Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed ΗΠΑ): Η οικονομία βρίσκεται μακριά από τους στόχους σε απασχόληση και πληθωρισμό

Powell (Fed ΗΠΑ): Η οικονομία βρίσκεται μακριά από τους στόχους σε απασχόληση και πληθωρισμό

Ο επικεφαλής της Fed διαβεβαίωσε ότι η τραπεζα θα συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό τις αγορές ομολόγων και θα διατηρήσει επί μακρόν τη χαλαρή νομισματική πολιτική

Σχετικά Άρθρα

Yπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού, σημείωσε ο διοικητής της αμερικανικής Federal Reserve, Jerome Powell στην ακρόασή του στο Κογκρέσο, με τον κεντρικό τραπεζίτη να διαβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι η Fed αναμένεται να διατηρήσει τη χαλαρή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για αρκετό διάστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021.

Προοπτική

«Αν και δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προοπτικές βελτιώνονται για αργότερα αυτό το έτος», ανέφερε ο Powell στο πλαίσιο της ακρόασής του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Προοπτικές

Για να αντιμετωπίσει την κρίση του της πανδημίας, η Fed έχει οδηγήσει το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν, ενώ πραγματοποιεί αγορές ομολόγων με ρυθμό 120 δισ. δολ. το μήνα και άλλων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διατηρήσει ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες για την οικονομία.

Πληθωρισμός

Η Fed έχει αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων – ή ποσοτική χαλάρωση – μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός έχει πλησιάσει τον στόχο για ρυθμό κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Σημαντική μερίδα των αναλυτών αναμένει η Fed να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρι τις αρχές του 2022.

Άνιση ανάκαμψη

«Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει άνιση και απέχει ακόμα πολύ από το να ολοκληρωθεί», προειδοποίησε
Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες στην πορεία που πρέπει να διανύσουμε»,

Πανδημία

Ο διοικητής της Fed σημείωσε παράλληλα ότι η πορεία της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
Αυτή τη στιγμή, το κύμα των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων τους τελευταίους μήνες «επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε ο πρόεδρος της Fed.

Εμβολιασμοί

«Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών υποχωρεί και οι εμβολιασμοί προσφέρουν ελπίδα για επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες αργότερα φέτος», ανέφερε ο Powell.
Οι εμβολιασμοί αναμένεται να επιταχύνουν την επιστροφή στην κανονικότητα, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης