Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αλήθεια πίσω από το μυστήριο με τους κρατήρες της Σιβηρίας

Η αλήθεια πίσω από το μυστήριο με τους κρατήρες της Σιβηρίας
Οι κρατήρες πιστεύεται ότι συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Όλο και πιο κοντά στην εξιχνίαση του μυστηρίου των τεράστιων κρατήρων που βρίσκονται πάνω από τη σιβηρική τούνδρα φτάνουν οι επιστήμονες. 
Πέρυσι ένα συνεργείο της ρωσικής τηλεόρασης που πέταξε πάνω από την περιοχή βρέθηκε μπροστά στο απροσδόκητο θέαμα ενός τεράστιου κρατήρα βάθους 30 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων.
Σύμφωνα με το CNN, τα μέλη του εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος, τη συμμετρία αλλά και την εκρηκτική δύναμη της φύσης η οποία πιθανότατα υπήρξε υπεύθυνη για τη δημιουργία του.
Ο κρατήρας που εμφανίστηκε πέρυσι ήταν ο 17ος που εμφανίστηκε από το 2013, εξάπτοντας την περιέργεια των επιστημόνων.
Οι κρατήρες
πιστεύεται ότι συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Οι φωτογραφήσεις μέσω drones, οι τρισδιάστατες μοντελοποιήσεις και η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά να αποκαλυφθούν τα μυστικά τους.
«Ο νέος κρατήρας είναι εξαιρετικά διατηρημένος, καθώς το νερό στην επιφάνεια δεν είχε ακόμη συγκεντρωθεί στον κρατήρα όταν τον ερευνήσαμε, γεγονός που μας επέτρεψε να μελετήσουμε έναν «φρέσκο» κρατήρα, ανέγγιχτο από την βαρύτητα», λέει ο επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο αποκατάστασης υδρογονανθράκων του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Skolkovo στη Μόσχα.
Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Geosciences την περασμένη εβδομάδα.

Κλιματική αλλαγή

Το drone τράβηξε 80 φωτογραφίες που επέτρεψαν στους ερευνητές να χτίσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρατήρα με βάθος 30 μέτρων.
Πιλότος του drone ήταν ο συγγραφέας της μελέτης Ιγκόρ Μπογκογιαλένσκι και η επιχείρηση λήψης των φωτογραφιών κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν.
«Τρεις φορές κοντέψαμε να το χάσουμε, αλλά τελικά καταφέραμε να πάρουμε τα δεδομένα», θυμάται.
Το μοντέλο, το οποίο έδειξε ασυνήθιστα σπήλαια ή σπηλιές στο κάτω μέρος του κρατήρα, επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό αυτό που οι επιστήμονες είχαν υποθέσει:
Το αέριο μεθανίου δημιουργείται σε μια κοιλότητα στον πάγο, προκαλώντας ένα ανάχωμα να στο επίπεδο του εδάφους.
Το ανάχωμα μεγαλώνει σε μέγεθος πριν αρχίσει να εκρήγνυται πάγος και άλλα συντρίμμια αφήνοντας πίσω του τον τεράστιο κρατήρα.
Αυτό που προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο είναι η πηγή του μεθανίου: μπορεί να προέρχεται είτε από τα βαθιά στρώματα της γης είτε από τα πιο κοντινά στην επιφάνεια, είτε από έναν συνδυασμό και των δύο.
Το Permafrost είναι μια τεράστια φυσική δεξαμενή μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου πολύ πιο αποτελεσματικό από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας και θέρμανσης του πλανήτη.
Τα πιο ζεστά καλοκαίρια - η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο - έχουν αποδυναμώσει το στρώμα permafrost, το οποίο λειτουργεί ως καπάκι, καθιστώντας ευκολότερη τη διαφυγή αερίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης