Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πληθωρισμός και ομόλογα στο επίκεντρο των επενδυτών - Ανοδική αντίδραση στη Wall Street

Πληθωρισμός και ομόλογα στο επίκεντρο των επενδυτών - Ανοδική αντίδραση στη Wall Street

Μεταβλητότητα στη Wall με τα στοιχεία για την απασχόληση στο επίκεντρο - Ο πρόεδρος της Fed δεν κατάφερε να κατευνάσει την ανησυχία για τον πληθωρισμό

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Παρά την έντονη μεταβλητότητα που επικράτησε και σήμερα 5/3 στην αγορά λόγω των ομολόγων, οι βασικοί δείκτες της Wall Street βρήκαν τελικά τον βηματισμό τους, καθώς όχι μόνο ανέκαμψαν από τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα αλλά έκλεισαν και με σημαντικά κέρδη, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones, που ξεκίνησε έντονα ανοδικά, έχασε τα κέρδη του και πέρασε στο κόκκινο πριν αντιδράσει εκ νέου, ενώ κατέγραψε κέρδη +1,85% στις 31.496,3 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500, μετά από αρκετή ώρα σε αρνητικό έδαφος, γύρισε επίσης ανοδικά και ενισχύθηκε κατά +1,93% στις 3.41,02 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq, που έφτασε να χάνει έως 300 μονάδες, αντέδρασε και αυτός, σημειώνοντας κέρδη +1,55% στις 12.920,15 μονάδες.
Η μεταβλητότητα είναι αποτέλεσμα της εκτίναξης της απόδοσης στο 10ετές των ΗΠΑ στο 1,557%, καθώς οι επενδυτές είδαν τον πρόεδρο της Fed, J. Powell να προχωρά στην πιο ξεκάθαρη προειδοποίηση των τελευταίων μηνών ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πώς η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να δράσει εάν χρειαστεί για να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια ισχυρή άνοδος των τιμών θα μπορούσε να υποχρεώσει την Fed να αυξήσει τα επιτόκια της ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Σχολιάζοντας πάντως την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα ο Powell ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την κατάσταση στις αγορές ομολόγων και δεν πρόκειται να παραμείνει άπραγη, επιτρέποντας μια ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

ΗΠΑ: Στα σκαριά ατμομηχανή-μαμούθ για έργα υποδομών

Ο πρόεδρος Biden συναντήθηκε για περισσότερο από μία ώρα με μία διακομματική ομάδα μελών του Κογκρέσου, αναφορικά με την προσπάθεια του Λευκού Οίκου για ένα μαζικό άλμα στις δαπάνες των προγραμμάτων αποκατάστασης των υποδομών, που τελούν υπό κατάρρευση στις ΗΠΑ.
Το μεγάλο εμπόδιο, όπως ήταν και πριν από μια δεκαετία, παραμένει, η εξασφάλιση τρισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται σε νέες δαπάνες, όταν το Κογκρέσο και τα μέλη του δεν έχουν τη βούληση να αυξήσουν τους φόρους ούτε να βρουν νέες πηγές εσόδων για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να αποκαλύψει το ύψος των οικονομικών κονδυλίων που ο Biden θα επιδιώξει να δαπανήσει για υποδομές ή τον τρόπο εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων.

Η βρετανική μετάλλαξη δεν επηρεάζει τα εμβόλια – Πόλεμος Ιταλίας - Αυστραλίας για AstraZeneca - Υποχωρεί η covid στις ΗΠΑ

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από το μέτωπο των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς μελέτη δείχνει πως η βρετανική παράλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και η οποία τείνει να γίνει κυρίαρχη σε πολλά κράτη, δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η μελέτη αναφέρει πως η βρετανική παράλλαξη δεν συνιστά «μεγάλη ανησυχία» για τα εμβόλια που κυκλοφορούν και δεν αυξάνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, συμπεράσματα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι πληθυσμοί, έτσι ώστε να προληφθούν τυχόν νέες, επικίνδυνες μεταλλάξεις.
Ήδη οι επιστήμονες προβληματίζονται για τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη παράλλαξη, ενώ παρακολουθούν την παράλλαξη που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αλλά και τη νέα βρετανική παράλλαξη, η οποία πιστεύεται πως περιέχει τη μετάλλαξη Ε484Κ που υπάρχει στις παραλλαγές από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και επιτρέπει στον κορωνοϊό να μεταδίδεται πιο εύκολα και να αποφεύγει την αμυντική δράση των αντισωμάτων.
Ενδεικτική άλλωστε είναι μια ακόμα επιστημονική μελέτη, η οποία έδειξε το εμβόλιο CoronaVac της Sinovac (χρησιμοποιείται ευρέως σε Κίνα, Βραζιλία, Ινδονησία και Τουρκία) ενδεχομένως να μην μπορεί να προκαλέσει ισχυρή και επαρκή αντίδραση αντισωμάτων στη βραζιλιάνικη παράλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται πως είναι 2,2 φορές πιο μεταδοτική από τις άλλες παραλλάξεις του ιού.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση η χορήγηση του εμβολίου μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή νόσηση από τον ιό.

ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν 379.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο 2021

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο από ό,τι αναμενόταν, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανέβασε ταχύτητα και τα εμβόλια ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ισχυρότερη ανάκαμψη κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, δημιουργήθηκαν 379.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα και η ανεργία υποχώρησε στο 6,2% από 6,3%.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 210.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία θα παραμείνει αμετάβλητη στο 6,2%.
Εν τω μεταξύ, το μέσο ωρομίσθιο κινήθηκε υψλότερα κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 5,3% σε ετήσια, στα επίπεδα που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τα μεγαλύτερα κέρδη στην απασχόληση προήλθαν από τους τομείς της φιλοξενίας και της ψυχαγωγίας, οι οποίοι κατέγραψαν άνοδο 355.000 μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε κάποιες περιοχές.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια κέρδισαν 286.000 θέσεις εργασίας, ενώ τα ξενοδοχεία πρόσθεσαν 36.000.
Παρά τα κέρδη, η βιομηχανία παραμένει 3,5 εκατομμύρια μακριά από τα προ πανδημίας επίπεδα.
106849828-1614951442648-20210305_nfp_monthly_change_feb_2021.png

ΗΠΑ: Διευρύνθηκε 1,9% το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο

To εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ διευρύνθηκε 1,9% στα 68,2 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2021.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, το έλλειμμα βρίσκεται κοντά στο υψηλό 14 ετών των $69 δισ. του Νοεμβρίου.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1% στα $191,9 δισ. τον Ιανουάριο, ενώ εισαγωγές κινήθηκαν 1,2% υψηλότερα, στα $260,2 δισ.

Εγκλωβισμένες στις ανησυχίες για την άνοδο των αποδόσεων οι ευρωαγορές

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο τη νέα άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα.
Οι ενεργειακές μετοχές υποχωρούν, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε σε υψηλά 14 μηνών, μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για αύξηση της παραγωγής τον Απρίλιο.
Πτώση -3,6% σημειώνει η μετοχή της London Stock Exchange Group, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε σταθερά αποτελέσματα για το 2020 και αύξηση μερίσματος της τάξης του 7%.

Γερμανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις εργοστασιακές παραγγελίες

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.
Οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,4% το μήνα τον Ιανουάριο σε προσαρμοσμένους όρους μετά από αναθεωρημένη πτώση 2,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Destatis.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι παραγγελίες του Ιανουαρίου θα αυξηθούν κατά 0,5% το μήνα.
Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 2,5%, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία.
Οι νέες παραγγελίες τον Ιανουάριο ήταν 3,7% υψηλότερες, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν από την επιβολή περιορισμών για πρώτη φορά στη Γερμανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τον Ιανουάριο, οι εγχώριες παραγγελίες μειώθηκαν 2,6% το μήνα ενώ οι παραγγελίες στο εξωτερικό αυξήθηκαν 4,2%, σύμφωνα με τη Destatis.

Γερμανικά επιμελητήρια: Επιδείνωση του κλίματος αναμένουν οι εταιρείες

Οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς αναμένουν ότι η επιχειρηματική τάση διεθνώς θα επιδεινωθεί το 2021 εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK).
Η έρευνα του Οργανισμού έδειξε ότι μόνο το 17% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Το DIHK υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες φοβούνται περισσότερο τα εμπορικά εμπόδια, τους αυξημένους ελέγχους ασφαλείας και τους δασμούς.

Υποχώρησαν 0,1% οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 0,1% το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα τον Halifax's House Index Index.
Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 5,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η έκθεση προσθέτει ότι η μέση τιμή ακινήτου που πωλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα κόστισε £251.697.

UBS: Καθαρά κέρδη 6,56 δολ. το 2020 - Αυξάνει τα bonus

Στα 6,56 δισ. δολ. υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της UBS το 2020 σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα, έναντι 6,63 δισ. δολ. που είχε ανακοινώσει αρχικά τον Ιανουάριο.
Αυξήθηκαν οι προβλέψεις για δικαστικές διαφορές, κανονιστικά και παρόμοια θέματα, τα οποία μείωσαν τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων 2020 και το καθαρό κέρδος 2020 που αποδίδεται στους μετόχους κατά 72 εκατ. δολάρια», ανέφερε η ελβετική τράπεζα.
Η UBS αύξησε τα μπόνους για μια επιλεγμένη ομάδα ανώτερων υπαλλήλων κατά σχεδόν 50%.
Η ελβετική τράπεζα κατέβαλε 983 εκατ. δολ. σε μπόνους σε περίπου 650 ανώτερους τραπεζίτες που είναι υπεύθυνοι για την ανάληψη ρίσκου.
Η συνολική αποζημίωση για αυτήν την ομάδα κατά τη διάρκεια του έτους ήταν 1,4 δισ. δολ.
Η μεταβλητή αποζημίωση αυξήθηκε κατά 47% από 667 εκατ. δολ. πέρυσι.
Τα επενδυτικά κέρδη της ελβετικής τράπεζας ανήλθαν στα 2,5 δισ. δολάρια για το έτος ή αύξηση κατά 217% το 2019.

Ήπιες απώλειες στην Ασία

Ήπιες απώλειες κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,7% στις 4.033 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,23% στις 28.864 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε αντίθετα με άνοδο +0,61% στις 1.896 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,7% στις 29.098 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,1% στις 3.501 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -1% στις 50.343 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης