Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα έφερε η είδηση για νέο πακέτο μέτρων τόνωσης από τον Draghi

Νέες πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα έφερε η είδηση για νέο πακέτο μέτρων τόνωσης από τον Draghi

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 0,69% - Οι αναλυτές αναμένουν απόφαση της ΕΚΤ για την αύξηση της αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP στη σύνοδο του Δ.Σ. την ερχόμενη εβδομάδα

Σχετικά Άρθρα

Ανοδικές πιέσεις δέχθηκαν τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης αρχής γενομένης από τα ιταλικά, τα οποία πρωταγωνίστησαν εξαιτίας των ειδήσεων ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας ενδέχεται σύντομα να ζητήσει έγκριση από το κοινοβούλιο για ένα νέο πακέτο μέτρων τόνωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 2 Μαρτίου.
Αφού κατέγραψαν τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους το Φεβρουαρίου - όταν οι αγορές προεξοφλούσαν ότι το πακέτο μέτρων τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολ. στις ΗΠΑ θα αναθέρμανε τις πληθωριστικές πιέσεις και ωθώντας την ανάπτυξη οδήγησαν τις αποδόσεις παγκοσμίως σε ανοδική τροχιά.
Το γερμανικό 10ετές ομόλογο, σημείο αναφοράς για την περιοχή, διατήρησε την απόδοσή του σταθερή στο -0,34%.
Τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης δέχτηκαν νέα πίεση, με την απόδοση των ιταλικών ομολόγων να πρωταγωνιστεί.
Η απόδοση του10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 0,69%.

Αιτίες

Οι αναλυτές της αγοράς ομολόγων απέδωσαν την κίνηση στο ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφερε ότι θα τεθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας, ενώ αναμένονται το ερχόμενο μήνα και νέα μέτρα προς έγκριση
Υπάρχει επίσης πίεση στην ιταλική αγορά ομολόγων από μια κοινοπρακτική έκδοση «πράσινων» ομολόγων που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Οι αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να αυξάνονται πριν από τις σημαντικές εκδόσεις ομολόγων καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη νέα προσφορά.
Η Ιταλία επέλεξε συμβούλους για την πώληση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου BTP, το οποίο θα λήξει τον Απρίλιο του 2045.

Πληθωρισμός

ΟΙ αναλυτές αλλά και οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ, ο οποίος παρέμεινε σταθερός όπως αναμενόταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση - μία ένδειξη για την πιθανότητα να υπάρξει μια προσωρινή αλλά απότομη αύξηση των τιμών καταναλωτή τους επόμενους μήνες.

ΕΚΤ

«Για οποιονδήποτε αμφιβάλλει: η (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) σαφώς δεν ανησυχεί για το ότι βρίσκεται πίσω από την καμπύλη (σ.σ. του πληθωρισμού) αυτή τη στιγμή.
Θα δουν αυτούς στους προδρομους δείκτες για τη διαμόρφωση του ύψους του πληθωρισμού ότι θα είναι σε μεγάλο βαθμό συγκυριακή η πίεση», δήλωσε ο Bert Colijn, ανώτερος οικονομολόγος στην ING.
«Η μεγάλη ανησυχία αφορά την πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων που οφείλονται στις εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Εξαιτίας αυτού, αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες αποδόσεις ομολόγων στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας»
Τα εβδομαδιαία δεδομένα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα (2'/3) έδειξαν επιβράδυνση στις καθαρές αγορές κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης