Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις αγορές - Aποκλιμάκωση των αποδόσεων - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500

Θετικό κλίμα στις αγορές - Aποκλιμάκωση των αποδόσεων - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500
Θετικό κλίμα στις αγορές - Aποκλιμάκωση των αποδόσεων
Σχετικά Άρθρα

Με ισχυρές ανοδικές τάσεις κινήθηκαν σήμερα 11/3 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να κλείνου σε νέα ιστορικά υψηλά και τον Nasdaq να δείχνει σημάδια ανάκαμψης από τις πρόσφατες απώλειές του, με τους επενδυτές, καθησυχασμένους από τον χαμηλό πληθωρισμό και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, να επιστρέφουν στις αγαπημένες τους μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας.
Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,58% στις 32.493 μονάδες, νέο ιστορικό υψηλό, ο S&P 500 έκλεισε σε ιστορικά υψηλά με άνοδο +1,04% στις 3.939 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη +2,52% στις 13.398 μονάδες.
Ώθηση στους δείκτες έδωσαν  τα ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, που ανακοινώθηκαν και το γεγονός πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden υπέγραψε σήμερα 11/, το γιγαντιαίο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία της Covid-19.
Ο Biden υπέγραψε το σχέδιο αυτό, μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, από το Οβάλ Γραφείο, μόλις επτά εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Την Τετάρτη, το Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. του προέδρου των ΗΠΑ J. Biden, στέλνοντάς το στον τελευταίο προς υπογραφή και κύρωση, ενώ η αγορά «αφομοίωσε» μια δημοπρασία του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ για άντληση 38 δισ. δολ.
Η αύξηση των επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές μακριά από τις μετοχές της τεχνολογίας προς πιο παραδοσιακούς και κλάδους, όπως η ενέργεια.
Πάνω από το 1,5% «σκαρφάλωσε» η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (κρίσιμου για τη διαμόρφωση του κόστους δανεισμού σε πεδία όπως τα ενυπόθηκα δάνεια), μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ οι οποίες ήταν λιγότερες από τις προβλέψεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου αποκλιμακώθηκε στο 1,516% περίπου κατά την αρχή της συνεδρίασης (11/3) ενώ η απόδοση του 30ετούς τίτλου κατέγραψε άνοδο στο 2,263%.

Ένας χρόνος με πανδημία covid – Ιστορικό ρεκόρ θνησιμότητας στις ΗΠΑ το 2020 – Συναγερμός για AstraZeneca

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα 11/3 από την επίσημη κήρυξη της covid σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η μάχη της ανθρωπότητας κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται, με τον ιό να εξαπλώνεται ραγδαία μέσω των μεταλλάξεων και με τις κοινωνίες να προσπαθούν να τον αναχαιτίσουν και να τον αντιμετωπίσουν μέσω των εμβολίων.
Ήδη πάντως η πανδημία έχει αφήσει το αποτύπωμα της στον πλανήτη.
Ολόκληρες κοινωνίες τελούν υπό περιοριστικά μέτρα σε συναθροίσεις και μετακινήσεις ακόμα και υπό αυστηρά lockdown, η παγκόσμια οικονομία έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα χωρίς να ξέρει κανείς ακόμα ούτε το μέγεθος ούτε το βάθος της ζημιάς που έχει επέλθει ενώ στο μέτωπο της υγείας, περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ κατέγραψαν το 2020 το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην ιστορία τους, τη στιγμή που η Βραζιλία, η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς μετά τις ΗΠΑ, βιώνει αυτή τη στιγμή το χειρότερο «χτύπημα» της covid, καταγράφοντας διαδοχικά ρεκόρ νεκρών τις τελευταίες ημέρες.
Και ενώ ακόμα κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα λήξει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, όλες οι ελπίδες έχουν στραφεί στα εμβόλια, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι το μόνο μέσο που διαθέτει η ανθρωπότητα για να καταφέρει να επιστρέψει στη ζωή που είχε πριν το ξέσπασμα της επιδημίας.
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το θέμα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς σήμερα η Δανία ανακοίνωσε πως αναστέλλει προσωρινά και για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς με το εν λόγω εμβόλιο ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων θρόμβωσης σε εμβολιασθέντες.
Υπενθυμίζεται πως και η Αυστρία έχει σταματήσει την χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca ενώ σε αντίστοιχη κίνηση έχουν προχωρήσει επίσης η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο.

ΗΠΑ: Πτώση στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας - Έφτασαν τις 712.000

Πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας τις 712.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαρτίου 2021 σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας, σημειώνοντας μείωση κατά 42.000.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 725.000 σύμφωνα με το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται πως κατά την προηγούμενη ενημέρωση, οι αιτήσεις είχαν φτάσει τον αριθμό των 754.000 αιτήσεων καταγράφοντας έτσι αύξηση.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη 20 εκατ. Αμερικανοί βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν επίσημα επωφελούνται από κρατικές παροχές.
Παρά τους εμβολιασμούς σε σημαντικό ποσοστό πολιτών της χώρας, τα επίπεδα βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση συγκριτικά με τα προ - κορωνοϊού δεδομένα.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ΕΚΤ

Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς δεν έκρυβαν εκπλήξεις.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης, λιανικών πωλήσεων και τεχνολογίας ήταν μεταξύ αυτών με τα μεγαλύτερα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο μεταξύ 1% και 1,7%.
Δεν υπάρχει καμία σκέψη για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η εν λόγω εξέλιξη προκάλεσε και τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το συνολικό ποσό του PEPP μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού, τόνισε η Lagarde.

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια, καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική - Θα αυξηθούν οι ρυθμοί αγοράς τίτλων μέσω PEPP

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη σημερινή, 11 Μαρτίου 2021, συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, στην οποία και επιβεβαίωσε ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Θα συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Με +3,7% αναμένεται να τρέξει η γερμανική οικονομία το 2021

Το Halle Institute for Economic Research κυκλοφόρησε μια νέα οικονομική έκθεση για τις προοπτικές της Γερμανίας, λέγοντας ότι η οικονομία της χώρας θα επεκταθεί κατά 3,7%  το 2021 και 3,6% το 2022.
Η έκθεση σημείωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας (ΑΕΠ) αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ από την άλλη πλευρά, έδωσε ελπίδες λόγω της κυκλοφορίας του εμβολίου Covid-19.
Δεδομένου ότι το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα παρέμεινε σταθερό, χάρη στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, είναι πιθανή μια γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της IWH Oliver Holtemoeller. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες λόγω των κινδύνων του τρίτου κύματος στη Γερμανία μετά την χαλάρωση των περιορισμών.

Κέρδη στην Ασία καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Ενισχύθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ για την πορεία του πληθωρισμού τα οποία άμβλυναν τους φόβους τους επενδυτών για τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών καταναλωτή τους επόμενους μήνες.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο +0,60% στις 29.211,64 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε +1,3%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άλμα +2,4%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο +1,9% με τον τίτλο της Samsung Electronics να καταγράφει άνοδο +1,4%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε οριακές μεταβολές, ενώ οι δείκτες σε Σιγκαπούρη και Ινδονησία κατέγραψαν κέρδη +1% και +1,05% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης