Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του χρηματιστηρίου

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του χρηματιστηρίου

Ο Atilla, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, που ελέγχεται από το δημόσιο, καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2018 από αμερικανικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης για παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν

Ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης Mehmet Hakan Atilla, ο οποίος καταδικάστηκε το 2018 στις ΗΠΑ για παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν, παραιτήθηκε , την ώρα που η Άγκυρα επιδιώκει να καθησυχάσει την Ουάσιγκτον πριν από μια εκρηκτική δίκη.
Ο Mehmet Hakan Atilla υπέβαλε την παραίτησή του με δική του πρωτοβουλία και αυτή έγινε δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Mehmet Hakan Atilla , πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο, καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2018 από αμερικανικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης για παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Όταν αφέθηκε ελεύθερος, τον Ιούλιο του 2019, ο Mehmet Hakan Atilla επέστρεψε σαν ήρωας στην Τουρκία, όπου διορίστηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, με την απόφαση αυτή να εκλαμβάνεται ευρέως ως ανταμοιβή για την άρνησή του να εμπλέξει την τουρκική κυβέρνηση στην δίκη στις ΗΠΑ.
Η παραίτηση του Mehmet Hakan Atilla έρχεται την ώρα που η Άγκυρα προσπαθεί να αμβλύνει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον μετά την άνοδο στην αμερικανική προεδρία του J. Biden, ο οποίος κρίνεται ως λιγότερο διαλλακτικός με την Τουρκία από τον προκάτοχό του D. Trump.
Η υπόθεση Halkbank συνεχίζει εξάλλου να ανησυχεί την Άγκυρα, αφού άφησαν ελεύθερο τον Mehmet Hakan Atilla , οι ΗΠΑ άσκησαν δίωξη κατά της τράπεζας ως ιδρύματος, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μια δίκη εντός των προσεχών μηνών.
Η τράπεζα κατηγορείται ότι έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα που επέτρεψε στο Ιράν να έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια σε πόρους μεταξύ του 2012 και του 2016, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ.
Η Άγκυρα, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, φοβάται τον αποκλεισμό της Halkbank από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και την επιβολή υψηλού προστίμου, τα οποία θα υπονόμευαν την ήδη αποδυναμωμένη οικονομία της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία πολλαπλασίασε τις τελευταίες εβδομάδες τις ενδείξεις άμβλυνσης πάνω σε ένα άλλο θέμα που υποσκάπτει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, δηλώνοντας έτοιμη για έναν συμβιβασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης