Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Η τιμή της ενέργειας είναι ένα πολιτικά εκρηκτικό θέμα

Le Monde: Η τιμή της ενέργειας είναι ένα πολιτικά εκρηκτικό θέμα

Le Monde: Mια ενέργεια πολύ ακριβή

To Τέξας, η πιο πλούσια πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ακόμη και αιολική ενέργεια, αποδείχθηκε ανίκανο να ηλεκτροδοτήσει και να ζεστάνει τέσσερα εκατομμύρια κατοίκων του, που έζησαν μια εφιαλτική εβδομάδα εξαιτίας μιας απρόβλεπτης χιονοθύελλα που ήρθε από τον Βόρειο Πόλο.

Ήδη έχουν παραιτηθεί πέντε μέλη του ΔΣ της εταιρείας ηλεκτρισμού Ercot αναφέρει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Όπως τονίζει η Le Monde στη Βραζιλία, ο πρόεδρος Bolsonaro ανακοίνωσε την αποπομπή του προέδρου της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras και την αντικατάστασή του από έναν ηλικιωμένο στρατηγό που δεν έχει εμπειρία στο πεδίο αυτό.
Στόχος του προέδρου είναι να σταματήσει την αύξηση της τιμής των καυσίμων, που έφτασε το 15% για το ντίζελ και το 10% για τη βενζίνη.
Καταστροφή στο Τέξας, σκάνδαλο στη Βραζιλία: δύο όψεις του ίδιου προβλήματος, της τιμής της ενέργειας.
Οι πολιτικοί του Τέξας αρνήθηκαν επανειλημμένα να εγκρίνουν έργα για την προστασία του ηλεκτρικού δικτύου από το κρύο, φοβούμενοι την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου.
Από εθνικιστική υπερηφάνεια, επίσης, η πιο ανεξάρτητη αμερικανική πολιτεία αρνείται να συνδέσει το δίκτυο της με το εθνικό δίκτυο.
Όσο για τον Bolsonaro , που εξελέγη ύστερα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε το κύρος της Petrobras, δεν δυσκολεύεται να καταλάβει τα επιχειρήματα των φίλων του των φορτηγατζήδων.
Το 2018, έκαναν δεκαήμερη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής των καυσίμων, οδηγώντας τη χώρα σε παράλυση.
Πέτυχαν τότε την αποπομπή του προέδρου της εταιρείας.
Έναν χρόνο αργότερα κέρδισε τις εκλογές ο υποψήφιος της ακροδεξιάς.
Η τιμή της ενέργειας είναι ένα πολιτικά εκρηκτικό θέμα.
Το έζησε και η Γαλλία το 2018 με την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων.
Η ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, όμως, μας οδηγεί μοιραία στην εποχή της λιγοστής και ακριβής ενέργειας.
Κι αυτό, επειδή πρέπει να απαγορεύσουμε τον άνθρακα και το φτηνό πετρέλαιο, να επενδύσουμε σε σύνθετα ηλεκτρικά δίκτυα που επιτρέπουν τη διαχείριση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και να εξοικειωθούμε με ακραία κλιματικά φαινόμενα.
Το να μετατραπούν τα φορτηγά της Βραζιλίας σε ηλεκτρικά δεν αρκεί.
Πρέπει να πειστούν οι πολίτες τόσο της Βραζιλίας όσο και του βιομηχανικού κόσμου ότι δεν υπάρχει πλέον φτηνή ενέργεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης