Διεθνή

Η Νότια Κορέα θα πληρώσει περισσότερα για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ

Η Νότια Κορέα θα πληρώσει περισσότερα για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ

Η προτεινόμενη «Συμφωνία Ειδικών Μέτρων» θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο διακανονισμό, η εφαρμογή του οποίου έληξε το 2019

Η Νότια Κορέα θα αυξήσει τη συνεισφορά της στο οικονομικό κόστος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, ξεπερνώντας ένα σημείο τριβής στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων.

Η συμφωνία αντανακλά «τη δέσμευση της κυβέρνησης Biden για την αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό των δημοκρατικών συμμαχιών μας σε ολόκληρο τον κόσμο, για την προώθηση της κοινής ασφάλειας και ευημερίας», σύμφωνα με μία εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η προτεινόμενη «Συμφωνία Ειδικών Μέτρων» θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο διακανονισμό, η εφαρμογή του οποίου έληξε το 2019.
Η ίδια εκπρόσωπος δήλωσε πως η συμφωνία συμπεριέλαβε «μία αύξηση των συνεισφορών υποστήριξης από τη φιλοξενούμενη χώρα», χωρίς ωστόσο, να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα ως δύναμη αποτροπής έναντι της Βόρειας Κορέας.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των συνεισφορών της Σεούλ υπό την προηγούμενη συμφωνία, επέστρεφε απευθείας στην οικονομία της Νότιας Κορέας, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο μετά την απόρριψη από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump της προσφοράς της Σεούλ, προκειμένου να καταβάλει αύξηση κατά 13% της συνεισφοράς της ώστε να φθάσει το περίπου 1 δισεκατομμύριο δολαρίων ετησίως, ενώ απαιτούσε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Σεούλ καταβάλλει σήμερα περίπου 920 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας.
Το νοτιοκορεατικό υπουργείο των Εξωτερικών σε μία ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Οι δύο πλευρές θα κάνουν δημόσιες ανακοινώσεις και θα οργανώσουν μία προκαταρκτική τελετή υπογραφής, μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στις δύο χώρες.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει να υπογράψει μία συμφωνία με ταχείς ρυθμούς για να καλυφθεί το κενό που επικρατούσε για περισσότερο από ένα χρόνο», πρόσθεσε το υπουργείο.
Ο πρόεδρος Biden έχει υποστηρίξει την αναζωογόνηση των συμμαχιών των ΗΠΑ στο εξωτερικό, μετά από τέσσερα χρόνια εντάσεων υπό τον Trump, αλλά και την οικοδόμηση ενός ενοποιημένου μετώπου κατά των προκλήσεων που αντιπροσωπεύουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.
«Ο κ. Trump έκανε αυτό που πίστευε ότι ήταν σωστό και σέβομαι τη γνώμη του, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο απογοητεύτηκα από τον τρόπο με τον έθετε τα αιτήματά του», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός και πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας Jion in Beom, που συνεργάστηκε με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης