημοσιονομική στήριξη, οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν τη μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα και πώς αυτό θα επηρεάσει ορισμένους κλάδους όπως ο τουρισμός περισσότερο από άλλου όπως η μεταποίηση.
Ο κίνδυνος είναι ότι η πρώιμη και απότομη απόσυρση των μέτρων μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της εταιρικής αφερεγγυότητας, την απώλεια θέσεων εργασίας και εκτίναξη των επισφαλών δανείων.

Ευελιξία

Ο Donohoe ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τρεις παράγοντες που μπορεί να διαφέρουν σε διάφορους οικονομικούς κλάδους: τις συνέπειες στην απασχόληση, τις πιέσεις που υφίσταται ο χρηματοπιστωτικός τομέας και ο αντίκτυπος των μέτρων δημόσιας υγείας τα οποία θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ μεσοπρόθεσμα.
«Μία από τις αρχές που θα αναγνωρίσει Eurogoup είναι η ανάγκη ευελιξίας και η ανάγκη να αναγνωριστεί ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους το επίπεδο της απασχόλησης θα αποκατασταθεί μεσοπρόθεσμα», είπε.
«Αλλά είναι πιθανό ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους της εποχής πριν από την πανδημία».

Moratoria

Επισήμανε ότι πρόκληση αποτελεί το γεγονίος ότι τα μέτρα που βοηθούν σήμερα τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν είναι τα moratoria έναντι των υποχρέωσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οπότε το αποτέλεσμα της απόσυρσής τους δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη πλήρως.
«Αναγνωρίζω από για εμάς αυτό αποτελεί ιδιατερα σημαντικό κίνδυνο», επισήμανε ο Donohoe.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης