Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι φορολογικοί παράδεισοι πέριξ του Ρήνου για την Bayer και ο λογαριασμός της πανδημίας

Οι φορολογικοί παράδεισοι πέριξ του Ρήνου για την Bayer και ο λογαριασμός της πανδημίας

Η βρετανική αύξηση του εταιρικού φόρου  και ο φορολογικός ανταγωνισμός για την προσέλκυση επενδύσεων - Το γερμανικό παράδειγμα της φοροαποφυγής από την Bayer 

Σχετικά Άρθρα

Καθώς σταδιακά ανοίγει το θέμα που ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό της πανδημίας, αναδεικνύεται ως μείζον το θέμα της ανόδου των φορολογικών συντελεστών, αρχής γεγονμένης από τη Βρετανία, όπου πριν από δύο ημέρες (3 Μαρτίου) στο καινούργιο προϋπολογισμό η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση της βάσης των εταιρικών φόρων στο 25% - για πτώρη φορά εδώ και δύο δεκαετίες
Μία από τις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας από εκπροσώπους της αγοράς ήταν ότι αυτό θα μειώσει την ανταγωνιστικότητας της οικονομίας λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο πλαίσιο της διασυνοριακής φορολόγησης - δηλαδή οι επενδύσεις θα γίνουν όπου υπάρχει χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.
Είναι ένας διάλογος ο οποίος θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, όπως υποσχεθήκαν κατά την τελευταία σύνοδό τους στο τέλος του προηγούμενου μήνα οι G20.

Το γερμανικό παράδειγμα


Την ίδια ώρα, έρευνα για τις μεθόδους αποφυγής φορολογίας από τον φαρμακευτικό κολοσσό της Bayer διεξήγαγαν οι ευρωπαίοι Πράσινοι αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν φορολογικές οάσεις και στο Ρήνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW την Παρασκευή 2021 αναδεικύοντας τον φορολογικό ανταγωνισμό ακόμη και στο εσωτερικό των κρατών.
«Πώς η Bayer χειραγωγεί το φόρο επιχειρήσεων στην Ευρώπη», τιτλοφορείται έρευνα για λογαριασμό της Κ.Ο. των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες έρευνες με αντικείμενο τη στρατηγική φοροαποφυγής διεθνών εταιριών όπως οι IKEA, BASF και Zara.
«Ανακαλύψαμε ότι ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer εφαρμόζει πολύ επιθετική στρατηγική φοροαπαλλαγής», δηλώνει στη DW ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ειδικός σε οικονομικά ζητήματα Sven Giegold:
«Η έρευνα δείχνει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η γερμανική πολυεθνική εταιρία μεταφέρει θυγατρικές της εντός Γερμανίας από τον ένα δήμο στον άλλο εκμεταλλευόμενη τις διαφορές συντελεστών στο φόρο επιτηδεύματος.
Με τον τρόπο αυτό η Bayer ρίχνει λάδι στη φωτιά του ήδη μαινόμενου ανταγωνισμού για ακόμα χαμηλότερη φορολόγηση».

Μεταφορές θυγατρικών

Στη Γερμανία ο φόρος επιχειρήσεων αποτελείται από τον ομοσπονδιακό φόρο του 15% στα κέρδη και τον φόρο επιτηδεύματος, τον οποίο ορίζει ο κάθε δήμος ή κοινότητα ξεχωριστά.
Για παράδειγμα όταν ο μικρός δήμος Μόνχαϊμ έξω από το Ντίσελντορφ μείωσε το φόρο στο 8,75% η Bayer μετέφερε εκεί την έδρα πέντε θυγατρικών.
Το ίδιο έκανε και όταν η περιοχή Σένεφελντ έξω από το Βερολίνο, εκεί όπου βρίσκεται ο διεθνής αερολιμένας της πρωτεύουσας, περιόρισε το φόρο επιτηδεύματος στο 8,4%.
Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων επισημαίνει ότι οι μεταφορές θυγατρικών με συνοπτικές διαδικασίες ωφελούν την πολυεθνική, αλλά και τους δήμους στους οποίους βρίσκονται οι θυγατρικές της.
Ζημιώνει ωστόσο τους γύρω δήμους, οι οποίοι αναγκάζονται να μειώσουν τους φόρους για να παραμένουν ανταγωνιστικοί.

Λουξεμβούργο και Ιρλανδία

«Είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που κάνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο Λουξεμβούργο και Ιρλανδία σε βάρος των γειτονικών τους χωρών", λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής.
"Στο τέλος διαπιστώνουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ χωρών και δήμων οδηγεί σε ένα καταστροφικό καθοδικό σπιράλ.
Διότι τελικά οι δήμοι δεν έχουν τα έσοδα που απαιτούνται για να επενδύσουν σε υποδομή, Παιδεία και μια βιώσιμη πολιτική για τη στέγαση και τις συγκοινωνίες».

Αστειότητες

Από τη πλευρά της η Bayer, τονίζει με γραπτή απάντηση εκπροσώπου Τύπου ότι οι μέθοδοι της έρευνας των Πρασίνων «στερούνται σοβαρότητας» και ότι οι «φερόμενες φοροαπαλλαγές είναι κατασκευασμένες».
Σε ένα σημείο η έρευνα των Πρασίνων και η Bayer συμφωνούν επί της αρχής.
Παρά το γεγονός ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός καταγράφει μόλις το 6% του τζίρου του στη Γερμανία καταβάλλει στο γερμανικό δημόσιο πάνω από το 50% του φόρου επιχειρήσεων.
Αυτό δείχνει, τονίζει ο εκπρόσωπος της Bayer, πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει η Bayer στη Γερμανία.

ΟΟΣΑ
Να σημειωθεί ότι από το 2000, όταν ο ΟΟΣΑ άρχισε να συλλέγει τα στοιχεία όσον αφορά την εταιρική φορολόγηση σε εθνικό επίπεδο, το μέσο ποσοστό υποχώρησε σε πολλές χώρες κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας ιστορικά χαμηλά.
«Τώρα, μία αύξηση του φόρου επί των εταιρικών κερδών θα συνιστούσε μία στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την τάση των τελευταίων 35 ετών, η οποία καθοδηγήθηκε από την προσπάθεια των χωρών να προσελκύσουν επενδύσεις», λέει ο Michael P. Devereux σε μελέτη που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Center for Business Taxation στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Διαπραγματεύσεις

Οι συζητήσεις ήρθαν στο προσκήνιο την ώρα που 140 κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας έως τα μέσα του έτους για τη θέσπιση ενός παγκόσμιου κατώτατου εταιρικού φόρου, ο οποίος εκτιμάται, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ότι θα ότι θα κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα ο συντελεστής εταιρικής φορολόγησης της Ιρλανδίας, στο 12,5%.

Ιρλανδικός τίγρης

Η Ιρλανδία, η οποία άντλησε πέρυσι 11,8 δισ. ευρώ από εταιρικούς φόρους, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως από πολλές χώρες για αθέμιτη φορολογική πολιτική σε μία προσπάθεια να προσελκύσει πολυεθνικές.
Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, τότε το Δουβλίνο υπολογίζει ότι τα εν λόγω έσοδα θα μειωθούν έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως
Φορολογικοί συντελεστές στις χώρες του ΟΟΣΑ


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης