Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή - Το υψηλό απόθεμα καταθέσεων δεν θα καταναλωθεί άμεσα

ΕΚΤ: Η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή - Το υψηλό απόθεμα καταθέσεων δεν θα καταναλωθεί άμεσα
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό πιθανόν να δικαιολογούν το τρέχον πρόγραμμα τόνωσης.
Σχετικά Άρθρα

Παροδική θεωρούν την αύξηση του πληθωρισμού εντός της Ευρωζώνης οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, που εκτιμούν πως το απόθεμα καταθέσεων που έχει δημιουργηθεί δεν πρόκειται να διοχετευθεί εξ ολοκλήρου σε καταναλωτικές δαπάνες.
Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό πιθανόν να δικαιολογούν το τρέχον πρόγραμμα τόνωσης.
Η προβολή που θα παρουσιαστεί στα μέλη της την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 «προδικάζει» ότι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών δεν πρόκειται να πυροδοτήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες όταν αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του επικεφαλής οικονομολόγου Philip Lane, το οποίο θα παρουσιάσει στους υπόλοιπους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής. 
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η άνοδος των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα, που θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις το 2021, θα είναι προσωρινή, ήτοι ο πληθωρισμός δεν θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου 2020 οι αναθεωρήσεις είναι ελάχιστες – αν και πάντα υπάρχει περιθώριο για εκπλήξεις.

Ανησυχία για τις αποδόσεις των ομολόγων

Με την ΕΚΤ να εστιάζει στην άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως προβλέπεται, θα αναλώσουν το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεών τους στο πώς μπορεί η διαμορφωθείσα κατάσταση να βλάψει την ευρωζώνη πριν ακόμη αυτή προλάβει να ανακάμψει.
Εύλογα λοιπόν, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της κεντρικής τράπεζας της ΕΕ, ο ρυθμός αγοράς ομολόγων θα επιταχυνθεί για να αντισταθμιστεί η αύξηση των αποδόσεων.
Σημειώνεται πως από το πανδημικό πρόγραμμα των 1,85 τρισεκ. ευρώ μεγάλο μέρος ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί.
Επίσης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν εάν θα προσαρμόσουν αναλόγως την επικοινωνία τους, υπό το πρίσμα της πρόσφατης πορείας της αγοράς ομολόγων.
Η Lagarde τόνισε την ανάγκη να παραμείνουν ευνοϊκές οι συνθήκες χρηματοδότησης σε ολόκληρη την οικονομία της ευρωζώνης.
Βέβαια, αυτή η δήλωση επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες.
Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της αγοράς ομολόγων συνέβαλε στη διατύπωση αποκλινουσών απόψεων από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε σχέση με το πώς η διαμορφωθείσα κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, Fabio Panetta, προειδοποίησαν ότι η οικονομία είναι εύθραυστη.
Επομένως, οι αποδόσεις των ομολόγων πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν σε χαμηλά ύψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης