Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Η Τουρκία σταμάτησε να είναι προσβλητική, αλλά χρειάζονται τώρα πράξεις

Γαλλία: Η Τουρκία σταμάτησε να είναι προσβλητική, αλλά χρειάζονται τώρα πράξεις
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών  Jean-Yves Le Drian δήλωσε ότι η απομάκρυνση των τουρκικών ερευνητικών σκαφών από την Ανατολική Μεσόγειο και η επιθυμία να εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα ήταν «θετικό σημάδι»
Σχετικά Άρθρα
Η Τουρκία έχει σταματήσει να έχει προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας κάποια διασφάλιση για το επίπεδο των καλών σχέσεων, αλλά οι διμερείς σχέσεις θα παραμείνουν εύθραυστες έως ότου προχωρήσει σε συγκεκριμένες πράξεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021.

Οι εντάσεις

Η Άγκυρα και το Παρίσι πέρασαν μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης των μεταξύ τους σχέσεων για την πολιτική τη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλα θέματα.
Την ίδια ώρα ως σύμμαχές χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι εργάζονται από κοινού για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

 
Επαφές

Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan συνομίλησε την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 με τον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.
«Δεν υπάρχουν πλέον προσβλητικές συμπεριφορές και η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι πιο καθησυχαστική», δήλωσε ο Jean-Yves Le Drian σε ακρόαση στη γαλλική εθνοσυνέλευση.
Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, οι δύο ηγέτες είχαν, ωστόσο, μια «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων».
Η ιδια πηγή ανέφερε ότι υπήρχαν επίσης θετικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας και του ενδεχόμενου της επαναφοράς της άδειας εργασίας για του Γάλλους δασκάλους στο γαλλόφωνο πανεπιστήμιο Galatasaray της Τουρκίας.

«Ιδιαίτερη δυναμική»

Σε δήλωση την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 μετά την πρόσκληση, η τουρκική προεδρία δήλωσε ότι ο Erdogan επισήμανε στον Macron ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών έχει «ιδιαίτερη δυναμική».
Ο Le Drian δήλωσε νωρίτερα ότι η απομάκρυνση των τουρκικών ερευνητικών σκαφών από την την Ανατολική Μεσόγειο και η επιθυμία της Τουρκίας να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα για μια μακρόχρονη αντιπαράθεση για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες ήταν «θετικά σημάδια».

Πράξεις

«Είναι εύθραυστο (σ.σ. το θετικό κλίμα), επειδή ο κατάλογος των διαφωνιών είναι ιδιατερα μακρύς, αλλά επιθυμούμε μια υγιή σχέση με την Τουρκία», σημείωσε, επισημαίνοντας τις διαφωνίες για τη Λιβύη, το Ιράκ και το Nagorno-Karabakh..
«Απαιτούνται πράξεις και θα είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε όταν αυτές υλοποιούνται.
Προς το παρόν, πρόκειται απλώς για διατυπώσεις προθέσεων», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης