Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Μεγάλες απώλειες για το CDU στις εκλογές σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία - Παλατινάτο

Γερμανία: Μεγάλες απώλειες για το CDU στις εκλογές σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία - Παλατινάτο
Το κυβερνόν κόμμα πλήρωσε το σκάνδαλο διαφθοράς με τις μάσκες αλλά και τις συνέπειες του παρατεταμένου lockdown και εν γένει τη διαχείριση της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU στις περιφερειακές εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή 14/3/2021 στο κρατίδια της Βάδης Βυρτεμβέργης και Ρηνανίας Παλατινάτου, επιβεβαιώνοντας πως το κυβερνόν κόμμα πλήρωσε το σκάνδαλο διαφθοράς με τις μάσκες αλλά και τις συνέπειες του παρατεταμένου lockdown και εν γένει τη διαχείριση της πανδημίας κατά το δεύτερο και τρίτο κύμα.
Οι εκλογές διεξήχθησαν στη σκιά δύο μεγάλων σκανδάλων, που πλήττουν το CDU και οδήγησαν σε παραίτηση τρεις βουλευτές του.
Οι δύο εξ αυτών κατηγορούνται ότι οι ίδιοι ή εταιρείες τους εισέπραξαν προμήθειες ύψους 600.000 ευρώ στη μία και 250.000 ευρώ στην άλλη για διαμεσολαβήσεις, που οδήγησαν στην αγορά προστατευτικών μασκών από το δημόσιο.
Ενώ ο τρίτος κατηγορείται ότι αμειβόταν από το Αζερμπαϊτζάν για να ασκήσει επιρροή υπέρ των συμφερόντων του καθεστώτος της χώρας.

Βάδη - Βυρτεμβέργη: Στο 23% το CDU - Πρώτοι οι Πράσινοι με 31%


Σύμφωνα με την πρόβλεψη αποτελέσματος, το CDU υποχωρεί στο 23% καταγράφοντας απώλεια τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
Πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι με 31%.
Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD με 12%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 11,5%,.
Σύμφωνα με την Infratest, το CDU θα λάβει το 23,3% των ψήφων στη Βάδη – Βυρτεμβέργη και θα είναι το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει σημειώσει ποτέ στο εν λόγω κρατίδιο.
Εκτός του τοπικού κοινοβουλίου παραμένει η Αριστερά, με 3,5% καθώς το εκλογικό μέτρο βρίσκεται στο 5%.
Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να συνεχιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός Πρασίνων - CDU ή να σχηματιστεί κυβέρνηση Πρασίνων - SPD - FDP.
vurt.JPG

Ρηνανία – Παλατινάτο: Στο 26% το CDU, πρώτο το SPD με 34,5%

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος στη Ρηνανία – Παλατινάτο.
Σύμφωνα με το exit poll, καταγράφοντας απώλειες 6% το CDU συγκέντρωσε το 26% των ψήφων.
Πρώτο κόμμα το SPD με 34,5% ενώ έπονται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5%, οι Πράσινοι με 8,5% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 6,5%.
Η Αριστερά παραμένει εκτός και σε αυτό το κοινοβούλιο, με 2,5%.
Η συμμαχία SPD-FDP-Πρασίνων διατηρεί την πλειοψηφία και θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά.
Σύμφωνα με την τελική πρόβλεψη, οι Χριστιανοδημοκράτες θα λάβουν 26%, που επίσης θα είναι το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα σε εκλογές στο κρατίδιο αυτό.

rin.JPG

Η επιστολική ψήφος


Εκτός από την απώλεια δυνάμεων για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο χρεώνεται τόσο την φθορά της κυβερνητικής πολιτικής για την πανδημία και το συνεχιζόμενο lockdown όσο και το πρόσφατο σκάνδαλο με την προμήθεια προστατευτικών μασκών στην οποία φέρονται να εμπλέκονται πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), βασικό χαρακτηριστικό φαίνεται ότι ήταν και η επιστολική ψήφος, η οποία, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό, έφθασε σε επίπεδα - ρεκόρ.
Στην Βάδη - Βυρτεμβέργη το 50% των ψηφοφόρων ψήφισε με επιστολή, ενώ στην Ρηνανία - Παλατινάτο την επιστολική ψήφο επέλεξε το 65%.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις κρατιδιακές εκλογές της Βαυαρίας το 2020 με 39%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης