Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεπέρασε το 1,6% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου με ώθηση από τα μέτρα τόνωσης (8/3)

Ξεπέρασε το 1,6% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου με ώθηση από τα μέτρα τόνωσης (8/3)

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε νέο υψηλό, στο 1,613%, ενώ την ίδια ώρα η απόδοση στον 30ετή τίτλο «σκαρφάλωσε» στο 2,311%

Σχετικά Άρθρα
Ξεπέρασε το 1,6% απόδοση του 10ετούς του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, μετά την έγκριση από τη Γερουσία του προταθέντος από την κυβέρνηση του προέδρου Biden πακετού μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολ. το προηγούμενο Σάββατο (6/3) με ρεπορτάζ του CNBC.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε νέο υψηλό, στο 1,613% ενώ αργότερα διαπραγματευόταν 4 μονάδες βάσης υψηλότερα από την απόδοση της προηγούμενης εβδομάδας στο 1,59%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 30ετούς ομολογιακού ομολόγου «σκαρφάλωσε» στο 2,311%.


Τα μέτρα τόνωσης

Οι γερουσιαστές ενέκριναν το νομοσχέδιο για τα μέτρα τόνωσης μέσω της διαδικασίας μέσω της διαδικασίας budget reconciliation (διαδικασίες συνδιαλλαγής επί του προϋπολογισμού, όπως αποκαλούνται), μια διαδικασία που απαιτούσε μειωμένη πλειοψηφία και άρα δεν χρειαζόταν η υποστήριξη του νομοσχεδίου από τους Ρεπουμπλικάνους καθώς άρκεσαν οι ψηλοί των Δημοκρατικών.

Προθεσμίες

Την Τρίτη (9/3) αναμένεται η έγκριση των μέτρων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έπεται η αποστολή του νομοσχεδίου στο Λευκό Οίκο για να λάβει την υπογραφή του προέδρου Joe Biden πριν από την προθεσμία της 14ης Μαρτίου οπότε και λήγει η ισχύς των «πανδημικών» προγραμμάτων για στήριξη της απασχόλησης και των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας
  

Στο 1,95%

«Πιστεύουμε ότι είναι λογικό οι αποδόσεις να δοκιμάσουν τα υψηλά του 2020 (στο 1,95%), καθώς οι περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν ήδη ξεπεράσει τα αντίστοιχα υψηλά του 2020», δήλωσε σε σημείωμά του ο JC O'Hara, επικεφαλής τεχνικών αναλύσεων της MKM Partners.
«Προβλέπουμε είναι ότι οι αποδόσεις των ομολόγων  δεν θα μετακινηθούν σε αυτό το επίπεδο με ευθύγραμμη άνοδο»
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κατέγραψαν σημαντική άνοδο πρόσφατα εν μέσω προσδοκιών ότι το σενάριο ταχείας ανάκαμψης από την πανδημίας θα προκαλέσει αυξηση της μη ενεργού ζήτησης και άνοδο του πληθωρισμού.

Μετοχές

Η Ambrose Crofton, στρατηγική παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management, σημείωσε σε σχόλιο την Παρασκευή (5/3) ότι αυτή η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων προκάλεσε «κάποια… δυσπεψία στις αγορές μετοχών».
Ωστόσο, ο Crofton επισήμανε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ανακουφισμένοι από τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell την περασμένη εβδομάδα, συμφωνα με τις οποίες ότι «εάν οι αγορές γίνουν απρόβλεπτες, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης και την ενίσχυση της οικονομίας προς το στόχο της πλήρους απασχόλησης».

Πληθωρισμός

Ο Mark Zandi της Moodys σε δηλώσεις του στο CNBC τη Δευτέρα 8 Μαρτίου  υπογράμμισε ότι η Wall Street υποτιμά σημαντικά τη σοβαρότητα της έντασης των πληθωριστικών πιέσεων και προειδοποιεί ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει κάθε διάσταση της λειτουργίας της αγοράς - από τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών έως τις κυκλικές μετοχές.
«Οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν σύντομα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας.
"Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ασφαλές καταφύγιο."

Ασφαλές καταφύγιο

Κατά συνέπεια, προειδοποιεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξοικειωθούν με τις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς οι οποίες θα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον Zandi, ούτε καν οι μετοχές που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη δεν θα προσφέρουν στους επενδυτές ασφαλές καταφύγιο.
«Αυτές είναι ευρείες, μακροοικονομικές δυνάμεις που θα επηρεάσουν εξίσου όλα τα μέρη της αγοράς», υπογράμμισε ο Zandi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης