Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron (Γαλλία): «Πιστεύω στο ΝΑΤΟ», αλλά με αυτονομία της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας

Macron (Γαλλία): «Πιστεύω στο ΝΑΤΟ», αλλά με αυτονομία της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας

«Πιστεύω ότι η βέλτιστη δυνατή συμμετοχή της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ είναι να είναι να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron

Σχετικά Άρθρα

Η ιδέα της «ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» στον αμυντικό τομέα δεν σήμαινε ότι η στόχευση πρέπει να είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι θα καθιστούσε την Ευρώπη περισσότερο αξιόπιστο εταίρο και θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters.
«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Macron κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, περισσότερο από ένα χρόνο αφότου προκάλεσε σύγχυση μεταξύ άλλων μελών της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ «είναι εγκεφαλικά νεκρό».

Νέα προσέγγιση

«Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια νέα πολιτική προσέγγιση και αποσαφήνιση του στρατηγικού του ρόλου.
Το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη από μια πιο πολιτική προσέγγιση», πρόσθεσε, μιλώντας μετά την πρώτη συνάντηση της G7 στην οποία ήταν παρών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
Από τις εκλογές του το 2017, ο Macron πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει έναν πιο αυτόνομο ρόλο όσον αφορά τη στρατηγική ασφάλειας και να μην βασίζεται πλέον αποκλειστικά στην αμερικανική στρατιωτική προστασία καθεστώς που κληρονομήθηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ρήξη

Τα σχόλιά του σχετικά με τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την απόφασή του να επιδιώξει περισσότερη συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων συμμάχων, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι θεωρούν τις ΗΠΑ ως τη μόνη αξιόπιστη δύναμη προστασίας από τη γειτονική Ρωσία.

Ευρώπη

«Θεωρώ ότι η βέλτιστη δυνατή συμμετοχή της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ είναι να είναι να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια», δήλωσε ο Macron.
Όλα αυτά θα καταστήσουν το ΝΑΤΟ «ακόμη πιο δυνατό από πριν», πρόσθεσε ο Γάλλος ηγέτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης