Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο κόκκινο οι σχέσεις Τεχεράνης και Άγκυρας – Με επιθέσεις απειλούν την Τουρκία ιρανικές πολιτοφυλακές

Στο κόκκινο οι σχέσεις Τεχεράνης και Άγκυρας – Με επιθέσεις απειλούν την Τουρκία ιρανικές πολιτοφυλακές

Ενισχύονται ιρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και προειδοποιούν την Τουρκία σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης

Σχετικά Άρθρα

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης, μετά τις διπλωματικές προστριβές για υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές που απειλούν την Τουρκία με επιθέσεις στην περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ εναντίον του ΡΚΚ.
«Το Ιράν έχει εκφράσει σαφώς την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Σιντζάρ και έχει διατυπώσει την αντίρρησή του με διάφορους τρόπους και μέσα.
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες είδαμε μια ενίσχυση των θέσεων των περισσότερων ιρακινών πολιτοφυλακών και προσώπων που σχετίζονται με το Ιράν κατά της Τουρκίας», δήλωσε στη Daily Sabah ο Watheq Al-Sadoon, ειδικός σε ιρακινές μελέτες στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών για τη Μέση Ανατολή ( ORSAM).

Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε απειλές

Η Τουρκία φαίνεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Σιντζάρ, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί τις απειλές και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την «εξάλειψη των τρομοκρατών».
Οι πολιτοφυλακές, που υποστηρίζονται από το Ιράν αναδιατάσσονται ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε διαμάχη με την Τουρκία για την παρουσία της στο Ιράκ.
«Σίγουρα, το Ιράν δεν θα είναι ευχαριστημένο από μια τουρκική επιχείρηση στο Σιντζάρ και θα δείξει την αντίδρασή του μέσω πολιτοφυλακών, ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αποφασιστικής στάσης της Τουρκίας, η Τεχεράνη θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα μιας τέτοιας επιχείρησης», σημείωσε ο Hakkı Uygur, αναπληρωτής πρόεδρος του το Κέντρο Ιρανικών Σπουδών (IRAM).

Οι αντάρτες ενισχύουν τις θέσεις τους

Η σιιτική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, Asaib Ahl al-Haq τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε πως θα εμποδίσει οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Μια άλλη παραστρατιωτική ομάδα στο Ιράκ, η Harakat Hezbollah al-Nujaba, απείλησε να επιτεθεί εναντίον του τουρκικού στρατού εάν συνεχίσει να διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ πριν από δύο εβδομάδες.
Η οργάνωση, που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια, εκπαίδευση και καθοδήγηση από το Ιράν και αποτελεί τμήμα του Hashd al-Shaabi προειδοποίησε τον τουρκικό στρατό και την κυβέρνηση να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για το Ιράκ.
Από την άλλη πλευρά, την περασμένη εβδομάδα, ένας Ιρακινός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ΡΚΚ και του Hashd al-Shaabi μια ομπρέλα από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται κυρίως από το Ιράν, αυξάνουν την παρουσία τους στο Σιντζάρ.

Στρατηγικής σημασίας το Σιντζάρ

Ο Sheikh Shamo, ο οποίος συμβουλεύει τον επικεφαλής της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) σχετικά με τις υποθέσεις των Κούρδων Yazidi, δήλωσε ότι 15.000 μέλη της πολιτοφυλακής Hashd al-Shaabi αναπτύχθηκαν στο Σιντζάρ.
Στο Σιντζάρ, η πλειοψηφία των μαχητών του ΡΚΚ που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, εντάχθηκαν στο Hashd al-Shaabi, σύμφωνα με τη Daily Sabah.
To PKK κατάφερε να εδραιωθεί στο Σιντζάρ στα μέσα του 2014 επικαλούμενο την προστασία των Yazidi από το Ισλαμικό Κράτος.
Έκτοτε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το PKK έχει δημιουργήσει μια νέα βάση στην περιοχή για τις δραστηριότητες υλικοτεχνικής υποστήριξης και διοίκησης και ελέγχου εκτός από την κύρια έδρα τους στα Όρη Qandil στο βόρειο Ιράκ.
Το Σιντζάρ βρίσκεται «σφηνωμένο» μεταξύ της Τουρκίας στα βόρεια και της Συρίας στα δυτικά καθιστώντας το μια εξαιρετικής σημασίας στρατηγική ζώνη, τόσο για την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης όσο και για την κουρδική KPG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης