Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποταμιεύσεις 2,9 τρισ. δολ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα ωθήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη

Αποταμιεύσεις 2,9 τρισ. δολ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα ωθήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη

Τα lockdowns οδήγησαν τους πολίτες των αναπτυγμένων οικονομιών να πραγματοποιήσουν αποταμιεύσεις οι οποίες θα προκαλέσουν έκρηξη της κατανάλωσης και επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg

Σχετικά Άρθρα

Οι καταναλωτές στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συγκέντρωσαν αποταμιεύσεις οι οποίες ανέρχονται στα 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ισχύος των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης,
Πρόκειται για ένα τεράσιο απόθεμα ρευστότητας το οποίο δημιουργεί τη δυναμική για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την ύφεση που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021.


Η τάση

Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και τα μεγαλύτερα κράτη της Ευρωζώνης εξοικονόμησαν πόρους καθώς αναγκάστηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό την ώρα που ήταν κλειστό το λιανεμπόριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics.
Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς παραμένουν οι περιορισμοί και οι κυβερνήσεις διατηρούν τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών.

ΗΠΑ 

Το μισό από αυτό το ποστό - 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και βαίνει αυξανόμενο - βρίσκεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Αυτό είναι τουλάχιστον διπλάσιο από τη μέση ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος που καταγράφηκε κατά τον τελευταίο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης και ισοδυναμεί με την ετήσια οικονομική παραγωγή της Νότιας Κορέας.
Η επιπτώσεις των lockdowns στις δαπάνες σε συνδυασμό με τα εισοδήματα που ενισχύονται από τα μέτρα τόνωσης των κυβερνήσεων κυοφόρησαν σημαντική ρευστότητα προς κατανάλωση.
Αυτό το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα παράσχει το απαραίτητα «καύσιμο» στις οικονομίες προκειμένου να ανακάμψουν άμα τη λήξει της πανδημίας και της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων εμβολιασμών, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τα σενάρια 

Οι αισιόδοξοι στοιχηματίζουν για σημαντική τόνωση της κατανάλωσης καθώς οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν αγορές στο λιανεμπόριο, να επισκέπτονται εστιατόρια, και χώρους διασκέδασης, τουριστικά hot spot και αθλητικές εκδηλώσεις.
Ο λιγότερο αισιοδοξοι αναρωτιούνται αν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αντ 'αυτού για την κάλυψη χρεών είτε θα διατηρηθούν… για μια ώρα ανάγκης έως ότου περάσει η υγειονομική κρίση και σταθεροποιηθεί το καυθεστώς στην αγορά εργασίας.
Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση των αποταμιεύσεων που πραγματοποιήθηκαν θα ωθούσε την οικονομική ανάπτυξη στο 9% και όχι στο 4,6% που προβλέπεται επί του παρόντος για το 2021, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αντίθετα, εάν οι αποταμιεύσεις δεν δαπανηθούν, η οικονομία θα καταγράψει άνοδο πιθανώς μόλις 2,2%.
H έκρηξη των καταθέσεων
Savings.PNG

Οι επιδόσεις
Από την πλευρά τους τα κινέζικα νοικοκυριά αποθησαύρισαν επιπλέον 2,8 τρισεκατομμύρια γιουάν (430 δισεκατομμύρια δολάρια) στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς
Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 32,6 τρισεκατομμύρια γιεν (300 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Ιαπωνία και 117 δισεκατομμύρια λίρες (160 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης οι καταθέσεις είχαν άνοδο συνολικά 387 δισεκατομμύρια ευρώ (465 δισεκατομμύρια δολάρια), από αυτά τα 142 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία.

Ανισότητες

Η κατάσταση δεν εμφανίζεται ομοιόμορφη εντός των κοινωνιών καθώς τα νοικοκυρία με υψηλό εισόσημα είναι πιθανό να έχουν δημιουργήσει αποταμιεύσει, ενώ τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα ενδέχεται σε πολλές περιτώσεις να τις έχουν ξοδέψει για λόγους επιβίωσης και είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν.
Επιπλέον κάποιες δαπάνες μπορεί να αναβληθούν, επισημαίνεται στο δημοείευμα, με βάση την υποψία ότι κάποια στιγμή οι κυβερνήσεις θα αυξήσουν τη φορολογία για να αντιμετωπίσουν το κόστος από τα προγράμματα διάσωσής.
Οι επιδόσεις
Boost.PNG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης