Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία για πληθωρισμό, νευρικότητα στις αγορές - Πτώση σε Wall Street και Ευρώπη

Ανησυχία για πληθωρισμό, νευρικότητα στις αγορές - Πτώση σε Wall Street και Ευρώπη
Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων
(Συνεχές Upd) Υποχώρησαν σήμερα 22/2 οι δείκτες της Wall Street στο κλίμα προβληματισμού που έχει διαμορφώσει από την προηγούμενη εβδομάδα η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα.

Τις τελευταίες εβδομάδες ενισχύεται η αισιοδοξία ότι οι εμβολιασμοί και το προτεινόμενο πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. του προέδρου Biden θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη φέτος.
Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για τον κίνδυνο υψηλότεροι πληθωρισμού λόγω της τεράστιας δημοσιονομικής τόνωσης το 2021, τροφοδοτώντας ένα ισχυρό ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων.
Αρκετοί επενδυτές ανησυχούν για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει τις εταιρείες υψηλής ανάπτυξης που βασίζονται στον εύκολο δανεισμό και να μειωθεί η σχετική ελκυστικότητα των μετοχών.
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των αγορών ότι πλησιάζει μια οικονομική ανάκαμψη μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά 14 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα στο 1,34%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.
Μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, η απόδοση του εν λόγω ομολόγου έχει σημειώσει άνοδο κατά 25 μονάδες.
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν με προσοχή τις ομιλίες των αξιωματούχων της Fed τις επόμενες εβδομάδες καθώς θα αναζητούν στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας εάν διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός κινείται έντονα ανοδικά.
Όλα τα βλέμματα θα στραφούν αύριο 23/2 στην ομιλία του προέδρου της Fed, J. Powell στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης τους για την οικονομία στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Οι δηλώσεις του για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό ενδεχο μένως να διαμορφώσουν την κατεύθυνση της αγοράς τις επόμενες ημέρες.

Στους 500.000 νεκρούς λόγω covid οι ΗΠΑ - Διατηρούνται τα lockdown στην Ευρώπη

Μια ανάσα από το ασύλληπτο ρεκόρ των 500.000 θανάτων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ, τη στιγμή που στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται σήμερα Δευτέρα 22/2 να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη της εξόδου της Αγγλίας από το lockdown.
Στη Μεγάλη Βρετανία ο Johnson αναμένεται να ανακοινώσει πως η Αγγλία από τις 8 Μαρτίου θα επιστρέψει και πάλι στην κανονικότητα, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα σχολεία ενώ θα επιτραπούν οι αθλητικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, τη στιγμή που εκτιμάται ότι έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 17 εκατομμύρια Βρετανοί.
Η εξασφάλιση των εμβολίων και η ταχύτητα της χορήγησης τους στον πληθυσμό είναι πλέον το μεγαλύτερο «στοίχημα» για όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως.
Από σήμερα 22/2 αρχίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί και στην Αυστραλία με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, τη στιγμή που υπολογίζεται πως έχουν γίνει περίπου 205 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως το 45% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί αφορούν χώρες που ανήκουν στα κράτη του G-7, των οποίων τα μέλη αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, με την Παγκόσμια Τράπεζα να αναφέρει πως το 92% των εμβολίων έχει δοθεί σε χώρες που θεωρούνται κράτη με υψηλό εισόδημα.
Πάντως, οι επιστήμονες αν και υποστηρίζουν πως χάρη στους εμβολιασμούς έρχονται καλύτερες ημέρες με λιγότερα μέτρα και περιορισμού, εκτιμούν πως η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί ακόμα.
Αν και τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα στην Ευρώπη, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε αρκετά κράτη.
Στην Πορτογαλία, το lockdown παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown. Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο.

Chicago Fed: Άνοδο σημείωσε ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο

Η αμερικανική οικονομία ανέβασε ρυθμούς τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως εξαιτίας των ισχυρών στοιχείων για την κατανάλωση και την αγορά κατοικιών, σύμφωνα με την Federal Reserve Bank Chicago.
Ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας στη Fed, σημείωσε άνοδο στις 0,66 μονάδες τον Ιανουάριο από την αναθεωρημένη μέτρηση των 0,41 μονάδων τον Δεκέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 0,15 μονάδες.
Ο δείκτης της κεντρικής τράπεζας του Σικάγο αποτελείται από 85 οικονομικούς υποδείκτες από όλες σχεδόν τις κατηγορίες δραστηριοτήτων.
Οι 53 από τους 85 μεμονωμένους δείκτες έκαναν θετική συνεισφορά τον Ιανουάριο, ενώ 32 αρνητική συνεισφορά.
Βελτίωση παρουσίασαν οι 49 δείκτες ενώ 36 επιδείνωση.

Goodyear: Εξαγοράζει την Cooper Tire έναντι 2,8 δισ. δολαρίων

Η Goodyear Tire & Rubber ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνιστική Cooper Tire & Rubber, έναντι 2,8 δισ. Δολαρίων.
Η Goodyear ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 41,75 δολάρια σε μετρητά και θα εκδώσει 0,907 μετοχές για κάθε μετοχή της Cooper.
Η Goodyear τόνισε πως οι μέτοχοι της θα κατέχουν περίπου το 84% της συγχωνευμένης εταιρείας μετά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που αναμένεται στο β΄ μισό του έτους, ενώ οι μέτοχοι της Cooper θα ελέγχουν το 16%.

Απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω διεθνούς κλίματος επιφυλακτικότητας

Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω κλίματος επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni.
«Τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασίσουμε εάν και πώς θα επεκτείνουμε το πάγωμα του Συμφώνου», δήλωσε ο Gentiloni στην εφημερίδα La Stampa σε συνέντευξη.
Το δημόσιο χρέος της Eυρωζώνης αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια του 2020 καθώς οι κυβερνήσεις δανείζονται για να βοηθήσουν τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν από περιορισμούς και τα lockdown που επιβάλλονται για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η ΕΕ πέρυσι προχώρησε σε αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Στο τραπέζι επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα αντληθούν μέσω του δημόσιου δανεισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στην οικονομία της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, εξετάζει η κυβέρνηση της καγκελαρίου Merkel, στο πλαίσιο μιας προεκλογικής χρονιάς καθώς το 2021 παράλληλα με τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, θα διεξαχθούν έξι εκλογικές αναμετρήσεις σε ισάριθμα κρατίδια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021.

Γερμανία: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος - Ο Ifo στις 92,4 μονάδες

Πολύ μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος απ' ό,τι αναμενόταν καταγράφηκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, χάρη στην ενίσχυση του βιομηχανικού της τομέα παρά τα lockdown.
Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στις 92,4 μονάδες από 90,3 τον Ιανουάριο, ενώ αναλυτές που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία τιμή 90,5 μονάδων.
«Η γερμανική οικονομία είναι εύρωστη παρά τα lockdown, κυρίως λόγω της ισχυρής βιομηχανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ.
Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τον περασμένο μήνα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2021 και συγκεκριμένα στο 3% από το 4,4% που εκτιμούσε το περασμένο φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να μη φθάσει τα προ κορονοϊού επίπεδά της πριν από τα μέσα του 2022.
Αισιοδοξία επιτρέπουν και άλλες έρευνες οικονομικού κλίματος στη Γερμανία. Το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία αυξήθηκε πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τον Φεβρουάριο, εν μέσω προσδοκιών ότι η κατανάλωση θα απογειωθεί τους επόμενους μήνες.

HSBC: Ανακοινώνει έξοδο από τη λιανική τραπεζική στις ΗΠΑ

Η HSBC αναμένεται να αποσυρθεί από τη λιανική τραπεζική στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης επιδιώκει να ξεφορτωθεί μια δραστηριότητα που από καιρό υποαποδίδει.
Η έξοδος από την αμερικανική καταναλωτική δραστηριότητα θα αποτελέσει μέρος της επικαιροποίησης της στρατηγικής της τράπεζας που αναμένεται αύριο, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn θέλει να μειώσει τα κόστη, να ενισχύσει τα έσοδα από αμοιβές και να συνεχίσει τη στροφή της τράπεζας προς την Ασία.
Η πώληση ή το κλείσιμο των περίπου 150 υπόλοιπων υποκαταστημάτων
που έχει στις ΗΠΑ, μετά το κλείσιμο άλλων 80 πέρυσι, θα σηματοδοτήσει το τέλος της μάχης της HSBC να αντιστρέψει την πορεία της δραστηριότητας αυτής.

Adidas AG: Επαναφέρει τη διανομή μερίσματος

H Adidas AG ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τα μερίσματα και προτείνει τη διανομή 3 ευρώ ανά μετοχή για το 2020, με την προϋπόθεση να εγκριθεί από το εποπτικό συμβούλιο.
Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε ότι η πρόταση για το μέρισμα "αποτυπώνει το ενισχυμένο οικονομικό προφίλ της εταιρείας όπως και τις θετικές προοπτικές της διοίκησης για το 2021.
Η Adidas ανέστειλε το προτεινόμενο μέρισμα της ύψους 3,85 ευρώ για το 2019 πέρυσι, στο πλαίσιο των όρων που συνδέονται με την παροχή δανείου από μια γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα.

Πτώση στην Ασία με εξαίρεση το Τόκιο

Πτώση κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, με εξαίρεση το Τόκιο, καθώς οι ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού κυριαρχούν στις αγορές.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,46% στις 30.156 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,49% στις 1.938.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,3% στις 4.179 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -1% στις 30.156 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -1,5% στις 3.642 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε απώλειες -2% στις 49.873 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης