Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Μεξικανός πρόεδρος θα ζητήσει από τον Biden να μοιραστούν τις αμερικανικές δόσεις των εμβολίων

O Μεξικανός πρόεδρος θα ζητήσει από τον Biden να μοιραστούν τις αμερικανικές δόσεις των εμβολίων
Ο Biden είναι ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador αναμένεται να ζητήσει από τον Aμερικανό πρόεδρο Joe Biden να εξετάσει το μοίρασμα τμήματος της προμήθειας των εμβολίων που έχουν οι ΗΠΑ κατά του κορωνοϊού με τον φτωχότερο νότιο γείτονά τους όταν οι δύο ηγέτες θα έχουν αύριο τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωσαν αμερικανοί και μεξικανοί αξιωματούχοι.
Ο Biden είναι ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά θα διατηρήσει ως «πρώτη προτεραιότητα» την αναγκαιότητα εμβολιασμού όσο περισσότερων Αμερικανών γίνεται, είπε στο Reuters ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διατηρώντας την ανωνυμία του.
Ο Lopez Obrador είναι ένας από τους ηγέτες του αναπτυσσόμενου κόσμου που ασκεί πιέσεις στις πλουσιότερες χώρες να βελτιώσουν την πρόσβαση των φτωχότερων χωρών στα εμβόλια.

«Άδικο το σύστημα κατανομής εμβολίων»

Έχει χαρακτηρίσει το σημερινό σύστημα κατανομής των εμβολίων «απολύτως άδικο».
«Αναμένουμε ότι σίγουρα θα προκύψει αυτό το ζήτημα», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ερωτηθείς αν ο Lopez Obrador αναμένεται να αιτηθεί το μοίρασμα των εμβολίων όταν οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους τηλεδιάσκεψη μετά την ορκωμοσία του Biden στις 20 Ιανουαρίου.
Μεξικανός αξιωματούχος είπε ότι o Lopez Obrador θα ζητήσει ως δάνειο τις αμερικανικές προμήθειες του εμβολίου, το οποίο θα αποπληρωθεί όταν το Μεξικό θα λάβει αργότερα μέσα στον χρόνο τα εμβόλια με τις εταιρείες με τις οποίες έχει υπογράψει συμβόλαιο.

Το μεταναστευτικό

Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να περιλαμβάνει το ζήτημα της μετανάστευσης, το πιο ευαίσθητο διμερές ζήτημα, μαζί με την συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου και τα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης για το νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Το Μεξικό είχε τεταμένες σχέσεις με τον προκάτοχο του Biden στην προεδρία, τον Donald Trump παρότι ο αριστερός Lopez Obrador συνήψε μια αμοιβαία ευεργετική συνεργασία με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν την μετανάστευση από την φτωχή Κεντρική Αμερική.
Ο Biden ανατρέπει την «δρακόντεια», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Λευκός Οίκος, πολιτική μετανάστευσης της περιόδου Trump που έκλεισε τις διόδους για άσυλο στις ΗΠΑ, ενώ επιχειρεί και να περιορίσει τις αυξανόμενες ροές ενός νέου κύματος παράνομων αφίξεων μέχρι να αναθεωρηθεί το σύστημα για την νόμιμη μετανάστευση.

«Όχι διακυβέρνηση μέσω Twitter»

Επιδιώκοντας να γυρίσει σελίδα, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Biden είναι αποφασισμένος να αλλάξει την πολιτική «διακυβέρνησης μέσω του Twitter» που ακολουθούσε ο προκάτοχός του επιλέγοντας να επαναφέρει τις παραδοσιακές διμερείς σχέσεις.
Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι ενώ ο Biden είναι επικεντρωμένος στον εμβολιασμό των Αμερικανών, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να υπάρξει μια στρατηγική βοήθειας των γειτόνων τους καθώς τα εθνικά σύνορα δεν μπορούν να τους απομονώσουν από την πανδημία.
«Όταν θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία, η οικονομική ανάκαμψη είναι εκείνη που θα μας κάνει συν τω χρόνω να ανοίξουμε τα σύνορά μας.
Αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας αν ο Καναδάς και το Μεξικό δεν έχουν με ανάλογο τρόπο διαχειριστεί την πανδημία.

Ύψιστη προτεραιότητα η συνεργασία με το Μεξικό

Επομένως η συνεργασία με το Μεξικό είναι μια ύψιστη προτεραιότητα», είπε ο αξιωματούχος.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού του Μεξικού έχει καθυστερήσει λόγω της αργής ροής των προμηθειών παρά τις συμφωνίες με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο την αγορά δόσεων εμβολίων για τους 126 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.
Με τις προμήθειες των εμβολίων της Pfizer να έχουν μείνει πίσω, το Μεξικό πασχίζει να αναπληρώσει τα κενά χορηγώντας τις πρώτες δόσεις εμβολίων του ρωσικού Sputnik V και του εμβολίου της κινεζικής Sinovac.
Η κυβέρνηση έχει χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε 1,8 εκατομμύριο πολίτες, δηλαδή στο 1,4% του πληθυσμού.
Το Μεξικό έχει καταγράψει πάνω από 185.000 θανάτους από COVID-19 και περισσότερα από δύο εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης