Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο ομόλογα και αποτελέσματα - Αλλαγή κλίματος στη Wall Street, ελπίδες για ταχεία οικονομική ανάκαμψη

Στο επίκεντρο ομόλογα και αποτελέσματα - Αλλαγή κλίματος στη Wall Street, ελπίδες για ταχεία οικονομική ανάκαμψη

Wall Street: Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο, ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων

Σχετικά Άρθρα
Με θετικά πρόσημα, παρά τις αρχικές απώλειες, έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street σήμερα 24/2, με τους επενδυτές να προστρέχουν σε μετοχές ευαίσθητες σε μια προοπτική ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, για την οποία οι ελπίδες αυξάνονται, και να αγνοούν - έστω πρόσκαιρα - τον κίνδυνο του πληθωρισμού και το ράλι των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. O πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και επανέλαβε τη δέσμευση της Fed για υποστηρικτική πολιτική, ωστόσο δεν αναφέρθηκε στους πιθανούς κινδύνους από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

«Νομίζω ότι ο Powell έκανε ό, τι μπορούσε για να μειώσει τις προσδοκίες tapering, χωρίς να ανακοινώσει νέα βήματα από τη Fed.
Ο πρόεδρος της Fed απέρριψε ταυτόχρονα τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, αλλά και για την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στη Wall Street τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άνοδος των αποδόσεων με οδηγό την βελτίωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και την ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών, πυροδότησε το τελευταίο sell-off στην Wall, με τον κλάδο της τεχνολογίας –που είχε προηγουμένως οδηγήσει το ράλι– να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων.
Η απόδοση στο 10ετές σημειώνει πάντως σήμερα νέο υψηλό έτους, σκαρφαλώνοντας πάνω και από το 1,4%.

Powell (Fed): Μακρύς ο δρόμος ως την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ

Μακρύς θα είναι ο δρόμος ως την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Jerome Powell, μιλώντας στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω σώματος του Κογκρέσου της χώρας.
«Έχουμε 10 εκατομμύρια λιγότερους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας εντός μισθολογίου», ανέφερε σήμερα 24/2, δεύτερη ημέρα παρουσίας του στο Κογκρέσο (χθες είχε καταθέσει στην αντίστοιχη επιτροπή της Γερουσίας).
«Ο δρόμος προς μια πλήρη αποκατάσταση της απασχόλησης θα είναι μακρύς», τόνισε.
Τα σχόλια Powell έρχονται σε μία στιγμή κατά την οποία η οικονομία των ΗΠΑ μοιάζει να μπαίνει σε κύκλο ανάκαμψης και η αισιοδοξία αυξάνεται, στη βάση και της ευρύτερης διανομής των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Οι αγορές αναμένουν επίσης την έγκριση του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης το οποίο έχει προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden από το Κογκρέσο.
Ο κ. Powell ερωτήθη επίσης από τους Αμερικανούς ομοσπονδιακούς βουλευτές και για τη θέση της κεντρικής τράπεζας για τα ψηφιακά νομίσματα.
«Θα είναι μια σημαντική χρονιά», ανέφερε σχετικά με την έρευνα της Fed επί του ζητήματος.
«Θα επικοινωνήσουμε με το κοινό για το ζήτημα αρκετά ενεργητικά - και μέσω ανοικτών εκδηλώσεων για την οργάνωση των οποίων εργαζόμαστε».
Η Fed, κατέληξε ο κ. Powell, θα απευθυνθεί και στο Κογκρέσο εντός του 2021 για το ζήτημα των ψηφιακών νομισμάτων.

Φόβοι για νέα έξαρση covid λόγω μεταλλάξεων στις ΗΠΑ – FDΑ: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω covid μειώθηκε κατά 20% την τελευταία εβδομάδα, υπάρχει έντονη ανησυχία παγκοσμίως για την εξέλιξη της πανδημίας μια και οι μεταλλάξεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και κάθε στρατηγική για την αποτροπή ενός νέου κύματος μολύνσεων που θα μπορούσε να παραλύσει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια οικονομία.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν το τραγικό ορόσημο των 500.000 θανάτων, υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας ακόμα μεγάλης έξαρση κρουσμάτων την άνοιξη κυρίως λόγω των μεταλλάξεων, τη στιγμή που κάνουν την εμφάνιση τους νέες παραλλαγές του ιού, οι οποίες θεωρούνται πως μπορούν να είναι πιο μεταδοτικές και ενδεχομένως και πιο θανατηφόρες.
Και ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το μόνο «όπλο» απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη είναι οι εμβολιασμοί και η τήρηση των μέτρων – χρήση μάσκας, αποστάσεις, κοκ -, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα, καθώς πληροφορίες θέλουν την AstraZeneca να ενημερώνει την ΕΕ ότι δεν θα καταφέρει να της παραδώσει τα εμβόλια που είχε δεσμευτεί, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει πως η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να φτάσει στο στόχο της να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Άνοδο κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ να στηρίζουν τις αγορές.
Στο ταμπλό, η μετοχή της AstraZeneca σημειώνει πτώση 1,3%, αφού η εταιρία ανακοίνωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σχεδιάζει να παραδώσει λιγότερα από τα μισά εμβόλια κατά της COVID-19 απ’ όσα έχει δεσμευθεί το δεύτερο τρίμηνο, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.
Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, ενώ πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος.
Πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 11 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021.
«Είναι ένα σημαντικό ποσό ενισχύσεων, για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε –κατά τις δύσκολες εβδομάδες που έχουμε ακόμα μπροστά μας ώσπου να ξεπεράσουμε μια και καλή την πανδημία- τους κλάδους που αναπτύσσονταν και ήταν ανταγωνιστικοί πριν από την πανδημία, αλλά που λογικά τώρα αντιμετωπίζουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Sanchez μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο.
Στα επιχειρηματικά νέα, πτώση 70% στα καθαρά κέρδη για το 2020 ανακοίνωσε η Puma.
Παράλληλα, αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Telecom Italia στο δ΄ τρίμηνο παρά τη μείωση των εσόδων, εν μέρει χάρη στο νέο φορολογικό καθεστώς, και η εταιρεία επιβεβαίωσε το μέρισμα της για το έτος και τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις.
Εν τω μεταξύ, η Lloyds Banking Group ανακοίνωσε μειωμένα σχεδόν κατά το ήμισυ προ φόρων κέρδη για το δ΄ τρίμηνο του 2020, ενώ αρχίζει εκ νέου τη διανομή μερίσματος.
Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 792 εκατ. στερλίνων (1,12 δισ. δολάρια), σε σχέση με τα 1,45 δισ. στερλίνες για το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.
Ακόμη, η Iberdrola SA ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν το 2020 παρά την πανδημία του κορονοϊού, με την ισπανική εταιρεία κοινής ωφελείας να προχωρά ταυτόχρονα σε αύξηση του μερίσματος για το έτος.

Ύφεση 1,5% για τη γερμανική οικονομία το Q1 βλέπει το ινστιτούτο DIW

Η οικονομία της Γερμανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περίπου 1,5% στις αρχές του έτους, ανέφερε την Τετάρτη το ερευνητικό ινστιτούτο DIW, καθώς τα μέτρα lockdown για τον περιορισμό των μολύνσεων από τον κορωνοϊό οεπηρεάζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το DIW δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι λιγότερο σοβαρός από ό,τι την περασμένη άνοιξη, όταν τα εργοστάσια κατέβασαν ρολά.
«Πάνω απ΄όλα, η βιομηχανία έχει περάσει το χειμώνα μέχρι στιγμής με δυναμικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του DIW, Claus Michelsen.
Οι ισχυρές εξαγωγές και η σταθερή κατασκευαστική δραστηριότητα βοήθησαν τη γερμανική οικονομία να αναπτυχθεί κατά το καλύτερο από το αναμενόμενο 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αλλά τα αυστηρότερα μέτρα lockdown στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ασκούν πιέσεις στις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Γερμανία: Στο +0,3% το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2020, στο -4,9% για το σύνολο του έτους

Καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας στο δ΄τρίμηνο του 2020 και στο σύνολο του έτους, με όχημα τις ισχυρές εξαγωγές και την κατασκευαστική δραστηριότητα.
Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% στο δ΄τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.
Σε προσαρμοσμένη βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,3%, χαμηλότερη έναντι πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών, κυρίως λόγω των ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση Merkel.

Ασία: «Στο κόκκινο» οι αγορές, παρά τις δηλώσεις Powell - Στο -2% η Σαγκάη

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές της Ασίας, με την ανησυχία για την άνοδο του πληθωρισμού και των αποδόσεων στα ομόλογα να κυριαρχεί, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1,6% στις 29.671 μονάδες, μετά την αργία της Τρίτης.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -1,82%, στις 1.903 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -3% στις 29.724 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -2% στις 3.564 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,58% στις 50.043 μονάδες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, κυρίως σε Νότια Κορέα και Ταϊβάν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης