Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid19: Ανοίγουν την οικονομία οι ΗΠΑ, επιστρέφουν στα σχολεία στην Αγγλία - Προς νέο εθνικό lockdown η Ιταλία

Covid19: Ανοίγουν την οικονομία οι ΗΠΑ, επιστρέφουν στα σχολεία στην Αγγλία - Προς νέο εθνικό lockdown η Ιταλία
Υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς η Ευρώπη, η οποία παραμένει σε περιορισμούς και lockdown
Σχετικά Άρθρα

Tα κρούσματα κορωνοϊού και η πορεία τους ανησυχούν τη νέα κυβέρνηση του Draghi στην Ιταλία, η οποία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ετοιμάζει αυστηροποίηση των μέτρων που επιβλήθηκαν έως τώρα, με στόχο τον περιορισμό τους.
Η ίδιο ανησυχητική κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τους εμβολιασμούς να καθυστερούν.
Aπό την άλλη, οι χώρες που τα έχουν καταφέρει και που έχουν επιταχύνει τους εμβολιασμούς, αναφέρουν ήδη και τα πρώτα θετικά νέα.
Στις ΗΠΑ, όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι αίρουν ή χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας της, αν και οι Αμερικάνοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι ακόμα η ώρα να αρθούν τα μέτρα διότι λόγω των μεταλλάξεων, υπάρχει ο κίνδυνος ενός τέταρτου κύματος της επιδημίας.
Την ίδια στιγμή, η Αγγλία, η οποία και αυτή παρουσιάζει από τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμών, προχωρά σήμερα Δευτέρα 8/3 στο άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα βήμα προς την κανονικότητα, τα οποία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν την 21η Ιουνίου.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 117.055.507 και οι νεκροί 2.597.213
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.030.476 κρούσματα και 525.541 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 265.411 και τρίτη σε κρούσματα με 11.019.344
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 190.604 και τέταρτη η Ινδία με 157.853
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.284.408
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.235.879, έκτη η Γαλλία με 3.969.580
• Έβδομη η Ισπανία με 3.160.970 και όγδοη η Ιταλία με 3.081.368
• Ένατη η Τουρκία με 2.793.632 και δέκατη η Γερμανία με 2.513.752
aaaaa.JPG
Προς νέο εθνικό lockdown η Ιταλία

Τα κρούσματα κορωνοϊού και η πορεία τους ανησυχούν τη νέα κυβέρνηση του Draghi στην Ιταλία, η οποία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ετοιμάζει αυστηροποίηση των μέτρων που επιβλήθηκαν έως τώρα, με στόχο τον περιορισμό τους.
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα Corriere della Sera η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία των μολύνσεων, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης διάδοσης των παραλλαγών του ιού.
Σε αρκετά νοσοκομεία, ιδίως στη νότια Ιταλία, οι εισαγωγές ασθενών έχουν αυξηθεί σημαντικά και η όλη κατάσταση θυμίζει το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο (2020).
Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται έως τώρα είναι το ολικό κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές όπου δεν λειτουργούν τα σχολεία, η δυνατότητα να ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ (μέχρι τώρα τίθεται σε ισχύ στις 10) ή, στην περίπτωση που τα κρούσματα δεν περιοριστούν, να αποφασιστεί εθνικό lockdown περίπου τριών εβδομάδων.
Σήμερα (8/3) το απόγευμα, οι ιταλοί υπουργοί Υγείας, Περιφερειακών Θεμάτων, Οικονομικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού θα συναντηθούν με την επιτροπή ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση με στόχο να γίνει διεξοδική αναφορά στις συνέπειες της πανδημίας και να μπορέσουν να ληφθούν άμεσα όλες οι σχετικές αποφάσεις.

ΗΠΑ: Αίρουν περιορισμούς, ανοίγουν την οικονομία οι Πολιτείες – Για δ’ κύμα προειδοποιούν οι ειδικοί


Ολοένα και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ ετοιμάζονται να άρουν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν ξανά τομείς της οικονομίας τους παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων.
Από την Τετάρτη 10/3 η Πολιτεία του Τέξας θα άρει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας ενώ θα επανεκκινήσει το σύνολο της οικονομίας της, ενώ στην ίδια κίνηση έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει και το Μισσισίπη.
Η Πολιτεία του Οχάιο ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει όλες τις συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, το Μίσιγκαν έκανε γνωστό ότι χαλαρώνει περιορισμούς και αυξάνει τον αριθμό των πολιτών – πελατών σε εστιατόρια, γυμναστήρια, καταστήματα, στάδια, στην Αριζόνα, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν με το 75% της χωρητικότητας τους ενώ στη Δυτική Βιρτζίνια αρχίζουν να επαναλειτουργούν κανονικά εστιατόρια, μπαρ, μουσεία και γυμναστήρια.
Πάντως, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως δεν είναι ώρα ακόμα για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί και προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος για μια νέα έξαρση και για δ’ κύμα της επιδημίας λόγω των παραλλάξεων του ιού που είναι πιο μεταδοτικές και πιο θανατηφόρες από το αρχικό στέλεχος.
Σημειώνεται πως κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα αναφέρονταν 60.000 κρούσματα ημερησίως, αριθμός αρκετά μειωμένος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αν και ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci τονίζει ότι για να είναι ασφαλής η άρση των μέτρων, τα ημερήσια κρούσματα πρέπει να είναι λιγότερα από 10.000.
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 525.000 νεκρούς και σχεδόν 29 εκατομμύρια μολύνσεις, ενώ υπολογίζεται ότι 58,8 εκατομμύρια έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Σχεδόν 30,6 εκατομμύρια έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 9,2% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Μ. Βρετανία: Επαναλειτουργούν τα σχολεία

Επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα 8/3 όλα τα σχολεία στην Αγγλία στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση Johnson, τη στιγμή που χθες Κυριακή 7/3 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων (82) από τον προηγούμενο Οκτώβριο.
Βάσει του προγραμματισμού αυτού, το επόμενο βήμα χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται στις 12 Απριλίου όταν και προγραμματίζεται να ανοίξουν μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία ενώ η 21η Ιουνίου έχει οριστεί ως η ημερομηνία επιστροφής στην κανονικότητα.
Σημειώνεται πως εντός του μήνα αναμένεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών στη Μεγάλη Βρετανία.
900859085023525525443453.JPG
Lockdown έως 28/3 στη Γερμανία - Περιορισμοί παντού στην Ευρώπη

Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ακόμα να χωλαίνουν, παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είχε εμβολιαστεί το 4,96% των Βέλγων και το 5,5% των Γερμανών με μια δόση εμβολίων.
Αναφέρεται μάλιστα πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε το Βέλγιο θα έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού του τον Ιούλιο του 2023, ενώ η Γερμανία θα τα έχει καταφέρει τον Σεπτέμβριο του 2022!.
Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια ή οι Κάννες στα νότια τα Σαββατοκύριακα.
Παράλληλα, παραμένει σε εθνικό επίπεδο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 06:00 το πρωί.
Στη Γερμανία το lockdown παρατείνεται έως τις 28 Μαρτίου, αν και αποφασίστηκε η σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα 8/3 υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρείται κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους.
Στην Ιταλία είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί ενώ απαγορεύονται και οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη.
Σε αυστηρό lockdown είναι η Τσεχία, το Βέλγιο ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως την 1η Απριλίου ενώ προς διατήρηση του lockdown έως τουλάχιστον τις 16 Μαρτίου οδεύει και η Πορτογαλία.
Απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ισχύει τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ολλανδία.

Στη Σλοβακία ο υψηλότερος δείκτης θνητότητας παγκοσμίως

Τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας λόγω της covid καταγράφει παγκοσμίως η Σλοβακία, η οποία τις τελευταίες 14 ημέρες μετρά κατά μέσο όρο 24 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Το θλιβερό αυτό ρεκόρ αποδίδεται στην καθυστέρηση υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων, στη μη τήρηση τους από τους πολίτες αλλά και στην κακή κατάσταση του συστήματος υγείας.
Σημειώνεται πως στη Σλοβακία άρχισε από χθες Τετάρτη 3 Μαρτίου το βράδυ να εφαρμόζεται το μέτρο της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας.
Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους, παρά μόνο αν διαθέτουν ειδική άδεια, από τις 20:00 ως τις 05:00.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας συστήνεται στον κόσμο να μένει στο σπίτι, με μερικές εξαιρέσεις, ιδίως τις επισκέψεις σε γιατρούς, τη μετάβαση στους χώρους εργασίας, τις βόλτες με τα ζώα συντροφιάς ή το περπάτημα στη φύση.
Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 19 Μαρτίου.
Η Σλοβακία έγινε τη Δευτέρα η δεύτερη-χώρα μέλος της ΕΕ, μετά την Ουγγαρία, που παρέλαβε φορτίο δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού.
23402-4920-40583456345353534.JPG
Βράζει λόγω covid η Λατινική Αμερική – Καταρρέει το σύστημα υγείας στη Βραζιλία

Βράζει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να πλήττεται σφόδρα από το β’ κύμα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 80.508 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 11.019.344.
Παράλληλα αναφέρθηκαν 1.086 θάνατοι - πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που έχει ανακοινωθεί οποιαδήποτε Κυριακή αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία -, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 265.411.
Σημειώνεται πως η Βραζιλία είναι η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, που ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια κρούσματα.

Καταρρέουν τα νοσοκομεία

Το σύστημα των νοσοκομείων της Βραζιλίας καταρρέει, κάτι που αποδίδεται και στην εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού P1, που χαρακτηρίζεται πιο μεταδοτικό και πιο θανατηφόρο.
Στις πολιτείες Μάτου Γκρόσου, Σάντα Καταρίνα, Παρανά και Χίου Γκράντε ντο Σουλ, η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται πλέον στο 100% και ουρές ασθενών περιμένουν να αδειάσει ένα κρεβάτι.
Οι κυβερνήσεις αυτών των πολιτειών ζητούν οι υπόλοιπες να δεχθούν να διακομίζονται σε δικά τους νοσοκομεία ασθενείς με την COVID-19.
Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, την πολυπληθέστερη της χώρας, το επίπεδο πληρότητας των κλινών των νοσοκομείων ανέρχεται σε 80%.
Η πολιτειακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να στήσει νοσοκομείο εκστρατείας στην ομώνυμη πρωτεύουσα.

Μεξικό: Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους

Δραματική παραμένει η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 247 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να αυξάνεται σε 190.604 νεκρούς.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 2.734 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.128.600.

Έξαρση κρουσμάτων στην Χιλή

Έξαρση κρουσμάτων όμως καταγράφεται και στην Χιλή, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.280 κρούσματα του SARS-CoV-2 - ξεπέρασαν το επίπεδο των 5.000 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα -, με το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί να ανέρχονται σε 855.785.
Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 69 ασθενών, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 21.077.
Τα κρούσματα σημείωσαν μεγάλη αύξηση από το Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, περίοδο κατά την οποία ταξίδεψαν εντός και εκτός χώρας εκατομμύρια πολίτες.

Αυξάνονται τα κρούσματα covid στην Ινδία – Σχεδόν 21 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί

Αυξητική τάση καταγράφουν – και πάλι - οι αριθμοί των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ινδία, όπου μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 21 εκατομμύρια πολίτες, κυρίως μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Την περασμένη εβδομάδα άρχισε η δεύτερη, μαζική φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, η οποία προβλέπει τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών και άνω των 45 ετών με συννοσηρότητες.
Στόχος της Ινδίας είναι να έχουν εμβολιαστεί 300 εκατομμύρια πολίτες έως τον Ιούλιο.
Την ίδια στιγμή πάντως, αύξηση καταγράφουν και πάλι τα κρούσματα κορωνοϊού, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της επιδημίας.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλα 18.711 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 11.229.398.
Παράλληλα αναφέρθηκαν 97 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 157.853.

Ανιχνεύθηκε νέα βρετανική παράλλαξη του κορωνοϊού

Η υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ανιχνεύθηκαν 16 κρούσματα μίας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο εντοπισμός τους μέσω γονιδιωματικής ανάλυσης έγινε στις 15 Φεβρουαρίου.
Η νέα παραλλαγή αξιολογήθηκε ως Παραλλαγή Υπό Διερεύνηση στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί Παραλλαγή Ανησυχίας.
Πιστεύεται ότι η παραλλαγή περιέχει τη μετάλλαξη Ε484Κ που υπάρχει στις παραλλαγές από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και επιτρέπει στον κορωνοϊό να μεταδίδεται πιο εύκολα και να αποφεύγει την αμυντική δράση των αντισωμάτων.
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν κι αλλά κρούσματα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, με αποτέλεσμα να ξεκινούν μαζικά διαγνωστικά τεστ στις περιοχές του Γουέμπλεϊ στο βόρειο Λονδίνο και του Στόκτον-ον-Τις στη ΒΑ Αγγλία.

Έως 2,2 φορές πιο μεταδοτική η βραζιλιάνικη παραλλαγή

Έως και 2,2 φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού είναι η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κορωνοϊού, η οποία επιπλέον φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ακόμη και ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας επιστημόνων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν επείγουσα την ανάγκη να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων έναντι αυτής της παραλλαγής.
Η παραλλαγή Ρ.1 εντοπίστηκε αρχικά το Νοέμβριο στη Βραζιλία και έκτοτε σταδιακά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες.
Εκτιμάται ότι η εν λόγω παραλλαγή «είναι ικανή να διαφεύγει από το 26% ως 61% της προστατευτικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη με άλλη παραλλαγή Covid-19».
Με άλλα λόγια, ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν μολυνθεί παλιότερα (από τους 100 οι 25 έως 60), μπορεί να ξαναμολύνονται από τη νέα παραλλαγή.
Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη πως και τα υπάρχοντα εμβόλια (στη Βραζιλία γίνεται χρήση κυρίως κινεζικών εμβολίων) έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ισχύει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης