Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μιανμάρ: Πυρά κατά διαδηλωτών, τρεις τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση

Μιανμάρ: Πυρά κατά διαδηλωτών, τρεις τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μιανμάρ, όπου κι άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν και τρεις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μιανμάρ, όπου κι άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν και τρεις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ολοένα και περισσότεροι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, οι οποίες αψηφούν τις διεθνείς καταδίκες.
«Περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν» στην πόλη Κάλε, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, από την αστυνομία και τον στρατό που είχαν αναπτυχθεί για να διαλύσουν συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας, δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου.
«Τρεις άνθρωποι, που τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες, θα εγχειρηθούν επειγόντως και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», διευκρίνισε γιατρός του νοσοκομείου στο οποίο διακομίσθηκαν.
Πυροβολισμοί ακούστηκαν κατά την σύλληψή του, την οποία τραβούσε ο ίδιος απευθείας βίντεο και εικόνες από αυτήν αναμεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι νέες αυτές εντάσεις καταγράφονται δύο ημέρες έπειτα από μια αιματηρή καταστολή των διαμαρτυριών την Κυριακή, κατά την οποία τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Φοβούμενοι αντίποινα, οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους, κυρίως στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, τη Ρανγκούν, για να διαμαρτυρηθούν κατά του πραξικοπήματος ήταν λιγότεροι. Ορισμένοι έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα, χρησιμοποιώντας ελαστικά, ξύλινα πανό και μεταλλικές ράβδους, για να προστατευθούν.

Για να καθαρίσουν

Συγκριτικά με αυτούς, οι δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύχθηκαν ήταν ισχυρές.
Στην συνοικία Σαντσάουνγκ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, αυτές έριξαν δακρυγόνα και σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό, σύμφωνα με κάτοικο.
Ήρθαν εδώ για να καθαρίσουν τη συνοικία, πρόσθεσε ένας άλλος.
Τα κύματα συλλήψεων συνεχίζονται.
Περίπου 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν μόνον την Κυριακή, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MRTV.
Την ίδια ώρα η δουλειά των δημοσιογράφων καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.
Αρκετοί έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες, μεταξύ των οποίων ένας φωτορεπόρτερ του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.
Άλλοι έχουν αποτελέσει στόχο πυρών με σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό, κυρίως δύο εργαζόμενοι στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Διακοπές στη λειτουργία του διαδικτύου, κύματα συλλήψεων, πυροβολισμοί, ενίσχυση του κατασταλτικού οπλοστασίου: η χούντα αυξάνει την καταστολή μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Aungh San Sou Chi.
Σε βάρος της 75χρονης πρώην ηγέτιδας, η οποία κρατείται σε μυστική τοποθεσία από τότε που συνελήφθη, έχουν απαγγελθεί πλέον τέσσερις κατηγορίες: παράνομη εισαγωγή ασύρματων φορητών πομποδεκτών, μη τήρηση περιορισμών που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, παραβίαση νόμου για τις τηλεπικοινωνίες και υποκίνηση σε δημόσιες ταραχές.
Αυτή έδειχνε καλά στην υγεία της όταν παρουσιάστηκε σε ακρόαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, στον οποίο δεν έχει ακόμη επιτραπεί να συναντήσει την πελάτισσά του.
Έπειτα από έναν μήνα κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας με καθημερινές διαδηλώσεις και μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής, τα αντίποινα των αρχών ήταν ιδιαίτερα αιματηρά την Κυριακή.

Καμία συγχώρεση

Η φονική βία έχει προκαλέσει πλήθος από διεθνείς καταδίκες.
Ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στον ΟΗΕ Κιάου Μόε Τουν έκοψε με θεαματικό τρόπο τους δεσμούς με τους στρατηγούς της χούντας την περασμένη εβδομάδα, απευθύνοντας έκκληση "να δοθεί τέλος στο πραξικόπημα".
Αυτός παύθηκε από τα καθήκοντά του από την χούντα.
Ωστόσο το Πεκίνο και η Μόσχα, παραδοσιακοί σύμμαχοι του στρατού της Μιανμάρ, θεωρούν την κρίση αυτή "εσωτερική υπόθεση" της χώρας.
Στο μεταξύ νέες διεθνείς συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν για την Μιανμάρ.
Τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο αυτή την εβδομάδα για την Μιανμάρ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN (Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) συναντώνται σήμερα μέσω διαδικτύου.
Στις τάξεις των διαδηλωτών υπάρχουν ήδη περίπου τριάντα νεκροί από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους (AAPP).
Η χούντα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του κατά την προσπάθεια διάλυσης διαδήλωσης.
Οι πιο πρόσφατες λαϊκές εξεγέρσεις του 1988 και του 2007 καταπνίγηκαν στο αίμα από τον στρατό, ο οποίος βρισκόταν πάλι στην εξουσία για σχεδόν 50 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1948.
Ο στρατός, ο οποίος αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες κατήγαγε μια συντριπτική νίκη το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, έχει δεσμευτεί για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Ο στρατός δεν έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα του AFP να σχολιάσει τα γεγονότα αυτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης