Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ο Conte αναλαμβάνει να σώσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων από την πολιτική παρακμή

Ιταλία: Ο Conte αναλαμβάνει να σώσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων από την πολιτική παρακμή
O τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας θα αναδειχθεί σύντομα ο νέος ηγέτης του Κινήματος

Ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, ένας τεχνοκράτης που στο παρελθόν αρνήθηκε οποιαδήποτε άμεση ένταξη σε κόμμα, την Κυριακή (28/2/2021) ανέλαβε το δύσκολο καθήκον να αναβιώσει τη δυναμική του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S), που προσπαθεί να ξεφύγει από μία παρατεταμένη πολιτική κρίση.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, η μεγαλύτερη παράταξη στο Κοινοβούλιο χάρη στο θρίαμβό του στις εκλογές του 2018 όταν κέρδισε το 32,7% των ψήφων, έχει δει τη στήριξη των πολιτών να συρρικνώνεται σταθερά και καταγράφει πρόθεση ψήφου, κοντά στο 15%, όπως παρατηρεί το Reuters.

Οργή για τη στήριξη στον Draghi

Η απόφασή του αυτό το μήνα να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, διχάζει και αποδυναμώνει το Κίνημα.
Από τον πολιτικό χώρο αποχώρησαν μέλη του, που θεώρησαν προδοσία της ιδρυτικής διακήρυξης τη στήριξη σε κυβέρνηση υπό τον Draghi.
«Ο Giuseppe Conte έχει αποδεχτεί το καθήκον… να καταρτίσει ένα πρόγραμμα, προκειμένου να βελτιώσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων», ανακοίνωσε το κόμμα μετά από μια συνάντηση της Ρώμης μεταξύ του Conte και της ηγεσίας του M5S, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή του, πρώην κωμικού Beppe Grillo.
Ανέφερε ότι ο Conte θα ηγηθεί της «συνολικής αναδιάρθρωσης» του M5S, που δημιουργήθηκε από τον Grillo το 2009 ως κίνημα διαμαρτυρίας κατά του συστήματος.

Ο νέος ηγέτης

Θεωρείται βέβαιο πως ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας θα αναδειχθεί σύντομα ο νέος ηγέτης του Κινήματος, αντικαθιστώντας τον Vito Crimi.
Εναλλακτικά, μπορεί να συμμετάσχει σε μια διοικούσα επιτροπή μαζί με μια μικρή ομάδα ανώτερων στελεχών.
Η οικολογία και η καταπολέμηση των ανισοτήτων και της διαφθοράς θα παραμείνουν βασικοί άξονες του Κινήματος, όπως έγινε σαφές ενώ θα επιδιώξει συνεργασίες με ενώσεις και κινήματα, που δεν συμμετέχουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Υψηλή δημοφιλία

Ο Conte είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Ιταλίας και βρισκόταν σχετικά κοντά στο M5S.
Η δημοφιλία του Conte είναι υψηλή και σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ipsos έφτασε και το 56%.
Βέβαια το υψηλό αυτό ποσοστό κινδυνεύει να το χάσει, αφού οικοδομήθηκε όταν ήταν πρωθυπουργός χωρίς ένταξη σε έναν κομματικό χώρο.
Εκτιμάται, πως το M5S με την καθοδήγηση Conte θα επιδιώξει μία σταθερή πολιτική συμμαχία με το κεντροαριστερό PD για να ανταγωνιστεί τη συμμαχία των δεξιών κομμάτων υπό τη Lega του Salvini, πόυ προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης