Διεθνή

Στο στόχαστρο της CIA η Κίνα - Τα σχέδια του William Burns

Στο στόχαστρο της CIA η Κίνα - Τα σχέδια του William Burns
Ο προτεινόμενος ως επικεφαλής της CIA, William Burns, θα επικεντρώσει στην αντιμετώπιση της Κίνας

Ο William Burns, τον οποίο ο πρόεδρος Biden πρότεινε ως διευθυντή της CIA, δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας πως βλέπει τον ανταγωνισμό με την Κίνα -και την αντιμετώπιση της «ανταγωνιστικής, αρπακτικής» ηγεσίας της- ως κλειδί για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ο 64χρονος William Burns, πρώην διπλωμάτης καριέρας επί Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων, αναμένεται να κερδίσει με ευκολία την επιβεβαίωση του διορισμού του ως επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η Γερουσία είναι πιθανό να ψηφίσει για την επικύρωση του διορισμού του στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ώστε τα μέλη της επιτροπής να έχουν περισσότερο χρόνο για αποστολή ερωτήσεων, δήλωσε αξιωματούχος του Κογκρέσου.
Καταθέτοντας στην επιτροπή, ο William Burns έδωσε ένα περίγραμμα των τεσσάρων πρώτων προτεραιοτήτων του –«άνθρωποι, συνεργασίες, Κίνα και τεχνολογία»-, εφόσον επιβεβαιωθεί ο διορισμός του.

Τρομερό, αυταρχικός αντίπαλος η Κίνα

Αποκάλεσε την Κίνα έναν «τρομερό, αυταρχικό αντίπαλο» που ενισχύει την ικανότητά της να κλέβει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, να καταπιέζει τον λαό της, να διευρύνει το πεδίο της και να οικοδομεί επιρροή στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ziao Lijan, απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του William Burns, είπε πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα «εγκαταλείψουν τη νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος... και θα υιοθετήσουν μια θετική και εποικοδομητική πολιτική απέναντι στην Κίνα».
Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ επέφερε "ανυπολόγιστη ζημιά" στις σινοαμερικανικές σχέσεις, δήλωσε ο Ziao στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.
Στη διάρκεια των ερωτήσεων, ο Burns είπε πως αν ήταν πρόεδρος κάποιου κολεγίου ή πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, θα εισηγείτο να κλείσουν τα Ινστιτούτα Κομφούκιος πολιτιστικά κέντρα πανεπιστημιουπόλεων που χρηματοδοτούνται από το Πεκίνο και σύμφωνα με πολλά μέλη του Κογκρέσου είναι εργαλεία προπαγάνδας.
Τον William Burns παρουσίασαν στην ακρόαση δύο βαριά ονόματα στη διακομματική εξωτερική πολιτική, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών J. Baker και ο πρώην διευθυντής της CIA και υπουργός Άμυνας L. Panetta.
Εφόσον εγκριθεί ο διορισμός του, θα είναι η πρώτος διπλωμάτης καριέρας που θα ηγηθεί της υπηρεσίας.
Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα έπλεξαν το εγκώμιο του William Burns στη διάρκεια μιας ασυνήθιστα φιλικής δίωρης ακρόασης.
Ο Ρεπουμπλικάνος R. Bear, πρώην πρόεδρος της επιτροπής, είπε πως προσβλέπει στην επικύρωση του διορισμού του William Burns.

Ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της κυβέρνησης Biden

Ο Δημοκρατικός Ron Wyaden αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του William Burns στον τομέα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και είπε ότι θα τον υποστηρίξει.
Ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της κυβέρνησης Biden όπως και για μέλη του Κογκρέσου που θέλουν μια σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο.
Η A. Hance, διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) του Biden, κάλεσε επίσης για μια "επιθετική στάση" απέναντι στην απειλή από την Κίνα κατά την ακρόασή της τον περασμένο μήνα.
Η ρωσική επιθετικότητα είναι επίσης μια σταθερή ανησυχία, ιδιαίτερα η ανάμιξή της σε εκλογές στις ΗΠΑ και το χακάρισμα πρόσφατα της SolarWinds που επέτρεψε τη διείσδυση σε κυβερνητικές υπηρεσίες αξιωματούχοι των ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη για το συμβάν σε Ρώσους χάκερ.
Ο William Burns είπε πως η κυβέρνηση Biden θα κάνει σύντομα μια αξιολόγηση θεμάτων που συνδέονται με τη Ρωσία, περιλαμβανομένου και του χακαρίσματος της SolarWinds.

Γνωστές απειλές από Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Ιράν

Ο William Burns είπε ότι γνωστές απειλές εξακολουθούν να υφίστανται, μεταξύ των οποίων από τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Είπε επίσης πως η κλιματική αλλαγή, θέματα παγκόσμιας υγείας και απειλές στον κυβερνοχώρο είναι μεγάλοι κίνδυνοι, και μια “ανταγωνιστική, αρπακτική κινεζική ηγεσία αποτελεί το μεγαλύτερό μας γεωπολιτικό τεστ”.
Ο William Burns συνέδραμε στις μυστικές συνομιλίες με το Ιράν το 2013 που άνοιξαν τον δρόμο για τη διεθνή πυρηνική συμφωνία, στην οποία αντιτέθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Είπε στην ακρόαση πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Η κυβέρνηση Biden πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να συνομιλήσει με τους Ιρανούς και τα άλλα μέρη της συμφωνίας του 2015 προκειμένου να εξετάσουν αν υπάρχει δρόμος για επιστροφή στη συμφωνία από την οποία είχε αποχωρήσει ο προηγούμενος πρόεδρος Trump το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης