Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 1,38% εκτινάχθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, εν μέσω φόβων για τον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Στο 1,38% εκτινάχθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, εν μέσω φόβων για τον πληθωρισμό

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται αυτή την εβδομάδα οι ακροάσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Σχετικά Άρθρα

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχουν ήδη σκαρφαλώσει στο 1,38%, σπάζοντας το φράγμα του 1,30% και βρέθηκαν σε υψηλά ιστορικά έτους καταγράφοντας άνοδο 43 μονάδων βάσης τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι αποδόσεις των αμερικάνικών ομολόγων υφίστανται ανοδική ώθηση από την προοπτική ισχυρότερης ανάκαμψης της οικονομίας και αύξησης του δανεισμού του δημοσίου καθώς το πακέτο μέτρων τόνωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Joe Biden αναμένεται να λάβει το δρόμο της έγκρισης.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, θα έχει την εξαμηνιαία ακρόασή του του ενώπιον του Κογκρέσου αυτήν την εβδομάδα και είναι πιθανό να επαναλάβει τη δέσμευσή του να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική στα τρέχοντα επίπεδα χαλάρωσης για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται προκειμένου να ανέλθει η πληθωρισμός σε υψηλότερα επίπεδα..

Επιτόκια - πληθωρισμός

«Η ερχόμενη εβδομάδα είναι σχετικά κρίσιμη καθώς αναμένονται σημαντικά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία, αλλά μετά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, οι ακροάσεις του προέδρου της Fed Powell και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου (Τρίτη και Τετάρτη 23 και 24 Φεβρουαρίου) θα προσελκύσουν μεγάλο ενδιαφέρον», δήλωσε η Elisabet Kopelman, οικονομολόγος στο αμερικανικό ινστιτούτο SEB.
«Το γεγονός ότι η πιο πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων οφείλεται σε πραγματικά υψηλότερα επιτόκια και όχι αποκλειστικά στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνει την πιθανότητα ενός μηνύματος για διατήρηση της τρέχουσας χαλαρής νομισματικής πολιτικής».
Οι αναλυτές της BofA σημείωσαν ότι οι αποδόσεις για τα 30ετή ομόλογα του αμερικάνικού δημοσίου είχαν επιστρέψει στο -9,4% το τρέχον έτος, το χειρότερο ξεκίνημα από το 2013.
US_bond.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης