Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδική ώθηση στις αποδόσεις των ευρω-ομολόγων λόγω φόβων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ανοδική ώθηση στις αποδόσεις των ευρω-ομολόγων λόγω φόβων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο -0,323%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Ιούνιο ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς βρέθηκε στο 0,674%, σε υψηλό από τα τέλη Ιανουαρίου
Σχετικά Άρθρα
Στη δίνη ανοδικών πιέσεων εξακολουθούν να βρίσκονται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των γερμανικών να καταγράφουν υψηλό οκταμήνου, καθώς οι επενδυτές τελούν υπό τον φόβο τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ ύψους 1.9 τρισ. δολ.  θα οδηγήσουν σε ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες θα επηρεάσουν και τη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2021.
Οι ανοδικές πιέσεις στην αρχή της συνεδρίασης μετριάστηκαν, για να λάβουν μεγαλύτερη ένταση αργότερα, με ώθηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ αμβλύνθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης

Η συσχέτιση

«Η αγορά (σ.σ. των ομολόγων του ευρώ) είναι πολύ εξασθενημένη και η πτώση των τιμών ωθείται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Παρότι η αμερικανική οικονομία και η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο εν σχέσει προς την Ευρώπη, δεν φαίνεται να υπάρχει απεξάρτηση.
Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη είναι απομακρυσμένοι προς το παρόν», αναφέρει ο Carlo Franchini, επικεφαλής του τμήματος θεσμικών επενδυτών της Bana Ifigest στο Μιλάνο.

Ιταλία και Γερμανία

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε αρχικά στο 0,674%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον τέλη Ιανουαρίου, για να μετριάσει εν συνεχεία την άνοδο στο 0,659%.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο -0,323%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Ιούνιο, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο -0,34%.
Στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις αυξήθηκε 11 μονάδες βάσης.

Ελλάδα

Την ίδια ανοδική πορεία ακολούθησαν  οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη σημερινή συνεδρίαση, υιοθετώντας την αντίστοιχη τάση και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ
Η απόδοση της νέας ελληνικής 10ετίας αυξήθηκε στο 0,87% με το spread στις 120 μονάδες βάσης, ενώ στην παλαιά 10ετία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,78%.
Στο 0,08% επέστρεψε και η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2025.
Ωστόσο, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος, στα 269 εκατ. ευρώ, διαμοιρασμένος σε όλη την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων.

Πληθωρισμός

Ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, εκτιμά ότι ωστόσο ότι τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενδέχεται να κάνουν κάποιους επενδυτές να σκεφθούν ότι οι σημερινές ρευστοποιήσεις στην απειλή του πληθωρισμού μπορεί να είναι υπερβολικές.
Παρ΄όλα αυτά, πιστεύει ότι οι ανησυχίες αυτές θα παραμείνουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
H προσοχή των επενδυτών ήταν επίσης στραμμένη και στα σημερινά πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου.
Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός απέχει ακόμη πολύ από το στόχο της ΕΚΤ και ότι ένα ισχυρό ευρώ συνιστά επιπρόσθετο κίνδυνο.
Δεν φάνηκαν επίσης να ανησυχούν από την άνοδο των αποδόσεων, δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό
Αναλυτές απέδωσαν την τελευταία κίνηση των αποδόσεων (που μετριάστηκαν ελαφρώς πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης) στις δηλώσεις του Klaas Knot , μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο καταθέσεων, εάν κριθεί αναγκαίο για να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, δηλώσεις που φαίνεται να καθησύχασαν την αγορά.

Ισπανία και Γαλλία

Στην πρωτογενή αγορά, η Ισπανία άντλησε 5,11 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων λήξης 2024 και 2040, ενώ η Γαλλία άντλησε περί τα 10 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων λήξης 2024 και 2029, καθώς και προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης