Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Παγκόσμιο ρεκόρ καταδικών σε θάνατο και εκτελέσεων... fast track σε... φορτηγά!

Κίνα: Παγκόσμιο ρεκόρ καταδικών σε θάνατο και εκτελέσεων... fast track σε... φορτηγά!
Η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να βλέπει τη χρήση της θανατικής ποινής ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέτρο για τα εγκλήματα, με τη στήριξη μεγάλης μερίδας του κινεζικού λαού

Η Κίνα έχει χαρακτηριστεί ως ο «χειρότερος εκτελεστής» στον κόσμο από τη Διεθνή Αμνηστεία, καθώς έχει το μεγαλύτερο αριθμό καταδικών σε θάνατο και αντίστοιχα, εκτελεί κατά χιλιάδες τους θανατοποινίτες κάθε χρόνο χρησιμοποιώντας πυροβολισμούς και θανατηφόρες ενέσεις σε… φορτηγά, με fast track διαδικασίες.
0.jpg
Οι πραγματικοί αριθμοί όσων εκτελέστηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα πιστεύεται ότι είναι εκπληκτικά υψηλοί, αλλά το καθεστώς τους κρατά κρυμμένους τους αριθμούς και τα αρχεία, ως κρατικά μυστικά.
Η εφημερίδα The Sun ανοίγει το θέμα για το σύστημα θανατικής καταδίκης και μιλά με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστείας που παρακολουθούν στενά τη δράση του καθεστώτος, όσον αφορά στην απόδοση ποινών, μετά την πρόσφατη εκτέλεση που βαθύπλουτου επιχειρηματία Lai Xiaomin για διαφθορά, κατάχρηση και «διγαμία».
4.webp
Επαναφορά της θανατικής καταδίκης με πρωτότυπη απόδοση!

H θανατική καταδίκη επανήλθε και νομιμοποιήθηκε ως ποινή στην Κίνα από το καθεστώς στη δεκαετία του '90.
Η Κινέζα ερευνήτρια της Αμνηστίας Kai Ong δήλωσε στη The Sun πώς η Κίνα πραγματοποιεί συχνά μαζικές συγκεντρώσεις για να ανακοινώσει, ποιοι από τους καταδικασθέντες και εν αναμονή της ανακοίνωσης της ποινής τους, καταδικάζονται σε θάνατο σε δημόσιες δίκες μεσαιωνικού στιλ.
1.webp
«Η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να βλέπει τη χρήση της θανατικής ποινής ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέτρο για τα εγκλήματα.
Κάθε Ιούνιο, οι τοπικές κυβερνήσεις, διοργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις, όπου μαθητές, δάσκαλοι και πολίτες καλούνται να παρακολουθήσουν την επιβολή θανατικής ποινής από δικαστές, σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονται π.χ. με ναρκωτικά ή άλλα κακουργήματα» που σύμφωνα με την διεθνή πρακτική δεν θα έπρεπε να τιμωρούνται με θάνατο, επισημαίνει η κα Ong.
2.webp
Αθρόες οι καταδίκες σε θάνατο...fast track

Οι Κινέζοι εισαγγελείς έχουν ποσοστό απόφασης σε βαριά καταδίκη περίπου στο 99% των υποθέσεων που εξετάζουν, καταλήγοντας σε θανατική καταδίκη χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο, ποινές που συνήθως εκτελούνται με δύο «αγαπημένους» τρόπους: δια πυροβολισμού ή χορήγηση θανατηφόρων ενέσεων.
3.webp
Οι εκτελέσεις διά πυροβολισμού θα έπρεπε να έχουν σταματήσει από το 2010.
Συνεχίζονται ωστόσο, με πρόσφατο θανατοποινίτη που εκτελέστηκε διά πυροβολισμού τον Zhao Zewei.
Ο Zewei καταδικάστηκε για επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο που προκάλεσε το θάνατο 9 μαθητών.
7.webp
(O Zewei στη δίκη του...)
6.webp
(O Zewei στην εκτέλεσή του)
Οι θανατηφόρες ενέσεις αποτελούν ωστόσο την κύρια μορφή εκτέλεσης λόγω του φθηνότερου κόστους και της… μυστικής τους φύσης, τα «φορτηγά των εκτελέσεων», μέσα από fast track διαδικασίες και καθ’οδόν, χωρίς να χρειάζεται να τους μεταφέρουν καν στη φυλακή, εν κινήσει.
Οι μελλοθάνατοι δένονται σε τραπέζια στις καρότσες και τους χορηγούνται οι θανατηφόρες ενέσεις.
Η… εφεύρεση των φορτηγών ανάγεται στο 2003 και παρόλο που υπήρξαν αναφορές ότι δεν χρησιμοποιούνται πλέον, η Αμνηστία ισχυρίζεται ότι βασιλεύουν!
Εντύπωση προκαλεί ωστόσο τέλος, μία πρακτική που δείχνει να αποτελεί κοινό μυστικό, πως τα όργανα των εκτελεσθέντων κρατουμένων αφαιρούνται, χωρίς την άδειά τους εννοείται, για χρήση σε ιατρικά, επιστημονικά πειράματα.
5.webp
Με τη μυστικότητα που περιβάλλει τις εκτελέσεις στα φορτηγά του θανάτου, τα θύματα δεν ονομάζονται συχνά λόγω της ταχύτητας με την οποία δικάζονται και εκτελούνται.
Ένα από τα μόνα θύματα που ονομάστηκαν ως παράδειγμα ήταν ο βασιλιάς της Μαφίας, Liu Yong, στον οποίο δόθηκε θανατηφόρος ένεση.
Καταδικάστηκε για σκοπούμενη πρόκληση βλάβης, παρά τους ισχυρισμούς ότι η ομολογία του εξήχθη μετά υπό βασανιστήρια.
Η κα Ong είπε στη The Sun, ότι παρόλο που η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εκτελούνται λιγότεροι άνθρωποι - αυτό πιθανότατα δεν ισχύει.
«Είναι απίθανο ο αριθμός των νέων θανατικών ποινών και εκτελέσεων να μειωθεί σημαντικά στο εγγύς μέλλον.»
Και η έλλειψη δημόσιας κατακραυγής για τη θανατική ποινή στην Κίνα μπορεί να μην οφείλεται καν στο κρατικό απόρρητο.
Ο καθηγητής William Schabas, συγγραφέας της έκθεσης για τη θανατική ποινή της Αμνηστίας, δήλωσε στη The Sun Online πώς οι πολίτες στην Κίνα απλά δεν ενοχλούνται από αυτό, μάλιστα το υποστηρίζουν.
«Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να είναι αρκετά θετική για τη θανατική ποινή.
Εάν κάνετε μια έρευνα, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μια σημαντική πλειοψηφία πολιτών που είναι υπέρ της θανατικής ποινής."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης