Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Δικαστήριο αναγνώρισε πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους οδηγούς της Uber

Βρετανία: Δικαστήριο αναγνώρισε πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους οδηγούς της Uber
Η εταιρεία απασχολεί 60.000 οδηγούς στη Βρετανία εκ των οποίων 45.000 στο Λονδίνο, μία από τις μεγαλύτερες αγορές – Επίδικο ζήτημα η ευελιξία και η προστασία για τους εργαζόμενους της αναδυόμενης ψηφιακής οικονομίας
Σχετικά Άρθρα

Σε μία πολύκροτη υπόθεση όσον αφορά εν γένει το καθεστώς των εργαζομένων στις εταιρείες της ραγδαίας ψηφιακής οικονομίας, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι οι οδηγοί της εταιρείας η Uber Technologies είναι υπάλληλοι οι οποίοι απολαμβάνουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο κατώτατος μισθός και το επίδομα αδείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.

Προστατευτικό πλαίσιο

Οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζονται επί του παρόντος ως αυτοαπασχολούμενοι, γεγονός που σημαίνει ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τους το προστατευτικό πλαίσιο όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ένα καθεστώς που η εταιρεία με έδρα τη Silicon Valley επιδίωξε να διατηρήσει στο πλαίσιο μίας μακροχρόνιας νομικής αντιπαράθεσης.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει ομόφωνα την έφεση του Uber», σημείωσε ο δικαστής George Leggatt στην ιστορική όπως χαρακτηρίζεται απόφασή του η οποία εκδόθηκε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.

Επιχειρηματικό μοντέλο

«Η εν λόγω απόφαση “πλήττει” την καρδιά του επιχειρηματικού μοντέλου της Uber» επεσήμανε η δικηγορική εταιρεία Leigh Day που εκπροσωπεί τους οδηγούς της μεγαλύτερης εταιρείας μεσολάβησης μεταφορών στην Ευρώπη.
Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου τερματίζει την πενταετή διένεξη της Uber για το εργασιακό καθεστώς των οδηγών της, αποτελώντας ένα σημαντικό «πλήγμα» στην παρουσία της εταιρείας στην βρετανική αγορά.

Απάντηση

Συνολικά 25 οδηγοί ήταν οι ενάγοντες στην υπόθεση και η Uber δήλωσε ότι η ετυμηγορία δεν ισχύει για το σύνολο των 60.000 οδηγών της στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων 45.000 στο Λονδίνο, μια από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες αγορές για την εταιρεία ενώ με την ανακοίνωση της απόφασης οι μετοχές της εταιρείες κατέγραψαν πτώση 3,4% πριν από το άνοιγμά της αγοράς.
«Σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου που επικεντρώθηκε σε έναν μικρό αριθμό οδηγών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Uber το 2016», δήλωσε η επικεφαλής των δραστηριοτήτων στη Βόρεια και Ανατολικής Ευρώπη της Uber, Jamie Heywood.

Ψηφιακή οικονομία

Στο πλαίσιο της αναδυνόμενης ψηφιακής οικονομίας, όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερες της μίας εταιρείας με βάση συμβάσεις έργου, η πρακτική της Uber αντιμετώπισε κριτική από συνδικάτα που θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι υφίστανται εκμετάλλευση, ενώ οι επιχειρήσεις διατείνονται ότι πολλοί από αυτούς που δραστηριοποιούνται σε αυτήν απολαμβάνουν σημαντική ευελιξία.

Αποζημιώσεις

Θα μπορούσαν ακόμη να χρειαστούν αρκετοί μήνες για την επεξεργασία των λεπτομερειών της απόφασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας προκειμένου να διευθετηθούν οι ορθές πρακτικές για τα ποσά που οφείλονται στους οδηγούς, σύμφωνα με δικηγόρους.
Η δικηγορική εταιρεία Leigh Day επισημαίνει ότι στους οδηγούς ενδέχεται να επιδικαστεί αποζημίωση κατά μέσο όρο 12.000 στερλινών (16.780 δολάρια) ενώ αντιπροσωπεύει περισσότερους από 2.000 πιθανούς ενάγοντες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης