Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτελεσματικά τα εμβόλια και για τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού - Fauci: Αρκετά καλά τα δεδομένα του Sputnik

Αποτελεσματικά τα εμβόλια και για τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού - Fauci: Αρκετά καλά τα δεδομένα του Sputnik

Ανησυχία στην Ευρώπη για την αύξηση των κρουσμάτων

Σχετικά Άρθρα

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από το μέτωπο των παραλλάξεων του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς μελέτη δείχνει πως η βρετανική παράλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και η οποία τείνει να γίνει κυρίαρχη σε πολλά κράτη, δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η μελέτη αναφέρει πως η βρετανική παράλλαξη δεν συνιστά «μεγάλη ανησυχία» για τα εμβόλια που κυκλοφορούν και δεν αυξάνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, συμπεράσματα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι πληθυσμοί, έτσι ώστε να προληφθούν τυχόν νέες, επικίνδυνες μεταλλάξεις.
Ήδη οι επιστήμονες προβληματίζονται για τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη παράλλαξη, ενώ παρακολουθούν την παράλλαξη που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αλλά και τη νέα βρετανική παράλλαξη, η οποία πιστεύεται πως περιέχει τη μετάλλαξη Ε484Κ που υπάρχει στις παραλλαγές από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και επιτρέπει στον κορωνοϊό να μεταδίδεται πιο εύκολα και να αποφεύγει την αμυντική δράση των αντισωμάτων.
Ενδεικτική άλλωστε είναι μια ακόμα επιστημονική μελέτη, η οποία έδειξε το εμβόλιο CoronaVac της Sinovac (χρησιμοποιείται ευρέως σε Κίνα, Βραζιλία, Ινδονησία και Τουρκία) ενδεχομένως να μην μπορεί να προκαλέσει ισχυρή και επαρκή αντίδραση αντισωμάτων στη βραζιλιάνικη παράλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται πως είναι 2,2 φορές πιο μεταδοτική από τις άλλες παραλλάξεις του ιού.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση η χορήγηση του εμβολίου μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή νόσηση από τον ιό.
Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci, είπε πως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι αρκετά καλά.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 115.913.859 και οι νεκροί 2.576.079
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 28.873.800 κρούσματα και 522.079 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 260.970 και τρίτη σε κρούσματα με 10.793.732
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 188.866 και τέταρτη η Ινδία με 157.548
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.252.876
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.219.770, έκτη η Γαλλία με 3.918.397
• Έβδομη η Ισπανία με 3.149.012 και όγδοη η Ιταλία με 3.023.129
• Ένατη η Τουρκία με 2.757.460 και δέκατη η Γερμανία με 2.493.880
ca.JPG

Fauci: Αρκετά καλά τα δεδομένα του Sputnik

«Τα δεδομένα που γνωρίζω για το Sputnik είναι αρκετά καλά.
Δεν έχω αρκετή πληροφόρηση όσον αφορά το κινέζικο γιατί έχουν δυο ή τρία διαφορετικά εμβόλια.
Οπότε δεν έχω παρακολουθήσει στενά την αποτελεσματικότητά τους, όμως τα δεδομένα του ρωσικού μοιάζουν αρκετά καλά» ανέφερε ο κ. Fauci σε τηλεοπτική συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης.
Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ο κορυφαίος επιδημιολόγος είπε:
«Η ανησυχία μου είναι ελάχιστη.
Και ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι οι δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ με το M-RNA της Pfizer και της Moderna έδειξαν πως είχαν 94% έως 95% αποτελεσματικότητα και η αντιδραστικότητα είναι ελάχιστη.
Μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, υπάρχει κάποιος πόνος στο χέρι που διαρκεί περίπου 24 ώρες.
Υπάρχει μεγαλύτερη αντιδραστικότητα στη δεύτερη δόση.
Εμφανίζεται μετά από 21 μέρες για της Pfizer και 28 για της Moderna.
Μετά την χορήγηση της δεύτερη δόσης, υπάρχουν συμπτώματα κούρασης, πόνοι, ρίγη και ίσως λίγος πυρετός.
Αυτό διαρκεί για τους περισσότερους περίπου 24 ώρες.
Σε κάποιους μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά στην πλειοψηφία τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από 24 ώρες».

ΗΠΑ: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στα εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center

Ο αριθμός των Αμερικανών που δηλώνει ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 αυξήθηκε συγκριτικά με τα προ τριών μηνών ποσοστά, ιδιαίτερα μεταξύ των Αφροαμερικανών, σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Pew.
Συνολικά, το 69% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη λάβει ή σχεδιάζει να λάβει ένα από τα εμβόλια, από ένα ποσοστό 60% που ανερχόταν σε αντίστοιχη μελέτη τον Νοέμβριο, αναφέρει η έρευνα του Pew Research Center, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα
Από αυτό το 69%, περίπου το 19% δηλώνει ότι έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία από τις δύο δόσεις εμβολίων. Όταν η μελέτη έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, τα εμβόλια που είχαν λάβει άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ ήταν εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna, τα οποία είναι διδοσικά.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αφροαμερικανών που απάντησε ότι έλαβε ή θέλει να λάβει ένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια αυξήθηκε δραματικά, από 42% τον Νοέμβριο σε 61% σήμερα.
Η αύξηση αυτή κρίνεται σημαντική επειδή οι Αφροαμερικανοί μολύνονται στατιστικά περισσότερο με την ασθένεια της Covid-19.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 67% των Αμερικανών γνωρίζει κάποιον που νοσηλεύτηκε ή πέθανε έχοντας μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, ποσοστό που ανέρχεται στο 78% μεταξύ των Αφροαμερικανών.
Οι μισοί Αφροαμερικανοί θεωρούν την ασθένεια ως μια σημαντική απειλή για την υγεία τους, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των λευκών.

Αυξανόμενο χάσμα

Η μελέτη καταγράφει επίσης ένα αυξανόμενο χάσμα στην εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια κατά της Covid-19 μεταξύ των πολιτικών τάσεων: Το 83% των Δημοκρατικών δηλώνει ότι εμβολιάστηκε ή επιθυμεί να εμβολιαστεί, έναντι 56% των Ρεπουμπλικάνων.
Μεταξύ του περίπου 30% των Αμερικανών που απαντά ότι δεν σκέφτεται να λάβει το εμβόλιο, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που αναφέρονται είναι ανησυχίες για παρενέργειες και η σκέψη ότι αυτά τα εμβόλια αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα.
Ενώ τα εμβόλια κατά της Covid-19 αναπτύχθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά σε χρόνο ρεκόρ, η κινητοποίηση πόρων και κεφαλαίων συνέβαλαν μέγιστο ρόλο σε αυτό και τα εμβόλια, τα οποία δοκιμάστηκαν σε κλινικές δοκιμές με αυστηρά κριτήρια και πρότυπα, βασίζονται σε τεχνολογίες που έχουν μελετηθεί για χρόνια από επιστήμονες.
Το δείγμα της έρευνας του Pew Research Center ήταν πάνω από 10.000 ενήλικες, και έγινε προτού το μοναδικό εμβόλιο της Johnson & Johnson λάβει άδεια έκτακτης χρήσης στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες αργότερα.
Στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περίπου 82,5 εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Είναι «ο μεγαλύτερος αριθμός εμβολιασμών από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», υπογράμμισε ο Andy Slavit, ο ανώτερος σύμβουλος της ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
«Σχεδόν το 55% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση», είπε

Ιταλία: Στους 297 οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, 24.036 κρούσματα

Το 2020 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν στην Ιταλία 746.146 θάνατοι, δηλαδή 100.526 περισσότεροι απ΄ό,τι την πενταετία 2015-2019.
Tα στοιχεία αυτά περιέχονται σε έρευνα του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat), η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτου Υγείας.
Οι υπεύθυνοι της έρευνας προσθέτουν ότι το 10,2% των θανάτων οφείλεται στην πανδημία του κορονοϊού και ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους πέρυσι σε ετήσια βάση είναι ο μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 24.036 κρούσματα κορωνοϊού, με 297 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 378.463 διαγνωστικά τεστ, το 6,3% από τα οποία ήταν θετικό στην Covid-19. Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα έχασαν την ζωή τους 99.271 άνθρωποι και 3.023.129. μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό.
Ο δείκτης μετάδοσης κορωνοϊού Rt, από το 0,99 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, τώρα έχει αυξηθεί στο 1,06.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, σε αυτή την φάση, «ο ιός μεταδίδεται, κυρίως, μέσα στα σπίτια, στις οικογένειες».
Οι περιοχές στις οποίες στην φάση αυτή η κατάσταση θεωρείται πιο δύσκολη είναι εκείνες με πρωτεύουσα Ανκόνα, την Λ' 'Ακουϊλά, την Μπολόνια, την Νάπολη, το Μιλάνο και την Τεργέστη.

Ρωσία: Ξεπέρασαν τους 200.000 οι νεκροί από κορωνοϊό

Περισσότεροι από 200.000 Ρώσοι που είχαν διαγνωσθεί με κορωνοϊό έχουν πεθάνει από την έναρξη τη πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία Rostat.
Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το διπλάσιο του αριθμού των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού που αναφέρουν οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι αριθμοί αυτοί της Rostat κατατάσσουν την Ρωσία στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βραζιλία.
Η Rostat, η οποία δημοσιεύει τα στοιχεία της σπάνια και με χρονική καθυστέρηση, δήλωσε ότι είχε καταγράψει 200.432 θανάτους έως τον Ιανουάριο.
Η αρμόδια κυβερνητική αρχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που κοινοποιεί καθημερινά στοιχεία, ανακοίνωσε σήμερα ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 88.285 θάνατοι.
Οι αρχές έχουν δηλώσει κατά το παρελθόν ότι τα στοιχεία της Rosstat είναι πληρέστερα, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από αναφορές αυτοψίας που δεν είναι διαθέσιμα να καταχωρηθούν στις ημερήσιες αναφορές.

Kluge (ΠΟΥ): Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά από 6 εβδομάδες


Τη θέση πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, ύστερα από έξι εβδομάδες μείωσης διατύπωσε ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Hans Kluge.
«Την περασμένη εβδομάδα, τα νέα κρούσματα της Covid-19 στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 9% για να φθάσουν λίγο πάνω από το ένα εκατομμύριο.
Αυτό βάζει τέλος σε μια πολλά υποσχόμενη μείωση έξι εβδομάδων στα νέα κρούσματα, με πάνω από το ήμισυ της περιοχή μας να καταγράφει αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων.
Οι συνεχιζόμενες πιέσεις στα νοσοκομεία μας και τους υγειονομικούς εργαζομένους μας αντιμετωπίζονται με πράξεις ιατρικής αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαίων γειτόνων.
Ωστόσο, ένα χρόνο και πλέον μετά την έναρξη της πανδημίας, τα υγειονομικά μας συστήματα δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτή την κατάσταση» υποστήριξε ο Kluge.
567090-549-060945-69405-646353563.JPG

Lockdown έως 28/3 στη Γερμανία - Περιορισμοί παντού στην Ευρώπη

Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ακόμα να χωλαίνουν, παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια ή οι Κάννες στα νότια τα Σαββατοκύριακα.
Παράλληλα, παραμένει σε εθνικό επίπεδο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 06:00 το πρωί.
Στη Γερμανία το lockdown παρατείνεται έως τις 28 Μαρτίου, αν και αποφασίστηκε η σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα 8/3 υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρείται κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους.
Στην Ιταλία είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί ενώ απαγορεύονται και οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη.
Σε αυστηρό lockdown είναι η Τσεχία, το Βέλγιο ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως την 1η Απριλίου ενώ προς διατήρηση του lockdown έως τουλάχιστον τις 16 Μαρτίου οδεύει και η Πορτογαλία.
Απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ισχύει τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ολλανδία.

Στη Σλοβακία ο υψηλότερος δείκτης θνητότητας παγκοσμίως

Τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας λόγω της covid καταγράφει παγκοσμίως η Σλοβακία, η οποία τις τελευταίες 14 ημέρες μετρά κατά μέσο όρο 24 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Το θλιβερό αυτό ρεκόρ αποδίδεται στην καθυστέρηση υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων, στη μη τήρηση τους από τους πολίτες αλλά και στην κακή κατάσταση του συστήματος υγείας.
Σημειώνεται πως στη Σλοβακία άρχισε από χθες Τετάρτη 3 Μαρτίου το βράδυ να εφαρμόζεται το μέτρο της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας.
Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους, παρά μόνο αν διαθέτουν ειδική άδεια, από τις 20:00 ως τις 05:00.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας συστήνεται στον κόσμο να μένει στο σπίτι, με μερικές εξαιρέσεις, ιδίως τις επισκέψεις σε γιατρούς, τη μετάβαση στους χώρους εργασίας, τις βόλτες με τα ζώα συντροφιάς ή το περπάτημα στη φύση.
Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 19 Μαρτίου.
Η Σλοβακία έγινε τη Δευτέρα η δεύτερη-χώρα μέλος της ΕΕ, μετά την Ουγγαρία, που παρέλαβε φορτίο δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού.
204958954534534645634.JPG
Μ. Βρετανία: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί άνω των 40 ετών

Εντός του μήνα αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών στη Μεγάλη Βρετανία όπου μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι.
H Βρετανία, ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς ενώ έως αύριο έχει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 στην Ευρώπη αυξάνοντας την πιθανότητα άρσης των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων, που είναι ακόμη σε ισχύ, από αύριο και μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, στις 21 Ιουνίου αναμένεται να έχει επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα η βρετανική οικονομία, ενώ τα πρώτα καταστήματα θα ανοίξουν τον Απρίλιο.
Βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση:
α)Η χαλάρωση του τρίτου lockdown θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου, με το άνοιγμα των σχολείων.
β)Στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν ξανά μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
γ)Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία.
δ) Η 21η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία επιστροφής στην ομαλότητα.
Όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με επιτυχία το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα εμβόλια να αποδειχθούν αποτελεσματικά, να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, οι νέες παραλλάξεις να μην επηρεάζουν την κατάσταση.

Ανιχνεύθηκε νέα βρετανική παράλλαξη του κορωνοϊού

Η υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ανιχνεύθηκαν 16 κρούσματα μίας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο εντοπισμός τους μέσω γονιδιωματικής ανάλυσης έγινε στις 15 Φεβρουαρίου.
Η νέα παραλλαγή αξιολογήθηκε ως Παραλλαγή Υπό Διερεύνηση στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί Παραλλαγή Ανησυχίας.
Πιστεύεται ότι η παραλλαγή περιέχει τη μετάλλαξη Ε484Κ που υπάρχει στις παραλλαγές από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και επιτρέπει στον κορωνοϊό να μεταδίδεται πιο εύκολα και να αποφεύγει την αμυντική δράση των αντισωμάτων.
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν κι αλλά κρούσματα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, με αποτέλεσμα να ξεκινούν μαζικά διαγνωστικά τεστ στις περιοχές του Γουέμπλεϊ στο βόρειο Λονδίνο και του Στόκτον-ον-Τις στη ΒΑ Αγγλία.

Έως 2,2 φορές πιο μεταδοτική η βραζιλιάνικη παραλλαγή

Έως και 2,2 φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού είναι η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κορωνοϊού, η οποία επιπλέον φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ακόμη και ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας επιστημόνων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν επείγουσα την ανάγκη να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων έναντι αυτής της παραλλαγής.
Η παραλλαγή Ρ.1 εντοπίστηκε αρχικά το Νοέμβριο στη Βραζιλία και έκτοτε σταδιακά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες.
Εκτιμάται ότι η εν λόγω παραλλαγή «είναι ικανή να διαφεύγει από το 26% ως 61% της προστατευτικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη με άλλη παραλλαγή Covid-19».
Με άλλα λόγια, ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν μολυνθεί παλιότερα (από τους 100 οι 25 έως 60), μπορεί να ξαναμολύνονται από τη νέα παραλλαγή.
Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη πως και τα υπάρχοντα εμβόλια (στη Βραζιλία γίνεται χρήση κυρίως κινεζικών εμβολίων) έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ισχύει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης