Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Νέοι βιοδείκτες αίματος επιτρέπουν την πρόβλεψη των ασθενών με τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης

Κορωνοϊός: Νέοι βιοδείκτες αίματος επιτρέπουν την πρόβλεψη των ασθενών με τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης
Αναλύθηκαν και κλινικά στοιχεία από περίπου 3.000 νοσηλευόμενους ασθενείς

Nέους βιοδείκτες στις εξετάσεις αίματος, αλλά και νέες μεθόδους πρόβλεψης, που και στις δύο περιπτώσεις επιτρέπουν να ξεχωρίζουν έγκαιρα κατά την εισαγωγή των ασθενών Covid-19 στο νοσοκομείο αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρή νόσο, εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο, από εκείνους που ίσως να αναρρώσουν ταχύτερα, ανακοίνωσαν δύο αμερικανικές επιστημονικές ομάδες.
Για πέντε πρωτεΐνες (ρεζιστίνη, λιποκαλίνη-2, HGF, IL-8 και G-CSF), που σχετίζονται με τα ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκών κυττάρων του αίματος, οι οποίες είναι αυξημένες στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι αργότερα θα εμφανίσουν σοβαρή επιδείνωση, έκαναν λόγο οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale , οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Blood Advances" της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας.
Κάποιες από αυτές τις πέντε πρωτεΐνες είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με την παχυσαρκία, όχι όμως με την Covid-19 ή με άλλες ιογενείς λοιμώξεις.
«Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα αυτών των βιοδεικτών είναι πολύ πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωλήνωση ή να πεθάνουν εξαιτίας της Covid-19», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Hyung Chun.
Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα κανένας άλλος δείκτης δεν μπορεί να προβλέψει τόσο πειστικά, πριν την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων, ποιοι ασθενείς με κορωνοϊό θα βρεθούν σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι διαπιστώσεις

Οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν δείγματα αίματος από 100 ασθενείς με διαφορετικά επίπεδα νόσησης με Covid-19, τα οποία είχαν συλλεχθεί κατά την πρώτη μέρα των ασθενών εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ αναλύθηκαν και κλινικά στοιχεία από περίπου 3.000 νοσηλευόμενους ασθενείς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένοι πρωτεϊνικοί βιοδείκτες των ουδετερόφιλων ήταν αυξημένοι πριν την εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων σε όλους τους ασθενείς που τελικά κατέληξαν σε ΜΕΘ.
Ωστόσο, οι βιοδείκτες παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα στους ασθενείς που δεν νόσησαν σοβαρά, ενώ κανένας από αυτή την κατηγορία ασθενής δεν κατέληξε κατά τη νοσηλεία του.
Ο αναπληρωτής καθηγητής αιματολογίας Alfred Lee του Yale δήλωσε ότι «πρόκειται για την πρώτη ομάδα βιοδεικτών στο αίμα των ασθενών Covid-19 που μπορεί να προβλέψει την τελική εισαγωγή στη ΜΕΘ, πριν καν οι ασθενείς αυτοί αρρωστήσουν σοβαρά».
Ο ίδιος σημείωσε πως με δεδομένο ότι η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, επειδή τα ουδετερόφιλα κύτταρα προδίδουν φλεγμονή, έχει νόημα να είναι αυξημένα τόσο στην περίπτωση της παχυσαρκίας (που συνεπάγεται χρόνια χαμηλής έντασης φλεγμονή), όσο και της Covid-19 που προκαλεί υπερφλεγμονή στις περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις.
«Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ουδετερόφιλα μπορεί να συμμετέχουν στη θρόμβωση του αίματος», πρόσθεσε, που είναι ακόμη ένα πιθανό επικίνδυνο χαρακτηριστικό της Covid-19.

Νέοι μέθοδοι πρόγνωσης

Δύο νέες μεθόδους υπολογισμού, που προβλέπουν ποιοι εισαγόμενοι ασθενείς με Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν ΜΕΘ και διασωλήνωση ή να πεθάνουν, ανέπτυξαν οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη στη δεύτερη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «EClinicalMedicine» του «The Lancet».
Τα νέα μοντέλα πρόγνωσης VICE (Ventilation in Covid Estimate) και DICE (Death in Covid Estimate) συνδυάζουν στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό, βιοδείκτες και αποτελέσματα εξετάσεων κατά τη στιγμή της εισαγωγής στο νοσοκομείο.
Η ανάπτυξη τους βασίστηκε στη μελέτη 1.042 ατόμων με κορωνοϊό σε πέντε νοσοκομεία.
Οι γιατροί κατηγοριοποιούν τους ασθενείς ανάλογα με την αναμενόμενη σοβαρότητα κάθε περίπτωσης, με βάση τους παράγοντες που δημιουργούν ένα «προφίλ» για κάθε ασθενή μόλις μπαίνει στο νοσοκομείο, όπως το ιστορικό διαβήτη ή στεφανιαίας νόσου, το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, οι βιοδείκτες φλεγμονής (π.χ. C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) και άλλοι (π.χ. αριθμός αιμοπεταλίων), η ηλικία, το φύλο, το βάρος κ.ά.
Έτσι, μεταξύ άλλων, υπάρχει από πριν μια καλύτερη εκτίμηση για τις ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ.
Το μοντέλο δίνει πιθανότητα επιβίωσης μόνο 15% σε διασωληνωμένους ασθενείς άνω των 84 ετών, δείχνει ότι το 59% των ασθενών ηλικίας 25 έως 34 ετών χρειάζονται πάνω από 14 μέρες διασωλήνωσης, ενώ στα ευρήματα είναι και η μικρότερη πιθανότητα θανάτου για τους νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 που έπαιρναν στατίνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης