Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές - Στο επίκεντρο μακροοικονομία και ομόλογα - Νέα πτώση στη Wall Street

Νευρικότητα στις αγορές - Στο επίκεντρο μακροοικονομία και ομόλογα - Νέα πτώση στη Wall Street
Πιέσεις στη Wall Street με μάκρο και ομόλογα στο προσκήνιο
(Συνεχές Upd) Απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα 3/3 κατέγραψε η Wall Street την Τετάρτη, καθώς μετά τη χθεσινή πτώση που προκάλεσε η κατοχύρωση κερδών από το ράλι της Δευτέρας, τις πωλήσεις στην αγορά σήμερα τροφοδότησαν η νέα άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, τα κατώτερα των προσδοκιών μακροοικονομικά στοιχεία και η έκθεση της Fed για τις οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες -0,39%, στις 31.270,09 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3.820 μονάδες, με απώλειες -1,3%.
Ο δείκτης Nasdaq έχασε και το επίπεδο των 13.000 μονάδων, καταγράφοντας πτώση -2,7% και έκλεισε στις 12.997,75 μονάδες.
Το κλίμα επιβαρύνει και η επιστροφή των αποδόσεων των ομολόγων σε ανοδική τροχιά.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να προβληματίζονται από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, που επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά με την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει δράσει για τον περιορισμό των αποδόσεων.
Πορεία που ακολουθεί και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, η οποία ενισχύεται στο 1,468%.
Και αυτό παρότι η Fed επανέλαβε ότι δεν ανησυχεί για την ανησυχεί για την κίνηση των αποδόσεων, η οποία ασκεί πιέσεις στις μετοχικές αξίας καθώς υποδηλώνει αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.

Beige Book (Fed): «Μέτρια» η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ

Μέτρια ήταν η οικονομική δραστηριότητα στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Federal Reserve για τις οικονομικές συνθήκες, γνωστή και ως Beige Book.
Ειδικότερα, η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε μέτρια επέκταση από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2021.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες για τους επόμενους 6-12 μήνες, καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της Covid19 προχωρά.
Σχεδόν όλοι οι τομείς «είδαν» μέτριες αυξήσεις τιμών, με την αύξηση των τιμών εισροών να συνεχίζει να ξεπερνά εκείνη των τελικών αγαθών και υπηρεσιών.
Οι αναφορές για τις καταναλωτικές δαπάνες και τις πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν μικτές.
Παρόλο που μερικές περιφέρειες ανέφεραν μικρές βελτιώσεις στην τουριστική δραστηριότητα, οι συνθήκες στον τομέα της φιλοξενίας είναι ασφυκτικές.
Παρά τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η παραγωγική δραστηριότητα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας αυξήθηκε μετρίως σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Μεταξύ των Περιφερειών που αναφέρουν μη χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η δραστηριότητα ήταν μικτή - αν και οι περισσότερες ανέφεραν μέτρια αύξηση κατά την περίοδο αναφοράς.
Σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκε πτώση του όγκου των δανείων, αλλά γενικά υπήρξε πιστωτική επέκταση και μείωση των αθετήσεων πληρωμών.
Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε μετρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων.
Η αγορά ακινήτων, κατά τ’ άλλα, τελεί σε ισορροπία, ενώ ο βιομηχανικός τομέας ενισχύθηκε.
Η μεταφορική δραστηριότητα αυξήθηκε μετρίως για πολλές περιοχές, όπως και η γεωργική καλλιέργεια.

Χαλαρώνουν τα μέτρα οι ΗΠΑ, covid free το Τέξας – Διατηρεί τους περιορισμούς η Ευρώπη

Με τις μεταλλάξεις να τροφοδοτούν την επιδημία του κορωνοϊού και με τον ΠΟΥ να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε με τον ιό έως τα τέλη του 2021, τα θετικά νέα έρχονται από τις ΗΠΑ.
Αν και ο πρόεδρος Biden δεσμεύεται ότι έως τα τέλη Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικους Αμερικάνους και προειδοποιεί ότι μέχρι να εμβολιαστεί ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, θα πρέπει να τηρούνται προσεκτικά τα μέτρα, μια σειρά από Πολιτείες ανακοινώνουν χαλάρωση των περιορισμών.
Μάλιστα το Τέξας ανακοίνωσε πως από τις 10 Μαρτίου «πετά τις μάσκες» και προχωρά στην πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας, επικαλούμενο κυρίως τον μεγάλο αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών του.
Και ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τα βήματά τους για την επόμενη ημέρα, στην Ευρώπη, όπου οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να χωλαίνουν, παραμένουν οι περιορισμοί και τα lockdown καθώς αρχίζει και πάλι να καταγράφεται μια ακόμα έξαρση κρουσμάτων.
Σε δεινή θέση, πιθανότητα λόγω και της παραλλαγής του ιού, είναι και η Βραζιλία, η οποία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο ενώ πολύ καλύτερα είναι Ινδία και Κίνα, όπου επιταχύνονται και εκεί τα εμβολιαστικά προγράμματα.
Υπενθυμίζεται πως η Ινδία έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους έως τα τέλη Ιουλίου ενώ η Κίνα θέλει να εμβολιάσει πάνω από το 40% των 1,4 δις του πληθυσμού της (περίπου 548 εκατομμύρια ανθρώπους) έως τα τέλη Ιουνίου, αν και μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει περίπου 51 εκατομμύρια Κινέζους που αποτελούν το 3,56% του πληθυσμού.

ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο του 2021

Οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Έκθεσης για την Απασχόληση της ADP.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 117.00 έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 200.000 θέσεων, μετά από άνοδο 195.000 θέσεων τον Ιανουάριο.
Οι μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 32.000 θέσεις εργασίας και οι μεγάλες 28.000, ενώ 57.000 θέσεις εργασίας δημιούργησαν οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Exxon Mobil: Σχέδια για αύξηση μερίσματος και μείωση χρέους

Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και αερίου Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμα της και να μειώσει το χρέος μέχρι το 2025, καθώς περιορίζει τις δαπάνες.
Η Exxon τόνισε πως σχεδιάσει κεφαλαιουχικές δαπάνες 16-19 δισ. Δολαρίων το 2021 και 20-25 δισ. δολαρίων ετησίως μέχρι το 2025 με υψηλές αποδόσεις.
Επίσης, η εταιρεία υποσχέθηκε να μειώσει τις εκπομπές για να πετύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Συνεχίστηκε η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές 

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη επιστρέφει μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς της προηγούμενης εβδομάδας που πυροδότησε η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων στα κυβερνητικά ομόλογα.
Η αδυναμία στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων προσέφερε στήριξη στις μετοχές, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel αναμένεται να συμφωνήσει σε σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών του κορωνοϊού με τους επικεφαλής των κρατιδίων, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters.
Η βρετανική οικονομία θα ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν από την πανδημία στα μέσα του 2022, έξι μήνες νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών R. Sunak, ανακοινώνοντας παράλληλα την παράταση έκτακτης βοήθειας προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντέξει την περίοδο του lockdown.
Η οικονομία θα παραμείνει κατά 3% μικρότερη σε πέντε χρόνια απ’ ό,τι θα ήταν χωρίς τη ζημία που επέφερε η κρίση του κορωνοϊού και τώρα χρειάζεται επιπλέον στήριξη καθώς η χώρα τελεί υπό περιορισμούς λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο ίδιος.
Μεταξύ των νέων μέτρων στήριξης είναι η πεντάμηνη παράταση του τεράστιου προγράμματος διάσωσης θέσεων εργασίας καθώς και περισσότερη βοήθεια για τους αυτοαπασχολούμενους, η συνέχιση της έκτακτης αύξησης στις πληρωμές πρόνοιας καθώς και η παράταση της μείωσης του ΦΠΑ για τον κλάδο της φιλοξενίας.
Ανακοινώνοντας τις προβλέψεις από την αρμόδια υπηρεσία κατάρτισης του προϋπολογισμού OBR, ο Sunak δήλωσε ότι η οικονομία πιθανόν να αναπτυχθεί κατά 4% το 2021, λιγότερο από την πρόβλεψη του 5,5% που έγινε τον Νοέμβριο.
Ο Sunak δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένης της πεντάμηνης παράτασης του προγράμματος διάσωσης θέσεων εργασίας, προκειμένου να κατευθύνει την οικονομία κατά τους τελευταίους, όπως ελπίζει, μήνες των περιοριστικών μέτρων.
Την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2022 επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Paolo Gentiloni.
«Οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να παραμένουν σε αναστολή και το 2022.
Θα μπορούσαν να αποκατασταθούν το 2023» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ευρωζώνη: Αμετάβλητο το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2021

Αμετάβλητο παρέμεινε το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης κόστους νέων δανείων σε επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,51% και ο αντίστοιχος δείκτης για στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά παρέμεινε γενικά αμετάβλητος στο 1,33%.
Το μέσο επιτόκιο νέων προθεσμιακών καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 4 μονάδες βάσης στο -0,13% και στο 0,26%, αντίστοιχα.
Το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων όψεως από επιχειρήσεις και νοικοκυριά έμεινε αμετάβλητο στο -0,01% και 0,01%, αντίστοιχα.

Κατά 1,4% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2021

Κατά 1,4% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ενώ παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών, ο δείκτης ήταν 1,4% υψηλότερα σε μηνιαία βάση και 0,2% σε ετήσια.

IHS Markit: Με δύο ταχύτητες «τρέχει» η ευρωζώνη

Ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, δείχνοντας χαμηλότερο ρυθμό συρρίκνωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ιδιωτική εταιρεία IHS Markit.
Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ -περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες- ανήλθε στις 48,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 47,8 τον Ιανουάριο -ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις.
Την ίδια ώρα, ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε σε συρρίκνωση, με τον δείκτη ΡΜΙ στις 45,7 μονάδες -ελαφρώς υψηλότερα από τις 45,4 του Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό συρρίκνωση.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία έχει δύο ταχύτητες: Από τη μία πλευρά η μεταποίηση σημείωσε την πιο ισχυρή αύξηση παραγωγής των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με στήριξη από την ισχυρή ζήτηση και από την άλλη πλευρά ο τομέας των υπηρεσιών κατέγραψε ακόμη μία συρρίκνωση δραστηριότητας.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας

Οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάκαμψη στήριξαν και τις αγορές της Ασίας, παρά τα στοιχεία για επιβράδυνση του τομέα υπηρεσιών στην Κίνα τον Φεβρουάριο.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +1,8% στις 4.149 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +0,51% στις 29.559 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,51% τις 1.904 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +2,7% στις 29.880 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +1,95% στις 3.576 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +1,6% στις 51.102 μονάδες.
Στην Κίνα, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών Caixin/Markit ΡΜΙ υποχώρησε στις 51,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 52 τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης