Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (EKT): Το μέλλον παραμένει αβέβαιο, θα επιμείνουμε μέχρι να περάσει η πανδημία

Lagarde (EKT): Το μέλλον παραμένει αβέβαιο, θα επιμείνουμε μέχρι να περάσει η πανδημία
«Στην ΕΚΤ ενδιαφερόμαστε βαθιά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), καθώς αποτελούν το θεμέλιο της ευρωπαϊκής οικονομίας» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde
Σχετικά Άρθρα

«Η πραγματικότητα είναι επί του παρόντος δύσκολη για πολλές εταιρείες και το μέλλον παραμένει αβέβαιο, θα επιμείνουμε μέχρι να περάσει η πανδημία έκτακτης ανάγκης» ανέφερε σε ομιλία της στην ένωση γερμανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων την 1η Μαρτίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, προτάσσοντας τη σημασία που έχουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την οικονομία της Ευρωζώνης.
«Στην ΕΚΤ ενδιαφερόμαστε βαθιά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), καθώς αποτελούν το θεμέλιο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι ΜμΕ αποτελούν το 99,8% όλων των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών στην ΕΕ, παρέχουν το 66,6% των θέσεων εργασίας και δημιουργούν το 56,4% της προστιθέμενης αξίας».

Πανδημία - Ψηφιακή μετάβαση

Σε ό,τι αφορά την πανδημική κρίση του κορωνοϊού, η Christine Lagarde ανέφερε πως έπληξε την οικονομική δραστηριότητα σφόδρα, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 6,8% στη ζώνη του ευρώ το 2020.
Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η πανδημία έχει προωθήσει την ψηφιακή μετάβαση στην Ευρώπη κατά επτά χρόνια.
Εκτιμάται ότι το 20% των ωρών εργασίας θα μετακινηθούν μόνιμα από το γραφείο στο σπίτι, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα πρότυπα ζήτησης και νέους τρόπους ζωής.
Ως εκ τούτου, πρόκληση δεν είναι μόνο η ανάκαμψη από την κρίση, αλλά και η προσαρμογή στις αλλαγές που έχουν ξεκινήσει.
«Προς το παρόν, η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά τις οικονομίες μας, και ιδίως τις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών.
Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τις ΜμΕ, επειδή απασχολούν περίπου το 75% των ατόμων που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έπρεπε να παρέμβουν» σημειώνει η Christine Lagarde, προσθέτοντας:
«Έπρεπε να αποτρέψουν μια αδικαιολόγητη απώλεια κεφαλαίων, θέσεων εργασίας και εισοδήματος που θα έβλαπταν βαθιά το οικονομικό μας δυναμικό.
Αλλά ήταν ζωτικής σημασίας οι ΜμΕ να μην αντιμετωπίσουν πιστωτική κρίση».

Τράπεζες

Κατά την τελευταία δεκαετία, το 43% της εξωτερικής χρηματοδότησης για τις ΜμΕ στη ζώνη του ευρώ προέρχεται από τραπεζικά δάνεια - διπλάσιο του μεριδίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Έτσι, όταν ξεκίνησαν τα lockdown, οι ΜμΕ σε όλη την Ευρώπη στράφηκαν στις τράπεζες για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους - και ήταν ζωτικής σημασίας να υπάρχει μια φθηνή και ελαστική προσφορά πίστωσης.
«Αρχικά, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP), το οποίο βοήθησε στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Παράλληλα, το εποπτικό σκέλος εξασφάλισε ότι δεν θα υπήρχαν εμπόδια για τις τράπεζες, οι οποίες απελευθέρωσαν 120 δισεκατομμύρια ευρώ για νέο δανεισμό.
Οι ΜΜΕ επωφελήθηκαν περισσότερο από τόσο φθηνή όσο και άφθονη πίστωση.
Από τον Μάρτιο, χορηγήθηκαν 730 δισ. ευρώ σε ΜμΕ στη ζώνη του ευρώ.
Οι τράπεζες που συμμετείχαν στα TLTROs σημείωσαν σημαντική αύξηση στην πιστωτική τους ανάπτυξη, με τα δάνεια να αυξάνονται κατά πάνω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση έως τον Σεπτέμβριο του 2020» κατέληξε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης