Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Οι χώρες της G20 να μην αποσύρουν πρόωρα και απότομα τα μέτρα στήριξης των οικονομιών

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Οι χώρες της G20 να μην αποσύρουν πρόωρα και απότομα τα μέτρα στήριξης των οικονομιών

Ο ρυθμός ανάκαμψης των οικονομιών έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz πριν από τη σύνοδο της ομάδας των G20

Σχετικά Άρθρα

Οι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα ενίσχυσης και υποστήριξής που έχουν υιοθετήσει για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες στην οικονομία από την πανδημία, καθώς ο ρυθμός ανάκαμψης των οικονομιών δεν είναι αυτός που προβλεπόταν αρχικώς, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Μέτρα τόνωσης

«Δεν πρέπει να μειώσουμε τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών πολύ νωρίς και με μεγάλη ταχύτητα», δήλωσε ο Scholz πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των 20 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, προσθέτοντας ότι θα υποστηρίξει τη συνέχιση στο προβλεπτό μέλλον την υιοθέτηση πακέτων μέττων τόνωσης των οικονομιών.

Ο ρόλος Biden

Οι ελπίδες για εποικοδομητικές διαβουλεύσεις για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στη συνάντηση είναι υψηλές μεταξύ των χωρών της G20, επειδή είναι η πρώτη από τότε που ο Joe Biden, ο οποίος δεσμεύθηκε ανεβάσει το επίπεδο της συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς, έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ.
Την ώρα που το ΔΝΤ προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από την κρίση στα τέλη του τρέχοντος έτους, για την Ευρώπη θεωρεί ότι θα φτάσει στο ίδιο σημείο έως το μέσον του 2022..

Ανάκαμψη τύπου U

Η ανάκαμψη είναι επίσης εύθραυστη και σε άλλα μέρη του κόσμου - η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα είχε τη χαμηλότερη άνοδο σε διάστημα 5 μηνών τον Ιανουάριο, λόγω ενός νέου κύματος εγχώριων κρουσμάτων και στην Ιαπωνία η ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου επιβραδύνθηκε σε επίπεδο τριμήνου καθώς η ανακαμψη απειλείται από νέα lockdowns.
«Η αρχική ελπίδα για ανάκαμψη σε σχήμα V μοιάζει πλέον όλο και περισσότερο σαν μια μακροχρόνια ανάκαμψη σχήματος U.

Οι ανισότητες

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μέτρα σταθεροποίησης σε όλες σχεδόν τις χώρες της G20 πρέπει να διατηρηθούν για να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία», δήλωσε αξιωματούχος της G20.
Όμως, ενώ οι πλουσιότερες οικονομίες έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την ανάκαμψη μέσω του δανεισμού από την αγορά, οι φτωχότερες θα επωφεληθούν από το να μπορούν να αξιοποιήσουν πιστωτικά όρια από το ΔΝΤ - τον παγκόσμιο δανειστή ύστατης ανάγκης.
Για να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη πυρός, το Ταμείο πρότεινε πέρυσι να αυξήσει το κεφαλαιακό του απόθεμα του κατά 500 δισεκατομμύρια μέσω των Ειδικων Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης