Τελευταία Νέα
Διεθνή

H EE δημιουργεί έως το 2025 δίκτυο πληρωμών και σπάει το δυοπώλιο Visa και Mastercard

H EE δημιουργεί έως το 2025 δίκτυο πληρωμών και σπάει το δυοπώλιο Visa και Mastercard
Τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου πληρωμών έως το 2025 σχεδιάζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου πληρωμών, ευθέως ανταγωνιστικού των Mastercard και Visa, έως το 2025 σχεδιάζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πληρωμών (EPI).
Πιο συγκεκριμένα, η EPI συστήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με μέτοχους 22 τράπεζες έχοντας έναν σκοπό:
Να υπάρξει ένα νέο δίκτυο πληρωμών μέσω κάρτας ή ψηφιακού αντιστοίχου, με τις τράπεζες να δεσμεύονται ότι θα το χρησιμοποιήσουν για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεδίωκαν εδώ και πολύ καιρό τη δημιουργία ενός συστήματος πληρωμών που θα μπορούσαν να ρυθμίζουν ώστε θέσουν τα θεμέλια για την αυτονομία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης.
«Μπορούμε στο μέλλον να προσφέρουμε επιλογές στους καταναλωτές αλλά και στους εμπόρους», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της EPI, Martina Weimert, σε διαδικτυακή εκδήλωση.
EPI-credit-card.png
Οι Ευρωπαίοι προτιμούν τα μετρητά, αλλά…

Παραδοσιακά οι Ευρωπαίοι προτιμούν τα μετρητά, ωστόσο οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, τροφοδοτούμενες από τα lockdown που έχουν επιβληθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας.
«Το νέο ευρωπαϊκό δίκτυο πληρωμών θα δώσει σε εμάς και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία περισσότερη κυριαρχία, περισσότερη ανεξαρτησία…
Θα γίνουμε κυρίαρχοι του πεπρωμένου μας εδώ», δήλωσε η Weimert.
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του δικτύου, θα δοθεί προτεραιότητα στους Ευρωπαίους παίκτες, πρόσθεσε.
Η Deutsche Bank, η UniCredit, η BNP Paribas, η ING, η Societe Generale και η Sabadell είναι μεταξύ των 22 τραπεζών από επτά χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, που υποστηρίζουν το εγχείρημα, με άλλες επτά εθνικές αγορές να συζητούν για την ένταξή τους.
«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή θέση στην αγορά σε ευρωπαϊκή κλίμακα λόγω του μεγέθους της ευρωπαϊκής αγοράς, από τη στιγμή που το 50% όλων των συναλλαγών σε ευρώ γίνονται με μετρητά», δήλωσε η Weimert.
«Δεν λέω ότι θέλουμε να εξαφανίσουμε τα μετρητά, αλλά τουλάχιστον να τα μειώσουμε» καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης